World Cleanup Day 2024

World Cleanup Day 2024

Sluit je ook in 2024 weer aan bij deze wereldwijde schoonmaakactie - het grootste evenement tegen zwerfvuil en (plastic) rommel in de natuur ter wereld. Op zaterdag 21 september (en lokaal soms een dagje eerder of later) kan je door heel Nederland, de EU of waar je dat moment ook maar bent, je handen een paar uur uit de mouwen steken en andermans zooi opruimen voor een schonere wereld. Simpele actie - direct resultaat

Dit wereldveranderende idee begon in 2008 in het kleine Noord-Europese land Estland. 50.000 mensen verenigden zich om het hele land in slechts vijf uur schoon te maken. Op die dag werd een mondiale burgerbeweging van onderaf geboren, die zich als een lopend vuurtje over de hele wereld verspreidde. Dit sprak tot de verbeelding van mensen over de hele wereld, die geïnspireerd werden om dit voorbeeld te volgen met dezelfde ambitieuze ‘één land, één dag’-vorm.

Veertien jaar later is het simpele idee uitgegroeid tot een mondiale beweging met miljoenen vrijwilligers en charismatische leiders. De simpele handeling van schoonmaken is een kracht geworden die mensen en groepen samenbindt die anders nooit zouden dromen om naar hetzelfde doel toe te werken. Het maatschappelijk middenveld, regeringen en mondiale bedrijven, vrouwen in Saoedi-Arabië, mensen die de oorlog trotseren in Jemen en Syrië, moslims, joden, hindoes en christenen, mannen en vrouwen, kinderen.


Locatie: Wereldwijd kan je je aansluiten via lokale initiatieven - veelal te vinden via Facebook, lokale krantjes, prikborden, Whatsapp groepen en deels via de nationale websites van de Worldcleanupday

Prijs: Gratis

Comments & Kudos

2021

Missed the 2020 event? Or want to do it again? September 19, 2021 is the next World Cleanup day. Last year 11 miljon people joined forces to clean up a piece of the world.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.