Duurzaamheid: wat kun je doen en waar begin je?
Wat is duurzaamheid, hoe kan je er zelf aan bijdragen en op welke manier? Ik heb een aantal blogs verzameld met informatie over duurzaamheid.
Wil jij gezonder en duurzamer leven?
Tips:
- Kies wat vaker voor een dagje zonder vlees
- Koop vaker biologische producten. Wij eten bijvoorbeeld onze kaas, melk, eireren en beschuit altijd biogisch.
- Koop vaker fairtrade producten
- Veel groenten en fruit!
- Laat fastfood zoals Burger King wat vaker liggen.
- Let op e-nummers -> zie ingredienten. Dit zijn vaak slechte stoffen/middelen (NIET ALTIJD) -> deze kun je bijvoorbeeld online opzoeken. Weet wat je eet!!
Groene energie
Na alweer bijna een jaar samenwonen met mijn vriendje (wat gaat de tijd toch snel!) moeten we ons energiecontract verlengen of een nieuwe leverancier zoeken. Toen we pas in ons huisje introkken, had mijn vriendje het uitzoekwerk gedaan en koos voor energie die voor een groot gedeelte groen was. Dit jaar hebben we samen rondgekeken en kwamen een energiemaatschappij tegen die 100% groen is. Hier waren we beiden enthousiast over en gaan zeker overstappen op deze groene energie.
Tijdens het uitzoeken van de energie besefte ik me dat zowel ik als mijn vriendje bewuster zijn gaan leven sinds ik terug ben uit de Filipijnen. In het begin was het opzettelijk/bewust, maar ik merk nu na een aantal maanden dat het ineens zo vanzelf gaan, dat het eigenlijk vanzelfsprekend is geworden dat we kiezen voor duurzaam, eerlijk, biologisch en 'beter voor de wereld'. We staan nu bijvoorbeeld beiden stil bij waar producten vandaan komen, of het op een goede/eerlijke manier is gemaakt en we doen ook meer moeite om aan duurzame, eerlijke en biologische producten te komen. Daarnaast steunen we meer goede doelen en proberen we zo vaak mogelijk kansarmen of minderbedeelden te helpen. Ik besef me dat kleine gebaren (zoals een zwerver een broodje en drinken te geven) al veel kunnen betekenen. Daarom probeer ik in mijn vrije tijd geregeld vrijwilligerswerk te doen. Grappig dat die omslag zo gemaakt is en dat we nu veel bewuster leven:)
The bottle is the message
Missie
Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. We bereiken deze wereld door:
ACTIEF BEWUSTZIJN CREËREN OVER DE IMPACT VAN SINGLE-USE PLASTIC WASTE
ONTWIKKELEN VAN DUURZAME DESIGN FLESSEN VOOR DRINKWATER
HET STEUNEN VAN DRINKWATER EN SANITATIE PROJECTEN WERELDWIJD
#BETHEMESSENGER
De Dopper community verspreidt zich sinds de introductie in 2010 in hoog tempo over de hele wereld. Er zijn veel manieren waarop jij jouw steentje kan bijdragen aan een kleinere plastic afvalberg en veilig drinkwater voor iedereen.
KOOP EN DOPPER EEN STEUN DEZE GOEDE ACTIE! HET IS NIET ALLEEN PRAKTISCH EN VOOR EEN GOED DOEL MAAR OOK NOG IS EEN HEEL LEUK FLESJE.
JE KAN UITERAARD OOK DONEREN VIA DE SITE: https://dopper.com/nl/
Betrokken bij de wereld: Milleniumdoen!
De 3 maanden dat ik in Peru geweest ben en vrijwilligerswerk heb gedaan met kinderen in Cusco, is een ervaring geweest om nooit te vergeten en waar ik veel van heb geleerd. Als je zo'n lange periode in een ander land verblijft, raak je gewend aan hoe de dingen daar gaan zoals ze gaan en eerlijk gezegd was de schok toen ik weer eenmaal in Europa was, groter dan toen ik in Peru aankwam. Ik weet niet precies waar dat aan ligt,maar ik kon maar moeilijk wennen aan het georganiseerde, opgeruimde en individualistische van West-Europa. In Peru heb ik de tijd van mijn leven gehad en zoveel boeiende mensen en inspirerende verhalen gehoord. Dit is iets wat ik nooit zal vergeten en zal blijven koesteren.
Nu ben ik iets langer dan een maand terug, met spijt in mijn hart, en is de tijd aangebroken om me te blijven inzetten voor een betere wereld voor iedereen.
Wat zijn mijn voornemens voor de komende periode? Zoals ik al aangaf, heb ik veel geleerd. Maar wat dan?
Ten eerste ben ik me veel bewuster geworden van het belang van duurzaamheid en duurzaam met spullen omgaan. De maatschappij waarin ik ben opgegroeid is een van consumeren en aansporen om dingen te kopen, want de reclame doet je geloven dat je ze allemaal nodig hebt. In Peru ging ik elke week naar de Spaanse school en ontmoette ik Horty, de vrouw die het vrijwilligerswerk coordineerde. De spullen in haar kantoor waren allemaal in elkaar geknutseld van hergebruikte voorwerpen. Pennenhouders van plastic flessen en keukenrollen, ordners van karton, bloemenvasen en prullenbakken van plastic flessen, kussens, onderzetters en placemats van oude kranten en ga zo maar door. Je kon het zo gek niet bedenken of het kon wel hergebruikt worden. Dit is een verandering die ik wil doorzetten: minder consumeren en meer hergebruiken of zelf maken van spullen die je al hebt. Ik stond laatst in de winkel en zag daar leuke papieren lampionnetjes die ik al bijna in m'n mandje had liggen. Maar ik bedacht me dat ik ze net zo goed zelf kon maken van gekleurd papier wat ik nog thuis had liggen. Dus laten liggen. Dit zijn maar kleine dingetjes, maar als het niet nodig is, dan vind ik niet dat je het hoef te kopen.
Ten tweede heb ik in Peru geleerd dat het belangrijk is om te delen. Het delen van eten (hoe vaak zag ik eerst alles wat ik kocht, alleen maar voor mezelf??!) , maar ook van ervaringen, verhalen en het delen van vriendschappen. 'Compartir' in het Spaans. Ik merkte dat zodra je kennis maakte met Peruanen, je al gauw als hun vrienden werd beschouwd en je in hun leven werd betrokken. Dat is iets wat in de nogal individualistische maatschappij waarin we leven soms ver te zoeken is naar mijn mening. Ik vind het een mooi doel om meer tevreden zijn met ervaringen en fijne momenten dan met spullen, dat is iets waar ik veel meer naar streef dan eerst.
Ik ben van plan contact te houden met de mensen van het project en met de Peruanen die ik in het dagelijkse leven hebt ontmoet. Mijn ervaring is dat ze dankbare en warme mensen zijn, die snel hun gevoelens uiten en je zo gauw op je gemak laten voelen. Wel heb ik wel eens meegemaakt dat er dingen beloofd worden, maar niet worden nagekomen. Maar wat mij dan juist aanspreekt is dat de bedoelingen juist goed zijn van de mooie woorden, ook al worden ze niet nagekomen. Ik had het er laatst hier over met wat vrienden en die konden juist de Hollandse nuchterheid meer waarderen: als je iets niet kan nakomen, dan moet je het ook niet zeggen. Dat snap ik ook, hoewel het dan soms wel een kille bedoeling is in mijn ogen.
Met de steun van vrienden en familie heb ik 440 euro opgehaald en aan mijn project gedoneerd. Met dit geld is er een nieuw hek geplaatst, nieuwe fietsen aangeschaft, sportspullen gekocht en ten slotte een donatie voor een regelmatige fruithap gedaan. Dit is iets waar ik me voor wil blijven inzetten, ik wil contact blijven onderhouden met de mensen van het project en proberen te af en toe iets te kunnen doneren. Ik denk dat het voor donateurs ook veel prettiger is om te weten waar het geld aan wordt besteed ipv maar ergens op een girorekening storten en niet weten wat er met je 5 euro gebeurd. Misschien betaal je wel de lunch van de directeur van de organisatie..
Verder ben ik van plan me de komende tijd in te zetten als vrijwilliger voor een nobele organisatie. Ik heb me weer opgegeven voor de Zonnebloem dit jaar, maar zou ook graag iets wekelijks aan vrijwilligerswerk doen. Ik voel dat het ontzettend gewaardeerd wordt en dat geeft mij ook weer voldoening.
Ook weet ik nog niet precies hoe, maar het plan is er om een presentatie te geven over mijn ervaring in Peru en mensen te vertellen waarom het zo'n waardevolle tijd voor mij was. Om zo meer mensen te inspireren om iets te doen voor een ander en veel van de wereld te zien. En natuurlijk is er dan nog het voornemen om weer te gaan reizen...
Ik weet nog dat toen ik terugkwam van Peru, ik me totaal verloren voelde in Europa, maar tegelijkertijd ben ik er ook achter gekomen dat ik overal ter wereld wel kan aarden. Ik kan iedereen aanraden om voor langere periode naar het buitenland te gaan, het verrijkt je wereld op zo'n manier dat het er voor mij voor gezorgd heeft dat ik zo gauw mogelijk weer op het vliegveld sta voor de volgende bestemming :)
Zomerse deuntjes met een duurzaam tintje!
Het festivalseizoen is weer begonnen! Op zwoele zomerdagen toffe festivals bezoeken, die ook nog duurzaam zijn? Ik zet de meeste duurzame hieronder voor jullie op een rijtje!
1. Concert at Sea, 27 & 28 juni, Brouwersdam
Een aantal jaar geleden het eerste klimaatneutrale festival. Zo draait de backstage op groene stroom, zijn de vacuumtoiletten 80% waterbesparend, de bekers zijn gemaakt van mais en worden 100% gerecycled, alle leveranciers moeten hun afval scheiden, het overgrote gedeelte van het eten is biologisch en/of fair trade en ten slotte wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd door compensatiegeld te steken in het Umoja Fonds.
Kijk voor meer informatie op: http://www.concertatsea.nl/
2. Madnes, 4/5/6 juli, Ameland
Dit surf/skate/muziek festival op Ameland doet er alles aan om de eigen milieu impact te beperken. Het afval is biologisch afbreekbaar, er wordt gebruik gemaakt van een biogasinstallatie, windmolen en een podium dat op energie vanuit wind, zon en trappende bezoekers, runt. En om de bezoekers nog wat extra te betrekken bij al deze duurzaamheid, ruimen ze na afloop met alle bezoekers het strand op.
Enthousiast?! http://www.madnesfestival.nl/
3. Welcome tot the future, 26 juli, Het Twiske bij Amsterdam
Dit evenement heeft vorig jaar zelfs het 'certificate of excellence' met betrekking tot duurzaamheid gekregen. Een aantal van de duurzame initiatieven op dit festival: biologisch eten, supporter van 10.000 Hours project, groene stroom door hergebruikt frituurvet en recycling van bekers en flesjes in samenwerking met Coca-Cola.
Super! Check hier voor meer informatie: http://www.welcometothefuture.nl/
We gaan in Nederland de goede kant op! Veel plezier gewenst deze zomer met de duurzame deuntjes.
Flygskam - ofwel Vliegschaamte
Mensen beseffen steeds beter hoe slecht vliegen is voor het milieu en schamen zich collectief voor hun eigen aandeel in de kerosineconsumptie en zoeken naar alternatieven, zoals reizen per trein. Flygskam dus, deze vanuit het meestal behoorlijk milieubewuste Zweden overgewaaide trend; in lelijk Nederlands vertaald als vliegschaamte. Kiest heel reizend Nederland inmiddels al voor andere middelen van vervoer en voor het compenseren van gevlogen vliegmijlen?
Vliegtaks
Hebben we het over de meest belastende manier van transport, vliegen, dan komt ook altijd direct weer de vliegtaks om de hoek. De Nederlandse overheid maakt al jaren plannen voor de invoering van een belasting per verkocht ticket. En al jaren wordt gediscussieerd over de systematiek rond deze belasting. Moet je een verre, meer milieu belastende, vlucht naar Nieuw-Zeeland hoger belasten dan een retourtje Amsterdam-Madrid? Of een -eenvoudiger te hanteren- systeem waarbij de belasting op welk ticket dan ook hetzelfde is? Is het wel fair om een enkele reis die 29 euro kostte in dezelfde mate te belasten dan een enkeltje à 299 euro? Een vlucht met een zwaarder vervuilend -ouder- vliegtuig meer belasten dan die met een hypermoderne Boeing?
De meest recente berichten zijn dat de Nederlandse overheid, na eerdere experimenten in 2007/2008, nu toch wél gaat kiezen voor invoering van een vliegtaks, maar dan één tarief ('7 euro'), ongeacht bestemming, type toestel, ticketprijs of duur van de vlucht. 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Daarbij wordt wel een 'vrachtvluchtentaks' ingevoerd, een extra belasting op het vrachtverkeer dat nog vaker per ouder toestel plaatsvindt. Alles ingaande per 2021...tenzij er nog een alles overstijgende Europese regeling komt. Dan gaat de Nederlandse vliegtaks alsnog de prullenbak in.
Schamen we ons inmiddels massaal?
Uit onderzoek blijkt dat 'de gemiddelde Nederlander' helemaal niet zo nadenkt over de milieu-effecten van zijn of haar vliegreis. En dat belastende effect is al helemaal niet een reden om dan maar minder of zelfs niet voor het vliegtuig te kiezen, bij de jaarlijkse vakantie, backpackreis of groepsrondreis.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zijn er groepen meer bewuste mensen, bewegingen of bedrijven waar je als werknemer zéér bewust het vliegtuig probeert te mijden. Maar dat zijn en blijven (individuele) kleinschalige uitzonderingen. Eerdere campagnes en initiatieven waarbij mensen gestimuleerd werden hun gevlogen mijlen te compenseren (initiatieven als 'Trees for Travel'), zijn bij het grote publiek nog altijd niet of nauwelijks bekend.
Uit een recente peiling van Maurice de Hond (september/oktober 2018) bleek dat zo'n 60% van de Nederlanders óf tegen de invoering van de belasting was, óf er geen mening over had. De organisatie Natuur & Milieu onderzocht wat vliegtickets zouden kosten als ze normaal belast zouden worden en de schade op het milieu door vliegen meeberekend zou worden. De eerlijke prijs van vliegen zou dan gemiddeld zo'n 63% hoger moeten liggen.
Alternatieven
Is het beter om massaal toch weer de trein te nemen? Tja, wellicht voor sommige bestemmingen. Maar die trein, die zit toch vaak overvol. Of dat systeem van (internationale) treintickets, niet te volgen soms. De bus? Mmm...afhankelijk van de vertrek- en aankomsttijden zijn die internationale lijndienst-busverbindingen niet de meest 'gezellige', vaak toch een beetje obscuur. En helemaal als we kijken naar de tarieven van de (internationale) trein of bus, dan blijft dat goedkope vliegticket in combinatie met snelle reistijd en redelijke kwaliteit wel erg aantrekkelijk. Hoe anders allerlei campagnes je ook willen doen geloven.
In Nederland proberen (milieu)bewegingen met name jongeren te motiveren een 'belofte' af te leggen duurzaam te reizen "als dat qua prijs en gemak vergelijkbaar is". Ik denk dat bijna iedere jongere die belofte wel wil afleggen. Een belofte, dat verbindt je aan niets. En het zit 'm nou net in die 'vergelijkbare prijs en gemak'. Als vliegtickets zo goedkoop blijven als ze nu zijn, dan verandert een vliegtaks van 7 euro per enkele reis daar weinig aan. En al helemaal niet als het gaat om reizen buiten Europa.
Zal de vliegtaks dit keer écht worden ingevoerd?
Zodra de invoering van welke vliegtaks dan ook betekent dat het aantal Schiphol reizigers zou kunnen gaan dalen, ofwel de Nederlandse reiziger kiest voor luchthavens over de grens, is de Nederlandse overheid de eerste die zich niet schaamt om de maatregel snel terug te trekken. Uiteraard samen optrekkend met met de Nederlandse luchtvaartsector en reisbranche, zoals gebeurde in 2008.
Een bevolking die zich met een vliegtaks van 7 euro per enkeltje niet echt laat remmen om de wereld te ontdekken. Een overheid en transportsector die doodsbenauwd is dat Nederland inkomsten en werkgelegenheid misloopt als mensen de voorkeur geven aan andere luchthavens. Een EU die vooralsnog aarzelt rondom de invoering van één Europese taks. Een taks die, in de huidige vorm, eigenlijk toch geen echte zoden aan de milieubelasting-dijk zet.
Ik moet het nog zien dat de taks er dit keer echt van komt en dat we ons allemaal structureel gaan flygskamen.
Deel je ervaringen
Deel je mening en ervaringen door een reactie op dit blog te geven, of schrijf een eigen blog.
- Schaam jij je al voor de vliegmijlen die je produceert?
- Compenseer jij bewust je vluchten binnen en buiten Europa?
- Denk jij dat de Nederlandse vliegtaks dit keer wél structureel zal worden ingevoerd? Of wellicht alsnog wordt ingehaald door een Europese belasting op vliegen?
Meer lezen
- Lees meer over het taalbegrip vliegschaamte bij het Woord van de dag (Taalbank)
- Lees meer over Duurzaamheid & Respect voor mens en milieu tijdens het reizen.
- 3015 reads
Wat een leuke inspirerende Lydwine contributed on 16-02-2021 11:29
Wat een leuke inspirerende bijdrage! Ik merk dat ik het af en toe heel fijn vind om dit soort goede tips te lezen om zo mijn gedrag te blijven veranderen voor het goede doel! Wat voor mij ook een inspiratiebron is zijn de natuurdocumentaires van de BBC. Zo mooi en tegelijkertijd ook confronterend, waardoor ik me altijd weer extra betrokken voel.
Helping environment through zero waste VictoriaCrescent contributed on 11-02-2022 01:18
Nice! I just wrote about how being zero waste helps the environment
Add new contribution