kritiek vrijwilligerswerk

De afgelopen tijd ben ik druk met de voorbereiding van mijn vrijwilligerswerk. Ik heb de afgelopen tijd veel kritische geluiden gehoord op vrijwilligerswerk. Een aantal wetenschappers zijn niet zo positief, en ook vrienden van mij laten weten dat ze vinden dat 'Afrikanen voor zichzelf moeten leren zorgen'.

Ik wil absoluut niet zeggen dat Afrikanen niet voor zichzelf kunnen zorgen, deze ouderwetse gedachte komt voort uit bekrompenheid.
Toch ben ik van mening dat het belangrijk is om te beseffen dat vrijwilligerswerk niet alleen maar positief hoeft te zijn.
Ik wil als vrijwilliger graag inspireren en helpen, maar ik wil niet overnemen. Op die manier hoop ik weinig 'schade' te doen.
Hoe denken andere wereldsupporters hier over?

More contributions of WorldSupporter author: Rianne
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

kritiek op vrijwilligerswerk

Hoi Rianne,
Ken je dit onderzoek van Lau Schullpen vand e Radbout Universiteit: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CFIQF...
Hij is "gespecialiseerd"in het nut van particulier initiatief en vrijwilligerswerk. Dit onderzoek geeft wel een aardig genuanceerd beeld van het nut en de problemen die komen kijken bij vrijwilligersprojecten. Als je googled op zijn naam kom je meer interessante artikelen tegen. Vice Versa heeft ook veel artikelen over het onderwerp. In de hele discussie is de conclusie vaak : korte termijn doelstellingen worden snel gehaald, maar het werk de projecten dragen vaak op lange termijn niet veel bij. De waarde zit hem vooral in oa. de economische impuls die vrijwilligers geven aan een gebied (zij geven er geld uit aan lokale ondernemers), kennisoverdracht en draagvlak voor os in hun omgeving als zij weer terug zijn in nederland.
 

Hoi Thomas,

Hoi Thomas,

Bedankt voor je reactie.
Ik ben nu weer terug van mijn vrijwilligerswerk en ik ga zeker eens kijken.
Groetjes,
Rianne

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2