Mijn toekomst als MillenniumDoener!

Maandag 25-08-2014

Inmiddels ben ik alweer 3 weken thuis in ons kikkerlandje. Wat heb ik een mooie tijd gehad in Zuid-Afrika. Een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb zo veek geleerd en gezien in mijn 4 weken daar. Nu ik heb gezien hoe de mensen in de sloppenwijken leven wil ik zeker door gaan met helpen. De komende periode als MillenniumDoener zal ik zeker actief blijven om de sloppenwijken in Zuid-Afrika bekend te maken. Ik ben van plan om zo veel mensen te laten zien en begrijpen hoe deze mensen in onwijs kleine hutjes en krotjes kunnen leven, ook in de winter. Ik sliep 's avonds in een vrijwilligershuis lekker in een bed met een dikke deken, maar toch vaak dacht ik dan aan al de kindjes die ik heb leren kennen bij GAPA die dan in een krotje sliepen. Ze zullen het wel onwijs koud hebben dacht ik dan. Ik ben in Zuid-Afrika vooral in contact gekomen met een sloppenwijk genaamd Khayelitsha in Kaapstad. De verschillen in Kaapstad zijn niet normaal groot. Aan de ene kan heb je prachtige vila's aan het strand met een zwembad op het dak en 5 mooie auto's in de garage. En dan rij  je 5 minuutjes verder en dan kom je in een sloppenwijk waar super veel mensen bij elkaar wonen in krotjes die bijna niet te beschrijven zijn. Het grote verschil tussen arm en rijk in Kaapstad is ook de voornamelijkste reden voor criminaliteit. Toch is de cultuur in Khayelitsha ook een oorzaak van de armoede daar. Ik heb van een lokale projectleider, Thulani, geleerd dat sommige mensen in  de sloppenwijken er deels zelf voor kiezen om daar te blijven wonen. Voor ons is het normaal om je ouders te overtreffen als je volwassen bent. Je krijgt misschien een betere baan, een mooier huis en meer geld. Dat maakt je ouders meestal ook trots op je. In Khayelitsha is dit totaal niet zo, sterker nog hier geldt  het tegenovergestelde. Mensen willen hun ouders niet overtreffen. Hun ouders leefden in een klein krotje met veel mensen en zij konden het ook gewoon aan. Dat is daar een goede reden om niet meer te willen. Je ouders moesten het zo doen, dus zo moet je het zelf ook doen. Hierdoor blijven veel mensen in de sloppenwijken wonen, ookal hebben ze misschien een optie om weg te gan naar een betere plek. De respect die ze voor hun ouders hebben vind ik prachtig. En ik respecteer de mensen in Khayelitsha ook, omdat sommige er bewust voor kiezen om daar te blijven.

Maar toch kunnen wij het iets beter voor hun maken daar. Als we met z'n alle helpen kunnen we een betere plek maken van deze arme wijken. Ik wil zeker actief blijven om te helpen.

Allereerst zal ik in mijn naaste omgeving bekend maken hoe de mensen daar leven en dat we hun leven kunnen verbeteren door geld in te zamelen. Er zijn verschillende projecten daar actief. Al deze verschillende projecten hebben geld nodig. Misschien willen mensen uit mijn omgeving deze projecten sponsoren. Een van deze projecten is AfricanImpact. Hierbij heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Mensen kunnen AfrcianImpact helpen door geld te geven of spullen te doneren, denk aan kleren, speelgoed en knutselspullen. AfricanImpact heeft connecties met verschillende scholen, weeshuizen en naschoolseopvangen. Dit gedeelte is dus het stimuleren van het sociale  en opvang gedeelte in heel Afrika. Maar er zijn ook projecten die bijvoorbeeld voor drinkwater en riolering zorgen in Khayelitsha. Wat natuurlijk heel belangrijk is voor de gezondheid van de mensen.

Om mensen bewust te maken van de armoede in Zuid-Afrika heb ik met mijn oude school, Het Kennemercollege in Beverwijk afgesproken om een verhaal te schrijven in de Bullertin, onze schoolkrant. Hier zal ik er vooral op wijzen dat veel projecten alleen draaien op vrijwilligers. Ik wil mensen activeren om zelf vrijwilligerswerk te gaan doen, omdat het heel belangrijk is dat er genoeg vrijwilligers zijn. Ook zullen vrijwilligers na hun terugkomst andere mensen activerenm, zodat je een kettingreactie krijgt. Mijn oude school is een Havo/VWO school en ik ben er vrij zeker van dat de jongeren daar wel gemotiveerd zijn  om iets te doen voor de rest van de wereld. Ze kunnen zelf vrijwilligerswerk gaan doen of geld in zamelen voor een project dat ze bijzonder vinden. Ik zal verschillende projecten noemen in de schoolkrant, zodat ze een paar voorbeelden hebben.

 

Ik heb vrijwilligerswerk gedaann met een vriendin, Laura, we hebben van te voren al veel spullen ingezameld en ook een beetje geld. We zullen hier zeker mee door gaan. Ik vond AfricanImpact zo bijzonder. Ze helpen vooral heel veel kinderen, die dan een betere toekomst zullen krijgen. Laura en ik hebben al verschillende activiteiten gedaan om geld in te zamelen en hier gaan we ook mee door. We hebben bijvoorbeeld op een kofferbakmarkt gestaan en we zijn van plan om dit volgende keer weer te doen. Ook zullen we nog een paar keer cakjes en taartjes bakken om te verkopen. We gaan ook samen met een kennis van ons kaarten maken om te verkopen voor geld. Hiernaast proberen we wat grote bedrijven aan te schrijven om geld te doneren aan AfricanImpact.

We hebben samen een Facebookpagina waar we al veel likers hebben. Op deze pagina houden we onze activiteiten bij en zullen we vrijwjilligerswerk zelf ook promoten.

Ik heb ook enkele foto's op social media gezet, waar ik leuke reacties op krijg.

Er staat dus nog genoeg te doen om geld in te zamelen, vrijwilligerswerk actief te promoten en verschillende projecten en organisaties bekend te maken.

Hiernaast ga ik ook proberen te helpen met kleine dingetjes. Zoals fairtrade bananen en chocola te kopen.

Ik hoop ook dat ik mensen via deze site kan activeren als ze mijn blog lezen over mijn tijd in Zuid-Afrika. Hier wil ik ook een beetje laten zien dat je naast het vrijwilligerswerk in de weekenden ook leuke en leerzame dingen kan doen in de omgeving van het land waar je bent.

 

 

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: Annebolten
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
471