TentamenTests bij de 4e druk van Personen-, Familie- en Erfrecht van Mellema-Kranenburg en Cornelissen


Wat houdt het personen- en familierecht in? - Tentamentests 1

 

MC-vragen

Vraag 1

X en Y trouwen, volledig conform de formaliteiten, voor de kerk. Enkele weken later wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken. Welk gevolg heeft dit?

  1. Er is geen rechtsgeldig kerkelijk huwelijk tot stand gekomen.
  2. Er is geen rechtsgeldig burgerlijk huwelijk tot stand gekomen.
  3. X en Y riskeren een geldboete.

Vraag 2

Welke personen staan niet in familierechtelijke betrekking tot elkaar?

  1. Een achter-oom met zijn achterneef.
  2. Adoptieouders en de kinderen van hun adoptiedochter.
  3. Echtgenoten onderling.

Open vragen

Vraag 1

Meneer en mevrouw Frans willen hun zoontje Frans noemen. Zal de ambtenaar van burgerlijke stand deze voornaam in de geboorteakte opnemen?

Vraag 2

Meneer Kalknagel wil zijn achternaam veranderen omdat hij geen vriendin kan vinden, volgens hem door zijn achternaam. Wie zal zijn verzoek af- of toewijzen?

Vraag 3

Emma en Frank hebben elkaar het ja-woord gegeven voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en in aanwezigheid van hun getuigen. Direct nadat het ja-woord is gegeven, nog voordat de ambtenaar iets heeft gedaan, krijgt Frank een hartaanval en overlijdt. Is het huwelijk van Emma en Frank tot stand gekomen?

Vraag 4

Gerard en Helga zijn al jaren getrouwd en hebben geen kinderen. De sleur slaat toe en ze zijn allebei toe aan iets nieuws. Ze willen, in ieder geval voor enkele jaren, hun huwelijk beëindigen. De rechter meent dat hij het echtscheidingsverzoek niet kan toewijzen, omdat er niet gesproken kan worden van een ontwricht huwelijk. Klopt dit?

Vraag 5

Ineke werkt bijna vijf jaar als accountant, wanneer zij verliefd wordt op orthodontist Jaap. Ze gaan een geregistreerd partnerschap aan en besluiten dat Jaap de enige kostwinnaar zal zijn. Na een decennia erg luxueus te hebben geleefd en weinig te hebben gespaard, gaat Jaap er met zijn assistente vandoor. Het partnerschap wordt beëindigd. Jaap besluit te stoppen met zijn beroep en kunstschilder te worden, rondkomend van een uitkering. Ineke meent dat Jaap ervoor moet zorgen dat zij haar luxe leventje kan voortzetten. Jaap geeft aan niets te hoeven betalen, omdat hij moet rondkomen van een uitkering. Wie heeft het juist?

Vraag 6

Kwalificeer de verwantschap (type en graad) van X in relatie tot:

  1. Haar man.
  2. De zoon van een zus van haar oma.
  3. Haar betachterkleinkind.
  4. De man van haar neef.

Vraag 7

Koen en Linda zijn getrouwd en willen kinderen. Koen heeft echter vruchtbaarheidsproblemen. Linda stelt voor haar ex-vriend, Marco, in te schakelen. Koen voelt zich schuldig en stemt hiermee in (‘één keertje dan’). Zo’n negen maanden later wordt Nina geboren.

  1. Kan Marco het vaderschap van Koen ontkennen?
  2. Kunnen Koen en/of Linda het vaderschap van Koen ontkennen?
  3. Wat zou het antwoord op vraag b zijn als niet Marco maar ene Olaf de verwekker van Nina blijkt te zijn?

Vraag 8

Petra is een single moeder van de tienjarige Quinten. Petra wil dat haar zoontje officieel een vader krijgt. Haar neef Rick vindt het prima om Quinten als zijn zoon te erkennen. Kan Rick Quinten erkennen?

Vraag 9

Rob en Hettie zijn getrouwd. Rick stelt voor dat zijn vrouw, die als prostituee haar geld verdient, onbeschermde seks zou moeten hebben om meer geld binnen te harken. Hettie raakt echter in verwachting tijdens haar werkzaamheden en Dennis wordt geboren. Het is niet te achterhalen wie de verwekker is. Hettie wilt dat Rob het kind erkent als zijn zoon. Rob wil dit niet, omdat hij er niets mee te maken heeft. Hettie verzoekt de rechter om het vaderschap van Rob vast te stellen. Zal de rechter dit doen?

Vraag 10

Simon en Naomi zijn getrouwd en hebben een kinderwens. Emily, de beste vriendin van het koppel, wil graag de draagmoeder zijn. Ze spreken af dat door middel van kunstmatige inseminatie het zaad van Simon bij Emily ingebracht zal worden. Wat is de manier voor Simon, Naomi en Emily om te bewerkstelligen dat Simon en Naomi de ouders van het kind zijn?

Vraag 11

Pim en Bianca vormen een stel en krijgen dochtertje Greet. Meteen na de geboorte erkent Pim, met toestemming van Bianca, Greet als zijn dochter. Na ruim 12 jaar komt de relatie ten einde en krijgen Pim en Bianca ruzie over de keuze voor een middelbare school. Pim meent dat de rechter nu een besluit moet nemen, maar Bianca is het hier niet mee eens en stelt dat alleen zij mag besluiten. Heeft Pim of Bianca gelijk?

Vraag 12

Sascha en Joris wonen anderhalf jaar samen als Sascha in verwachting blijkt. Een half jaar na de geboorte van zoontje Martin doet Joris Sascha een aanzoek. Een maand later zijn ze gehuwd. Wie heeft/hebben het gezag over Martin?

Vraag 13

Veerle en Peter zijn getrouwd. Veerle raakt zwanger met behulp van een ivf-behandeling die in Nederland niet erkend is. Celina wordt geboren. Wie heeft/hebben het ouderlijk gezag over Celina?

Vraag 14

Arend en Betty hebben een kortstondige relatie gehad waaruit Chris is geboren. Chris is erkend door Arend, maar er is geen verzoek tot gezamenlijk gezag ingediend. Na de geboorte zijn er jaren voorbij gegaan waarin Arend geen contact heeft gezocht met Betty en Chris, en Betty op haar beurt geen contact heeft gezocht met Arend. Na zeven jaar wil Arend toch onderdeel van Chris zijn leven zijn. Betty weigert hieraan mee te werken en argumenteert dat Arend er dan maar eerder had moeten zijn voor Chris. Als de rechter vraagt of Chris het leuk zou vinden om zijn vader af en toe te zien, schudt Chris 'nee'. Zal de rechter een omgangsregeling vaststellen?

Vraag 15

De dertienjarige Luuk heeft van zijn kinderloze tennislerares € 75.000,- geërfd. De ouders van Luuk, die krap bij kas zitten, vinden dat Luuk maar in zijn eigen levensonderhoud moet voorzien. Luuk vindt dat zijn ouders nog steeds alles voor hem moeten betalen. Wiens standpunt is juist?

Vraag 16

Silke en Thomas zijn getrouwd en willen een kindje. Ze willen Silke laten insemineren met het zaad van een bekende donor, Floris. Negen maanden daarna wordt Anouk geboren. Wie is/zijn onderhoudsplichtig jegens Anouk?

Vraag 17

Willem staat onder curatele vanwege drankmisbruik. Hij heeft zijn vriendin Tessa ten huwelijk gevraagd. Moet de curator van Willem toestemming geven zodat Willem met Tessa kan trouwen?

Vraag 18

Truus woont in een verzorgingshuis en begint te dementeren. Meestal is zij helder, maar soms komt zij warrig en afwezig over. Dementie kan zich snel ontwikkelen. Haar dochters willen weten om welke juridische maatregel(en) zij, in overleg met hun moeder, het best kunnen verzoeken. Hoe zou jij hen adviseren?

Antwoordindicatie MC-vragen

Vraag 1

C. X en Y riskeren een geldboete.

Vraag 2

C. Echtgenoten onderling.

Antwoordindicatie Open vragen

Vraag 1

Ja. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan ongepaste voornamen of namen die overstemmen met een bestaande achternaam weigeren op te nemen, tenzij deze gebruikelijke voornamen betreffen (art. 1:4 lid 2 BW).

Vraag 2

De Kroon (regering)

Vraag 3

Ja. Het huwelijk wordt voltrokken ten overstaan van een ambtenaar van de burgerlijke stand door het ja-woord te geven (art. 1:67 lid 1 BW).

Vraag 4

Nee. Wanneer de echtgenoten samen een verzoek indienen, hoeft de rechter alleen vast te stellen dat het verzoek gegrond is op hun oordeel dat het huwelijk duurzaam is ontwricht (art. 1:154 BW).

Vraag 5

Ze hebben allebei ongelijk.

Vraag 6

  1. Geen
  2. vijfdegraads bloedverwant in de zijlijn
  3. Vierdegraads bloedverwant in de rechte lijn
  4. Derdegraads aanverwant in de zijlijn en vierdegraads aanverwant in de zijlijn

Vraag 7

  1. Nee
  2. Nee
  3. Ja

Vraag 8

Ja. Wanneer een kind geboren wordt buiten het huwelijk/geregistreerd partnerschap en slechts één ouder heeft (art. 1:198 lid 1 sub a BW), is er de optie tot erkenning (art. 1:204 lid 1 sub e). In art. 1:203 BW staan de formele vereisten.

Vraag 9

Die kans is zeker aanwezig. Zie Rb. Gelderland 20 april 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:3647)

Vraag 10

Simon of Naomi zal het kind kunnen erkennen, art. 1:203 jo. 1:204. Vervolgens adoptie door de ander (Simon of Naomi), waardoor het ouderschap aan Emily komt te ontvallen, art. 1:227.

Vraag 11

Bianca heeft gelijk.

Vraag 12

Sasha en Joris. Ouders voeren het ouderlijk gezag gedurende hun huwelijk of geregistreerd partnerschap van rechtswege gezamenlijk uit (art. 1:251 en 253aa BW).

Vraag 13

Veerle en Peter. Ouders voeren het ouderlijk gezag gedurende hun huwelijk of geregistreerd partnerschap van rechtswege gezamenlijk uit (art. 1:251 en 253aa BW).

Vraag 14

Ja. Net als de ouder met gezag over het kind, heeft de ouder zonder gezag recht op omgang met het kind en de verplichting daartoe (art, 1:377a lid 1). Ontzegging van omgang kan plaatsvinden op grond van ernstige nadelen voor het kind of ernstige bezwaren van een kind van twaalf jaar of ouder (art. 1:377a lid 3).

Vraag 15

Luuk.

Vraag 16

Silke en Thomas.

Vraag 17

Ja.

Vraag 18

Beschermingsbewind in combinatie met mentorschap.

Wat is het huwelijksvermogensrecht? - Tentamentests 2

 

MC-vragen

Vraag 1

David en Joanne zijn in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. David koopt een woning voor € 300.000,- De woning wordt op zijn naam gezet. Hij betaalt € 230.000- zelf van het geld dat hij van zijn opa geschonken heeft gekregen onder uitsluitingsclausule. Het restant leent hij van de bank.

Welk van de volgende beweringen is correct?

  1. De woning en de schuld vallen allebei in de gemeenschap.
  2. De schuld valt in de gemeenschap, de woning blijft als goed op naam buiten de gemeenschap.
  3. De woning valt in de gemeenschap, de schuld niet.
  4. De woning en de schuld vallen allebei niet in de gemeenschap.

Open vragen

Vraag 1

Astrid en Bas willen met elkaar trouwen. De kunstwerken en het antiek dat zij bezitten, willen zij voor zichzelf houden. Wat dienen zij te doen om dat zo te houden?

Vraag 2

Laura en Stefan zijn getrouwd en hebben twee dochters. Stefan werkt, Laura zorgt voor de kinderen. Zij spreken schriftelijk af dat Stefan de kosten van de huishouding zal betalen. Is deze afspraak geldig?

Vraag 3

Stefan koopt een computer ten behoeve van de gewone gang van de huishouding. Zijn de onderstaande beweringen met betrekking tot Stefan waar?

  1. Laura kan de verkoper aanspreken wanneer de computer stuk gaat.
  2. De verkoper kan Laura aanspreken wanneer de rekening niet betaald wordt.
  3. De verkoper kan eventueel verhaal halen op het privévermogen van Laura.

Vraag 4

Jelle en Marloes zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Hierin is elke gemeenschap van goederen uitgesloten. Marloes heeft een bungalow op een vakantiepark. Uit het vermogen van Jelle wordt een nieuwe badkamer in de bungalow geplaatst van € 20.000,- Heeft Jelle een vergoedingsvordering en zo ja, hoe wordt deze vordering vastgesteld?

Vraag 5

Marloes wil de zojuist genoemde bungalow verkopen. Heeft zij hiervoor de toestemming van Jelle nodig?

Vraag 6

Jelle heeft zonder toestemming van Marloes een laptop op afbetaling gekocht. Jelle krijgt spijt van zijn aankoop. Kan Jelle de koopovereenkomst vernietigen?

Vraag 7

Jelle heeft van zijn oma een sieraad geërfd dat niet in de gemeenschap van goederen is gekomen (uitsluitingsclausule). Marloes heeft het sieraad, dat in haar nachtkastje lag, verkocht en geleverd aan haar zus. Wie is eigenaar van het sieraad?

Vraag 8

Joost en Simone zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze kopen samen een bank. Simone betaalt de bank uit haar spaarpot, waar geld in zit dat zij geërfd heeft onder uitsluitingsclausule. Wie is/zijn aansprakelijk voor de schuld en op welk vermogen kan de schuld verhaald worden?

Vraag 9

Joost en Simone hebben een beeld dat in de gemeenschap van goederen valt. Joost verkoopt en levert het beeld aan Elly. Is Joost hiertoe bevoegd?

Vraag 10

Joost heeft gedurende zijn huwelijk een boot gekocht, maar deze niet betaald. De boot behoort niet tot de gewone gang van de huishouding. Wie is aansprakelijk voor de openstaande factuur na ontbinding van het huwelijk?

Vraag 11

Frans heeft gedurende zijn huwelijk met Henny een agrarisch bedrijf gerund. Hoe kan Henny na ontbinding van het huwelijk ontkomen aan eventuele milieuclaims?

Vraag 12

Wat kan Inge doen als haar echtgenoot Justin gokverslaafd blijkt te zijn en veel schulden maakt, en zij geen echtscheiding wilt?

Vraag 13

Louise en Simon trouwen met elkaar. Voordat ze trouwen, maken ze huwelijkse voorwaarden die door een advocaat worden vastgelegd. Zijn hun huwelijkse voorwaarden rechtsgeldig?

Vraag 14

Eline en Kasper spreken af dat zij voortaan gescheiden vermogens hebben. Er wordt een overeenkomst opgesteld, die zij ondertekenen en dateren. Wordt hun doel hiermee bereikt?

Vraag 15

Mario is onder curatele gesteld wegens cocaïnegebruik. Hij wil trouwen met Kelly. Heeft hij hiervoor toestemming nodig en zo ja, van wie?

Vraag 16

Maartje en Arno hebben huwelijkse voorwaarden gemaakt. Hierin is elke gemeenschap van goederen uitgesloten. De voorwaarden zijn niet in het huwelijksgoederenregister ingeschreven. Arno gaat failliet. Kan de faillissementscurator Maartje aanspreken?

Vraag 17

Hanneke en Jeroen zijn buiten iedere gemeenschap van goederen getrouwd. In hun huiskamer hebben ze een schilderij hangen waarvan ze allebei niet kunnen bewijzen dat ze de eigenaar zijn. Wie is/zijn bevoegd om het schilderij over te dragen?

Vraag 18

In de huwelijkse voorwaarden van Kim en Ferdinand is een periodiek verrekenbeding opgenomen. Er is echter nooit verrekend. Dient bij het einde van het huwelijk alsnog te worden verrekend?

Antwoordindicatie MC-vragen

Vraag 1

D. De woning en de schuld vallen allebei niet in de gemeenschap.

Antwoordindicatie Open vragen

Vraag 1

Zij moeten huwelijkse voorwaarden opmaken in een notariële akte.

Vraag 2

Ja. Een nihilbeding omvat de regeling dat echtgenoten afspreken dat een van hen niet bijdraagt in de kosten. Deze regeling is tevens geldig wanneer de partijen niet samenwonen.

Vraag 3

  1. Nee
  2. Ja
  3. Ja

Vraag 4

Ja, op grond van art. 1:87.

Vraag 5

Nee.

Vraag 6

Nee.

Vraag 7

De zus van Marloes.

Vraag 8

Joost en Simone zijn aansprakelijk, verhaal op privévermogen en gemeenschap.

Vraag 9

Ja.

Vraag 10

Joost en Simone, art. 1:102.

Vraag 11

Henny kan afstand te doen van de gemeenschap, art. 1:103.

Vraag 12

Zij kan verzoeken om opheffing van de gemeenschap of scheiden van tafel en bed.

Vraag 13

Nee. De voorwaarden moeten worden vastgelegd in een notariële akte, op straffe van nietigheid (1:115).

Vraag 14

Nee. De voorwaarden moeten worden vastgelegd in een notariële akte.

Vraag 15

Ja, van de curator.

Vraag 16

Ja. Huwelijkse voorwaarden moeten in het openbaar huwelijksgoederenregister worden ingeschreven om derdenwerking te hebben. De afspraak dat een van de echtgenoten een groter deel van de schulden voor zijn/haar rekening zal nemen, is nietig. Zie art. 1:21 lid 2 BW.

Vraag 17

Hanneke en Jeroen tezamen, als mede-eigenaren.

Vraag 18

Ja. In dit geval geldt art. 1:141. Het vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, wordt vermoed te zijn gevormd uit hetgeen verrekend had dient te worden (lid 3). Tegen dit bewijsvermoeden staat tegenbewijs open.

Wat is het erfrecht? - Tentamentests 3

 

MC-vragen

Vraag 1

Willy, een hertrouwde weduwe met kinderen, wil haar nalatenschap nalaten aan haar echtgenoot en zijn kinderen. Welke van onderstaande beweringen is correct?

  1. Zij kan dat niet.
  2. Zij kan dat door het maken van een testament.
  3. Zij kan dat door het maken van een testament waarin zij ook haar kinderen moet betrekken.

Vraag 2

Kees is zeventien jaar en vanwege een geestelijke stoornis onder curatele gesteld. Hij wil een testament maken. Is dit:

  1. Niet mogelijk?
  2. Zonder meer mogelijk?
  3. Mogelijk met toestemming van de kantonrechter?

Open vragen

Vraag 1

Welke term (opvolging onder algemene of bijzondere titel) is van toepassing op…

  1. Gezamenlijk erfgenaamschap?
  2. Enig erfgenaamschap?
  3. Een legataris?

Vraag 2

Lucas heeft zijn opa ontvoerd en in elkaar geslagen. Hij is hiervoor veroordeeld met een vrijheidsstraf van drie jaar (art.300 Sr.). Lucas is versterferfgenaam van zijn opa. Kan Lucas ooit van zijn opa erven?

Vraag 3

Gerrit overlijdt. Uit zijn huwelijk met de eerder overleden Annie zijn drie zonen geboren, van wie er één, Jaap, is vooroverleden. Jaap heeft een weduwe en twee kinderen achtergelaten. Wie zijn de erfgenamen van Gerrit en voor welk deel?

Vraag 4

Cees overlijdt en laat zijn echtgenote Bets en kinderen Julia en Jules na. Zijn nalatenschap bedraagt € 75.000,- Hij heeft geen testament gemaakt. De wettelijke rente bedraagt 8%. Enkele maanden later overlijdt ook Bets. Wat is de omvang van de vorderingen van Julia en Jules wanneer Bets overlijdt?

Vraag 5

Nico is overleden en laat een vrouw en drie dochters na. Hij heeft geen testament gemaakt. Zijn vrouw is op grond van de wettelijke verdeling eigenaar geworden van alle goederen van de nalatenschap. Vier weken na het overlijden van Nico verkoopt en levert zijn weduwe de auto van Nico aan Peter. Na acht weken maakt zij de wettelijke verdeling ongedaan. Wie is op dat tijdstip eigenaar van de auto?

Vraag 6

Anton overlijdt en laat een vrouw en twee zonen achter. Hij heeft geen testament gemaakt. De zonen krijgen een vordering op de weduwe, elk ten bedrage van een derde van de nalatenschap. Anderhalf jaar later trouwt de weduwe van Anton met Ruud. Een jaar later overlijdt zij. Welke wilsrechten kunnen haar zonen inroepen?

Vraag 7

In 1970 is Chris overleden. Hij liet een vrouw en twee zonen achter. Hij had geen testament gemaakt. De nalatenschap wordt verdeeld tussen de drie erfgenamen. In 2013 wordt het vaderschap van een derde zoon vastgesteld door de rechter. Kan deze derde zoon zijn erfdeel alsnog opeisen, en zo ja, voor welk gedeelte?

Vraag 8

Luuk overlijdt en laat één erfgenaam, Lenie, na. Er is nog een aantal openstaande facturen: die van de begrafenis en van de reparatie van zijn wasmachine. Zijn vaste kapster heeft hij € 950,- gelegateerd. In welke volgorde moet Lenie de schulden voldoen?

Vraag 9

Noortje wil een echtscheiding van Jan. Zij maakt eerst een testament waarin zij Jan onterft. Welke aanspraken heeft Jan op de nalatenschap van Noortje ...

  1. als Jan een rijke man is?
  2. als Jan helemaal geen vermogen heeft?

Vraag 10

Pieter legateert zijn bungalow in Zeeland aan Rens, onder de verplichting dat hij de garage van de buurman jaarlijks een verfbeurt geeft. Rens komt deze verplichting niet na. Wie kan Rens aanspreken op het niet-nakomen van deze verplichting?

Vraag 11

Moeder Lisa heeft twee dochters en een zoon. Vader Alfred is vooroverleden. Lisa wil haar vriend een bedrag nalaten zo groot dat haar kinderen nog precies genoeg hebben voor hun legitieme porties. Wat kan Lisa haar vriend nalaten wanneer de nalatenschap uit € 120.000 bestaat?

Vraag 12

De nalatenschap van Roelof bestaat enkel uit een agrarisch bedrijf. Hij heeft zoon Bert als bedrijfsopvolger en twee legitimarissen, Cees en Dries. In het testament is Bert als enig erfgenaam benoemd en wordt Cees en Dries een legaat nagelaten ter grootte van hun legitieme portie. Dit legaat moet worden voldaan in zes jaarlijkse termijnen. Kunnen Cees en Dries iets doen tegen deze vertraagde opeisbaarheid?

Vraag 13

Moeder Ellen, weduwe, heeft twee kinderen, Sophie en Tijmen, en een vriend, Martin. Tijdens leven heeft zij haar kinderen elk € 50.000,- geschonken. Haar nalatenschap bestaat uit € 100.000,- Hoeveel kan Ellen aan haar vriend Martin nalaten, gelet op de legitieme porties van Sophie en Tijmen?

Vraag 14

Arjan overlijdt. Zijn nalatenschap bestaat uit een woning ter waarde van € 200.000,- en een openstaande lening van € 215.000,- Wat krijgen zijn erfgenamen David en Steven…

  1. indien zij beneficiair aanvaarden?
  2. indien zij zuiver aanvaarden?

Vraag 15

Drie kinderen hebben van hun vader een huis geërfd. Een van hen wil het huis verkopen, de andere twee willen het verhuren. Kunnen deze twee het derde kind ertoe dwingen mee te werken aan de verhuur van het huis?

Vraag 16

Jacob heeft zijn kinderen Kevin en Stefan elk € 50.000,- geschonken. Aan dochter Marloes schenkt hij niets. Moeten de schenkingen die Kevin en Stefan hebben ontvangen verrekend worden met hun te verkrijgen erfdeel wanneer Jacob overlijdt?

Vraag 17

Jacob heeft zijn kinderen Kevin en Stefan elk € 100.000,- geschonken. Aan dochter Marloes schenkt hij niets. Bij de schenkingen heeft Jacob bepaald dat Kevin en Stefan deze niet hoeven in te brengen. De nalatenschap van Jacob bedraagt € 20.000,- Kan Marloes zijn schenkingen aan Stefan en Kevin inkorten?

Antwoordindicatie MC-vragen

Vraag 1

B. Zij kan dat door het maken van een testament.

Vraag 2

C. Mogelijk met toestemming van de kantonrechter?

Antwoordindicatie Open vragen

Vraag 1

  1. opvolging onder algemene titel
  2. opvolging onder algemene titel
  3. opvolging onder bijzondere titel

Vraag 2

Ja, maar alleen als deze onwaardigheid ondubbelzinnig is vergeven dan kan deze worden weggenomen ex. artikel 4:3 lid 3 BW.

Vraag 3

De twee zonen van Gerrit voor een derde en de kinderen Jaap ieder voor een negende.

Vraag 4

€ 25.500,-

Vraag 5

Peter.

Vraag 6

Die van art. 4:20 en 4:21.

Vraag 7

Ja, voor een vierde.

Vraag 8

1. de reparatie van de wasmachine en de begrafeniskosten. 2. het legaat.

Vraag 9

  1. art. 4:29
  2. art. 4:29 en 4:30.

Vraag 10

Een erfgenaam.

Vraag 11

€ 60.000,-

Vraag 12

Ja.

Vraag 13

De gehele nalatenschap.

Vraag 14

  1. Niets
  2. Een schuld van € 15.000,-

Vraag 15

Nee.

Vraag 16

Ja.

Vraag 17

Ja, maar alleen giften die binnen vijf jaar voor het overlijden van de erflater zijn gedaan kunnen gekort worden (art. 4:67 BW). Er bestaan hier wel uitzonderingen op. Voorbeelden hiervan worden genoemd in art. 4:67 sub e en d.

 

Page access
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering