Eerlijke banken en verzekeraars

Enige tijd geleden besloten wij dat het tijd was om te kiezen voor een eerlijke bank, die mensenrechten, klimaat en dierenwelzijn serieus neemt. Aangezien hun geld in alle uithoeken van de wereld wordt ingezet, zijn bankgroepen bij uitstek in staat om een rol te spelen bij de maatschappelijke veranderingen die noodzakelijk zijn om een duurzame en sociaal rechtvaardige toekomst mogelijk te maken. De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt bankgroepen omdat met hulp van de consument het beleid van bankgroepen kan worden beïnvloed en ervoor kan worden gezorgd dat er beter en duurzaam geïnvesteerd wordt. De mate waarin banken zich hiervan bewust zijn én ernaar handelen, bleek nogal te verschillen! Middels overzichtelijke tabellen met blije en boze en verdrietige smileys zijn de scores op het beleid van de banken inzichtelijk gemaakt. Op basis daarvan en de websites van banken zelf, hebben wij uiteindelijke gekozen voor de ASN Bank. De ASN Bank is een Nederlandse bank die wil bijdragen aan de bevordering van een duurzame samenleving. De bank kiest bewust wél voor sectoren van de toekomst - zoals zorg, onderwijs, wonen, waterbeheer en duurzame energie - en níet voor sectoren die geen plek hebben in de duurzame economie van 2050, zoals grootschalige mijnbouw, fossiele energie en dieronvriendelijke bedrijven. Ook belegt de ASN Bank niet in wapens of kernenergie, ook niet onder voorwaarden.

Nu was het tijd voor het kiezen van een eerlijke verzekering en wederom hoopten we op nuttige tips, dit keer van de ‘Eerlijke Verzekeringswijzer’. Hiervoor wordt dezelfde methodologie gebruikt als voor banken, waarmee het beleid van verzekeraars wordt beoordeeld aan de hand van principes die zijn gebaseerd op internationale en breed gedragen standaarden, richtlijnen, verdragen en initiatieven. De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft als doel het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen te verduurzamen en de praktijkvoering te optimaliseren. Achterliggend doel is dat de verzekeraars hun (financiële) invloed aanwenden om bedrijven en overheden te verduurzamen. De Eerlijke Verzekeringswijzer vergelijkt de tien belangrijkste aanbieders van levensverzekeringen op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Naast het publiceren van onderzoeksresultaten, geeft de wijzer consumenten de mogelijkheid hun verzekeraar aan te schrijven. Hiermee wordt geprobeerd om samen met de consument concurrentie van verzekeraars op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te stimuleren, met als einddoel meer duurzame investeringen. Ook streven de initiatiefnemers van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar een constructieve dialoog met verzekeraars over duurzaamheidsthema’s.

Die dialoog blijkt nog hard nodig, want alhoewel er al behoorlijk wat banken zijn die actief op duurzaamheidsthema’s inzetten, de verzekeraars blijken dat nog niet bepaald te doen! De tabellen met scores kleuren vrijwel volledig rood met boze en verdrietige smileys. Het resultaat van onze verzekeringszoektocht was dan ook niet per se definitief: er is nog niet veel te kiezen. Juist daarom vind ik het ontzettend goed dat deze website bestaat, opdat er naar consumenten duidelijkheid wordt verschaft over de prestaties van hun (toekomstige) verzekeraar en de verzekeraars op hun beurt worden geconfronteerd met hun matige inzet. Nu is het hopen de Eerlijke Verzekeringswijzer haar doelen haalt en de verzekeraars inderdaad zo ver krijgt dat ze hun beleggingsportefeuille gaan aanpassen!

Voor meer informatie zie de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: AnnaVanderveen
Supporting content
Eerlijke banken en verzekeraars
More contributions of WorldSupporter author: AnnaVanderveen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]