Koning der dieren!

Hee!

Dit zijn alweer de laatste paar dagen die ik in Kenia doorbreng. Dinsdag rijden we terug naar Camp Muhaka waarna iedereen op andere tijdstippen naar het vliegveld wordt gebracht en ik woensdag op de bus stap richting Tanzania. Hoe dat allemaal verloopt hoop ik volgend weekend te kunnen laten weten, maar of ik daar ook wifi heb in het weekend weet ik niet.

Hoe dan ook, de afgelopen dagen waren weer een heus avontuur. Zoals ik al had gezegd was het vorige week zondag Australia day. Uiteindelijk bleek het niet iets heel groots te zijn, wat ze gewoonlijk doen is bij iemand een barbecue houden of iets dergelijks en drinken. Hier hielden ze het op drinken, in de avond, maar wat ook superleuk was was dat bijna alle Australiers vlaggen of Australische kleding hadden meegenomen in hun koffer en plaktattoos. De niet Australiers moesten er dus ook aan geloven, maar volgens mij moest het een geweldig gezicht zijn geweest om ons zo in de bus te zien zitten.

Maandag en dinsdag zijn we weer naar Sasenyi primary school geweest om te werken aan het jongenstoilet. We zijn verder gegaan met de muren pleisteren, en het schiet al aardig op. Een aantal mensen kregen de kans om de kinderen les te geven in iets wat hun aansprak en volgens mij was dat wel een succes. De kinderen vonden het leuk om van iemand anders dan hun leraren les te krijgen en zo konden wij een beetje een beeld krijgen van hoe zij les krijgen. Zelf heb ik geen les gegeven maar de anderen mochten natuurlijk gewoon kijken hoe het eraan toeging en dat was leuk om te zien!

Na drie dagen werken op de school begint het werk wel een beetje te vervelen omdat het telkens hetzelfde is, maar daarom is het goed dat onze werkdagen heel erg verspreid over de twee weken die we hier verblijven.

Dinsdag gebeurde er nog wel iets interessants tijdens onze lunch. Net als normaal liepen er een aantal kippen rond de school, alleen dit keer was er een die heel veel herrie maakte toen het plotseling stil was. Iedereen keek mekaar aan, en een aantal gingen om de hoek kijken of ze iets konden zien: iemand van de schoolleiding had de kip gedood en nu waren ze samen met wat leerlingen bezig met een mes. Bah! Gelukkig hadden we onze lunch net op want een echt smakelijk idee was het niet haha.

Woensdag was een hele leuke dag. In de ochtend hadden we weer aan het hek gewerkt dat de olifanten tegen moet houden, met chili en olie, alleen dit keer de andere kant op. Voor ons gevoel ging het nog sneller dan de vorige keer en binnen no time hadden we het hek af. Ik ben niet goed in schatten maar ik geloof dat het wel zo'n 2 kilometer lang moet zijn geweest. Kun je nagaan hoe veel we moesten lopen in de warme zon om telkens op en neer te lopen voor meer in olie gedompelde linten. Het uitzicht vanaf het eind van het hek was echt fantastisch, want het was bovenop een heuvel.

Na lunch hadden we aardig wat vrije tijd, want om half 5 begonnen we met een game drive naar de sunset rocks. Tijdens de game drive hebben we niet veel meer gezien dan we al hadden gezien in de sanctuary, maar het was nog steeds interessant want er waren twee antilopen, een moeder met een kind van een week oud die maar heen en weer bleef rennen, en even later renden er drie jonge giraffes van de ene naar de andere kant van de weg.

Uiteindelijk stopten we bij een aantal grote rotsen, waar we omhoog konden klimmen en het meest fantastische uitzicht hadden, helemaal om ons heen. We zagen de sanctuary zover we maar konden kijken en in de verte waren de grote bergen te zien. Omdat het eind van de middag was, stond de zon laag en we bleven daar totdat deze onderging. Echt super mooi!

Donderdag hebben we Tumaini womens group bezocht. Het is me nog steeds niet helemaal precies duidelijk wat deze groep doet, maar volgens mij houdt het in dat deze vrouwen zich inzetten voor de omgeving, ze planten bomen, ze doen aan harvesting, praten met elkaar en maken bijvoorbeeld armbanden en kettingen die ze verkopen om iets goeds te doen voor de community. Een ander aspect is dat ze door lid te zijn van deze groep iets voor zichzelf kunnen doen, in plaats van dat ze doen wat hun mannen ze zeggen te doen. Van het geld wat ze verdienen kunnen ze hun kinderen naar school sturen, eten kopen, noem maar op.

Het was heel interessant om te zien en te horen wat ze daar doen en we hebben ze ook geholpen met mais uit de stengels van de planten te halen en in de middag hebben we armbanden met ze gemaakt. Het gedoe met de mais was nogal wat, want dit deden we midden in de velden waar zich ook allerlei (grote!) vreemde insecten schuilhouden. Af en toe zelfs in de stengels, waardoor we de schrik van ons leven kregen als we hier de mais uit wilden halen. Ik krijg nog steeds de kriebels als ik eraan terug denk.

In hun kleine winkeltje heb ik een ketting van ze gekocht, waarmee ik dus ook de community help, die ze gemaakt hebben van kranten en kralen. Het klinkt vreemd, maar de ketting ziet eruit als een doodnormale ketting van kralen. Heel knap hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Op het eind hadden ze nog een klein dansoptreden voor ons, wat niet heel veel voorstelde maar wel grappig was om te zien. Natuurlijk weer met de trommels, fluiten en Afrikaans gezang, dus super sfeervol!

Vrijdag was de dag! De dag van de safari in Tsavo East National Park. Om zes uur 's ochtends hadden we ontbijt en een half uur later vertrokken we. Het was vanaf ons kamp zo'n anderhalf uur rijden naar het begin van het park en vanaf daar zouden we twee game drives hebben met een pauze ertussen, waarna we zouden beslissen of we genoeg hadden gezien om te stoppen na de lunch of dat we nog even door zouden gaan.

Vanaf het begin zagen we al enorm veel dieren. Veel dieren die we natuurlijk al hadden gezien in de sanctuary, maar hier was alles in veelvoud. Tientallen olifanten, giraffes, anitlopen, zebra's, buffalo's, struisvogels, apen en heel veel verschillende vogels, waaronder ook een adelaar. Niet de saai gekleurde vogels die we in Nederland hebben maar blauw, oranje, geel, alle kleuren.

Na een tijdje heel veel dieren te hebben gezien hadden we een periode van bijna een uur waarin we helemaal niks zagen. En de omgeving is supermooi om te zien, maar het liefst wil je dieren zien natuurlijk. We reden langs een grote open vlakte, vervolgens draaiden we, draaiden we weer en reden we hier heel langzaam rondjes terwijl Steve, onze leider, maar door z'n verrekijker keek. Opeens stormde een andere auto een kant op, een van de weinige auto's die we zijn tegengekomen gelukkig, het was helemaal niet druk, die we toen volgden.

We reden deels de weg af, een beetje een heuveltje op, de ' berm' in, en wauw, daar waren ze dan: de koningen der dieren. Leeuwen! Niet een, niet twee, maar 6! Eerst zagen we alleen eentje in de verte, maar toen we een stukje verder reden lagen er daar 3 op zo'n 3 meter van de auto vandaan! Dat gevoel wat ik toen had was onbeschrijflijk, we hadden de hoop op leeuwen al opgegeven maar daar lagen ze dan, zo dichtbij de auto. Iedereen was zo enthousiast en we hebben de beste foto's kunnen maken. Het zijn zulke bijzondere, mooie beesten, echt waar.

Toen we even later stopten voor lunch bij een meer, zagen we nog iets wat we niet verwachtten te zien: nijlpaarden. Ze lagen in het water dus eerst leken het op boomstronken, maar van dichterbij zag je dat het hun koppen waren en even later kwamen ze nog een heel stuk omhoog. Het zag er echt supermooi uit, ook omdat op de oever allerlei vogels op een lange rij zaten.

Vanaf hier besloten we na de lunch de safari af te ronden en terug te rijden naar het begin van het park. Dit was nog wel een uur rijden, dus we hebben hierna nog een uur kunnen genieten van het park en de dieren.

Plotseling remde de auto en iedereen sprong op: weer leeuwen! Dit keer echt pal, pal naast de auto. Een leeuw staarde ons recht in onze ogen aan, wauw. Het waren er drie nu, en ze waren bezig hun maaltijd te verorberen. Een van hen had een afgekauwd pootje in z'n mond en ergens achter de bosjes lag het karkas van waarschijnlijk een antilope. Echt geweldig.

Ik heb besloten mijn foto's niet online te zetten totdat ik terugkom, omdat ik jullie deels in spanning wil houden :), en omdat ik ze het liefst rustig thuis uitzoek. Maar geloof me, de foto's zijn fantastisch en ik kan niet wachten om ze met jullie te delen!

Gisteren hadden we een bush adventure. We wisten eerst niet precies wat het inhield, maar het bleek uiteindelijk heel leuk te zijn. In de ochtend reden we rond in de sanctuary en vertelde Steve ons heel veel dingen over de omgeving, de bomen met doornen, termieten hollen, noem maar op, en we stopten bij 3 waterholes. 1 hiervan was inactief, wat inhoudt dat de dieren deze niet gebruiken om te drinken omdat er nog genoeg andere zijn, maar bij de andere twee stapten we uit om de voetafdrukken te bekijken. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij wist van alles wat het was, wat de dieren hadden gedaan, met hoeveel ze waren enzovoorts. Hij legde ons onder andere uit hoe je zulk soort singen kunt bepalen.

Het leuke was dat bij twee van de drie waterholes er dieren aan de andere kant ervan waren. Bij de eerste waren dat zebra's maar bij de tweede was dat een buffalo. Schijnbaar is een buffalo die in z'n eentje is een oud mannetje en heel gevaarlijk. Toen Steve er dus achter kwam dat er een buffalo in de buurt was moesten we allemaal zo snel mogelijk weer de bus in. Helaas, ik was wel in voor een beetje actie :).

Toen we in de bus zaten bleek er ook nog een groep olifanten aan de overkant te lopen. Het is weer wat anders om de dieren te zien terwijl je zelf ook in de omgeving staat in plaats van dat je in de bus zit, dus dit was erg leuk om te doen.

Voor lunch stopten we bij een kleine open vlakte, waar Steve ons vertelde wat de rest van het programma was. We moesten ons verdelen in twee groepen, wat heel simpel de linker- en rechterkant van de bus werd, die beiden moesten proberen de beste shelter te maken in 1 uur. We kregen beiden een plek toegewezen en het lag al vol met takken en stronken, en hiermee moesten we het doen. Super grappig en iedereen was heel competitief bezig, omdat we allemaal wilden winnen. Helaas verloor mijn groep, maar desondanks was het een leuke activiteit.

Vervolgens kregen we nog de kans om boog te schieten met handgemaakte pijl en boog, en mochten we vuur maken met behulp van twee houtjes en droog gras. Wat uiteindelijk lukte, maar heel veel moeite kostte haha.

Omdat de sterren hier in de avond echt niet normaal mooi zijn, besloten een aantal van ons gisteravond met een kussen buiten te gaan liggen vanaf het moment dat de elektriciteit uitging, en dus alle lichten, en gewoon even te genieten. De sterren zijn zo fel en het zijn er zoveel. On top of that hebben we gewoon 7 vallende sterren gezien!

Vandaag was weer onze relax dag, dus we zijn weer in Voi town en kunnen naar de supermarkt gaan en het internetcafe. Een aantal wilden weer naar het resort en een aantal niet, waaronder ik, dus wij hebben nu tot 3 uur de tijd in het internetcafe. Daarna gaan we op de weg terug naar het kamp naar een Masaai tribe.

Hopelijk heb ik volgende week weer internet en kan ik jullie laten weten hoe het er in Tanzania aan toe gaat. Ik ben benieuwd!

Kwaheri!

(Goodbye) :)

Follow the author: larissanagtegaal
More contributions of WorldSupporter author: larissanagtegaal
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]