CEPO (Ma. 30 december)

We zijn vroeg opgestaan om vervolgens de groep op te delen in tweeën. Ik zat in de groep welke in Masaka bleven. Helaas was dit een wat regenachtige dag, waarbij zelfs de bliksem 's morgens tijdens het ontbijt was ingeslagen op de bliksemafleider van het huis. Wij zijn naar het project CEPO geweest.

Als eerste kwamen wij aan bij het centrale gebouw van CEPO. Hier kregen wij uitleg over wat CEPO doet en wat wij (als vrijwilligers) voor hun betekenen. Verder kregen wij ook een rondleiding op hun terrein, zo kregen wij hun champignon -huizen te zien. Ook zagen wij hun koffieplantage samen met hun Jackfruit- en bananenbomen.

Hierna gingen wij een eindje met de bus rijden en kwamen wij bij ons eerste project uit. Hier moesten wij het geraamte van een huis bouwen. Wij moesten de muren bouwenvan bamboestammen (in de regen ): ). Hierbij was het de bedoeling dat je de bamboestammen vastbond aan palen met touw, en dat er zo ongeveer telkens 10 cm tussen de bamboe in zat. Dit werd dan uiteindelijk helemaal een omheining, wat later met klei gevuld zou worden, om als muren van een champignon-huis te dienen.

Vervolgens gingen we naar een ander plaatsje met de bus, zo kwamen wij met mensen van CEPO terecht bij een heel erg afgelegen plaatsje waar 2 huisjes stonden. Hier moesten wij klein gaan halen van een mierenhoop ongeveer op 40 meter afstand van de huisjes. Dit moesten wij langs het huisje leggen, vervolgens werd dit gemengd met water en moesten wij dit kneden, door er met onze voeten in te stampen. Dit moesten we best lang doen, omdat de klei helemaal plakkerig moest zijn. Na ongeveer een kwartier was de klei goed genoeg om er een over van te maken. We moesten er ballen van rollen en doorgeven aan de rest, welke zich in een lange rij had opgesteld om de ballen zo door te geven naar binnen toe. Binnen werden ze in de vorm van een oven gelegd. Hier zaten bovenin 2 gaten voor de warmte, deze werden gemaakt door er een bananenboomstam rechtop in te zetten, tijdens het maken van de oven. Toen dit klaar was, werden onze handen en voeten gewassen door de mensen van de lokale bevolking.

Nadat we de oven hadden gemaakt, gingen we weer terug naar het hoofdgebouw. Daar hadden we lunch, een samoza (een driehoekige koude loempia gevuld met groenten o.a. bonen).

Hierna vertrokken we naar plot 99, de thuisbasis. Daar aangekomen mochten we nog even lekker relaxen. Om ongeveer 6 uur gingen we eten, dit was spaghetti. 's Avonds gingen we gezellig met het 'Masaka'-groepje het weerwolvenspel doen. Tegen 21.30 besloot iedereen dat het wel eens tijd werd om te gaan slapen, omdat het toch best lange dagen zijn...

Follow the author: ferdyvbrussel
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: ferdyvbrussel
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]