Onderwijs in Watamu

Tijdens onze reis naar Watamu, Kenia, waren wij gestationeerd in een weeshuis dat God Our Father heet. Al snel kwamen we erachter dat de grote toeristensector goed heeft gezorgd voor de wezen in dit huis. Zo hadden ze grote vooraden pennen, papier, lesmateriaal, maar ook ruimte om les te geven. In december was het vooral vakantie voor de koters, maar dat weerhield ze er niet van om kleine dingen erbij te leren. Zo kwam ik, masterstudent Politieke Geografie, erachter dat ze niet wisten wat Noord, Oost, Zuid of West betekende. Ik begon met uitleggen tegen een kleine man die wel geintresseerd leek wat nou precies het noorden was en wat het zuiden. Nog geen 10 minuten later bleken er inmiddels meer dan 12 kinderen om mij heen te staan om te kijken wat ik nou precies aan het uitleggen was. Zo heb ik in een korte (vakantie) tijd, even kort en bondig uitgelegd wat de windrichtingen zijn en waarom ze belangrijk zijn. Tot mijn grote verbazing en geluk kwamen we de volgende dag terug en hadden alle kinderen een kruis op hun schrift staan waarop de letter N, E, S, W stonden getekend.

Ze wilden uitdaging, ze wilden nieuwe dingen leren die direct toegepast konden worden. hier kwamen we helemaal achter toen we twee lessen mee mochten lopen met de docenten. Docenten is een groot woord, want de meeste zijn gewoon vrijwilligers die zelf ook niet zo heel veel geleerd hebben. In een kort interview met de leraren kwamen we erachter dat de kinderen van 9 in een bepaalde klas niet veel meer te horen kregen dan
Leraar: How are you?
Kinderen in koor: I am fine!
Leraar: How are you?
Kinderen in koor: I am fine!
Vervolgens ging dit keurig anderhalf uur door. Zo kwamen we erachter dat de docenten zelf misschien ook wat meer aandacht nodig hebben, en het niet alleen maar naar de kiddo's moet gaan. Later werd ons verteld dat het inderdaad moeilijk is om leraren te vinden; iedereen wil wel graag een kindje steunen om naar school te mogen, maar het maandloon van een schoonmaker of leraar op een weeshuis te financiëren bleek toch een minder gewild proces.

Wat ik hiermee eigenlijk vooral wil zeggen is dat het bekende spreekwoord: 'geef een man een vis, hij eet het op en valt in slaap, geef een man een hengel en leer hem vissen, dan kan hij een heel dorp voeden', misschien verschoven moet worden naar 'Leer een man hoe hij iemand leert om te vissen, en dan praten we verder'. Millennium doel 2: universele basiseducatie voor iedereen, dus ook voor de leraren zelf!

Image
Follow the author: Boelens
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Boelens
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]