Een schoner en beter klimaat!

Duurzaamheid, als ik aan dat woord denk, komt de vraag naar boven; wat is duurzaamheid eigenlijk precies? Ik zou zeggen: Probeer zolang mogelijk leven. Hoe wil je dat gaan doen, want uiteindelijk wil iedereen dit wel! Een schoner land, een beter klimaat. Deze twee begrippen zijn totaal verschillend in Oeganda en in Nederland.

Ik ben eigenlijk altijd wel mee bezig geweest. Je zal mij namelijk nooit spullen die ik heb gebruikt bijvoorbeeld papiertjes/blikjes etc op de grond zien gooien. Dit gooi ik altijd gewoon in de prullenbak. Als ik mijn hand was of mijn glas met water vul, zal ik hem nooit langer later lopen dan dat het nodig is. Toch denk ik dat mijn omgang met duurzaamheid en het milieu na onze expeditie verbeterd is.

Ik denk dat een van de grootste verschillende met Nederland en Oeganda is het water- en elektriciteitsgebruik. In Oeganda is er weinig tot helemaal geen elektriciteit maar ook schoon (drink) water. Dit is voor ons echt ondenkbaar. Zo kunnen wij hier in Nederland zonder erbij na te denken de kraan open te trekken en er stroomt heel veel water uit. We kunnen een knopje van het licht omschakelen en we hebben licht, allemaal onbeperkt gebruik.

In de twee weken dat wij hebben geleefd tussen de Oegandese bevolking, zijn wij toch wel erg bewust geworden. Je beseft hoeveel je gebruikt maakt van iets.. Want opeens is het er niet meer. Zo konden wij ons douchen met een jerrycan boven ons hoofd met water erin. Het water was koud, ijskoud.. Wil je warm douche water? Zet je jerrycan maar in de zon. Word het vanzelf warm! Zo vond ik de eerste keren douchen met warm water best apart en vreemd. Ik probeer na deze reis ook op mijn gebruik van water te letten. Niet onnodig laten lopen. Bijvoorbeeld korter douchen.
Ik denk dat wij in Nederland veel bewuster mogen worden van het feit dat er heel veel water en energie verspild word. En dat we hier zeker iets aan moeten doen!

Zes gemakkelijke tips:

  1. Als je gaat douchen, tandenpoetsen noem het maar op! Laat geen onnodig water weg lopen. Als je gaat tandenpoetsen of smeer je shampoo in je haren? Zet de kraan uit. Pas als je het gaat spoelen mag je hem weer openzetten.

  2. Probeer ook korter te douchen. Doe je er altijd 15 minuten over? Probeer het eens 7min? Of misschien zelfs wel 4min?

  3. Apparaten die je niet gebruikt? Trek daarvan de stekker eruit! Scheelt energie!

  4. Doe de lichten uit als je de ruimte verlaat! Zo bespaar je veel energie met weinig inspanning.

  5. Scheid het afval van elkaar!: Groen, Papier, Plastic en restafval!

  6. Draai geen halve was meer! Je bespaart water, energie en geld als je wast met een volle trommel. Was ook op een zo laag mogelijke temperatuur, dat bespaard energie kosten en de meeste wasmiddelen werken ook goed op 40 graden.

SUCCES!!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]