Ik heb besloten naar het buitenland te gaan, hoe dan verder?

Ik heb besloten om in het buitenland te gaan studeren, hoe dan verder?

Er zijn meerdere opties om naar het buitenland te gaan voor je studie. Ten eerste is het belangrijk een keuze te maken of je naar het buitenland gaat om te studeren of voor een stage. Hiermee verder kun je verder zoeken. Aangezien ik zelf heb gekozen voor het studeren in het buitenland, zal ik hier mijn weg verder over vertellen. 

Als je hebt besloten dat je naar het buitenaland wilt gaan om te studeren, dan is het belangrijk om een plek uit te kiezen waar je graag heen wilt gaan. Voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is het Erasmusproject de makkelijkste weg (er zijn ook organisaties die dit regelen, maar via de RuG weet je zeker dat het goed geregeld is). Ga dan in november naar de voorlichting en laat je voorlichten over alle mogelijkheden. Ook is het handig om zelf al een kijkje te nemen op de "exchangepage" van de RuG. In geval van rechten heet dit "exchange law RuG". Hier vind je alle mogelijkheden die het Erasmusproject aanbiedt voor RuG-studenten. 

Op de pagina van exchange law Rug kun je per land zien met welke universiteiten de RuG een contract heeft om jou hierheen te kunnen studeren. Daar staat eveneens vermeld welke vereisten worden gesteld, let hier goed op! In de meeste plekken buiten Europa is een Toefl-test vereist om je Engelsniveau te testen, in andere landen is een hoog niveau in Duits of Spaans vereist. Indien je dit niet hebt, kun je niet gaan. Als je dit dus graag wilt is een taalcursus erg belangrijk, net als de Toefl-test optijd doen. 

Na de uitleg over alle mogelijkheden wordt tevens bekend gemaakt aan welke vereisten de studenten, naast de taal per land, moeten voldoen. Het aantal ECTS de student behaald moet hebben, maar ook een gemiddelde van een 7.0 of hoger is vereist om weg te gaan. 

Als eenmaal duidelijk is dat je een geschikte kandidaat bent om te gaan en je weet waar je heen wilt kun je solliciteren. In mijn jaar was een goede motivatiebrief erg belangrijk, daarnaast is een goed C.V. ook erg aan te bevelen om je droom te verwezenlijken. Op basis van je C.V., motivatiebrief en cijfers wordt je beoordeeld. Op de site van de RuG waar te zien is aan welke eisen moet worden voldaan, kun je tevens vinden hoeveel studenten er per locatie worden aangenomen. Hou hier rekening mee en maak een back-upplan! Het is namelijk mogelijk om voor 4 plekken te solliciteren. 

Go for it! Doe de laatste dingen om je C.V. op te krikken en maak een zo'n goed mogelijke brief. Waarom zou jij moeten gaan? Wat heb jij te bieden? Waarom wil je naar die universiteit? Het is handig en leuk voor jezelf om je alvast in de universiteit en het land te verdiepen om een zo'n goed mogelijke brief te schrijven. 

Goodluck and go for it!

Waarom studeren in het buitenland?

Waarom zou je naar het buitenland gaan? Voor sommige studies dien je dit verplicht te doen, maar voor rechten is dit, op de richting van 'international en european law' niet verplicht. Waarom zou je dan alsnog gaan? De Rijksuniversiteit Groningen geeft de volgende redenen:

"Een studie periode in het buitenland kan om verschillende redenen een waardevolle ervaring zijn:

  • de beheersing van de taal van het land waar men studeert gaat met sprongen vooruit;
  • men maakt kennis met de cultuur van een ander land, met een andere manier van leven;
  • men verdiept zich in een ander rechtsstelsel en een andere rechtscultuur;
  • men leert een andere rechtstaal;
  • het biedt de gelegenheid om al tijdens de studie internationale contacten te leggen, waarvan men in de toekomst voordeel kan hebben;
  • het kan een belangrijk voordeel op de arbeidsmarkt zijn."

Met bovenstaande redenen ben ik het volledig eens. Je verbreedt niet alleen je kennis in het recht, maar ook je kennis over de wereld en niet te vergeten de kennis over jezelf. Een half jaar in het buitenland zonder je vertrouwde omgeving doet wat met je, je moet jezelf zien te redden zonder een back-up. Erg spannend, maar ook zeker de moeite waard. Het is daarnaast ook belangrijk om de waarden van andere mensen te leren kennen, leren van anderen en vooral van andere culturen. Het is goed om de mensen en hun gewoontes en gebruiken te respecteren. 

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
Activities abroad, studies and working fields
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1461