
Longitudinal effects of sibling relationship quality on adolescent problem behavior: A cross-ethnic comparison - Buist, Paalman et al (2014) - Artikel
De brusjesrelatie is een unieke relatie in iemands leven. Het is een relatie die zowel warmte als conflict met zich meebrengt. Bovendien heeft deze relatie invloed op verschillende aspecten bijvoorbeeld het psychosociale functioneren, pro-sociaal gedrag en het risico op het ontwikkelen van emotionele en gedragsproblemen. Een warme brusjesrelatie leidt tot minder internaliserend en externaliserend probleemgedrag. Negatieve brusjesrelaties kunnen risicofactoren vormen voor emotionele en gedragsproblemen. De meeste onderzoeken hebben zich tot nu toe gericht op Europeanen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met kinderen en adolescenten van Marokkaanse afkomst?
Dit leidt tot de volgende twee onderzoeksvragen:
Verschillen adolescenten van Nederlandse en Marokkaanse afkomst in de kwaliteit van de brusjesrelatie (warmte en conflict)?
Is het effect van de kwaliteit van de brusjesrelatie op externaliserend en internaliserend probleemgedrag gelijk of verschillend voor adolescenten van Nederlandse en Marokkaanse afkomst?
Het zijn twee hele interessante onderzoeksvragen, omdat de Nederlandse cultuur, in tegenstelling tot de collectivistische Marokkaanse cultuur, individualistisch is. De Westerse cultuur kijkt dus naar een persoon als uniek en apart individu, terwijl de niet-Westerse cultuur focust op een persoon als interpersoonlijk wezen en afhankelijk van de sociale omgeving.
Voor de brusjesrelatie heeft dit tot gevolg dat niet-Westerse brusjes meer solidair worden geacht met elkaar, rivaliteit wordt onderdrukt en er zijn hogere niveaus van warmte, intimiteit en tevredenheid.
De vraag is dan echter wel of, ondanks de verschillen in de kwaliteit van de brusjesrelatie, dit effect heeft op het psychosociaal functioneren. Hiervoor zijn twee modellen die een visie hebben op etnische verschillen en probleem gedrag.
Cultural values model
Dit model voorspelt dat ethnische of culturele verschillen in de kwaliteit van familie- of brusjesrelatie leidt tot verschillende effecten van deze relaties. Families die verschillen in etniciteit worden gezet in alternatieve waardestructuren, die niet hetzelfde zijn dan hun waarden. Bijvoorbeeld: fysieke straf is leidt in Europees Amerikaanse gezinnen tot meer externaliserend gedrag, terwijl het voor Afrikaans Amerikaanse gezinnen leidt tot minder externaliserend gedrag.
Etnic equivalence model
Etnische en culturele verschillen hebben geen impact op de relaties in een familie, er is dan sprake van een universele invloed. Men hoeft dan ook geen verschillen te verwachten tussen verschillende etnische groepen.
Voor dit model is meer bewijs gevonden. Echter, deze modellen zijn nog niet getest voor brusjesrelaties!
Methoden
159 adolescenten van Nederlandse afkomst en 159 adolescenten van Marokkaanse afkomst, met een gemiddelde leeftijd van 13 jaar.
Meisje/jongen ratio is half/half.
Manier van onderzoeken: 3 verschillende vragenlijsten
Een over de kwaliteit van de brusjesrelatie
Een over externaliserend probleemgedrag (Youth Self Report)
Een over internaliserend probleemgedrag (Angst: lijst voor Child Anxiety Related Emotional Disorders en Depressie: de Reynolds Adolescent Depression Scale).
Resultaten
Verschil in gemiddelden:
Adolescenten van Marokkaanse afkomst rapporteren meer warmte en minder conflicten dan Nederlandse adolescenten. Dit komt door de collectivistische cultuur, waarbij harmonie centraal staat, terwijl haat en rivaliteit ontmoedigd worden.
En dus ook minder externaliserend probleemgedrag en depressie.
Verschil in effecten:
Er is geen verschil tussen adolescenten van Marokkaanse en Nederlandse afkomst wat betreft het effect van de brusjesrelatie.
Brusjes ondersteuning had voor beide bevolkingsgroepen geen invloed op externaliserend probleemgedrag. Dit ondersteund het ethnic equivalence model.
Voor beide groepen geldt verder: meer warmte en minder conflicten in de brusjesrelatie is gelieerd aan minder internaliserend en externaliserend probleemgedrag (men voelde zich beter, had hogere zelfwaarde)
Het tegenovergestelde is echter ook waar: minder warmte en meer conflict en in de brusjesrelatie is gelieerd aan meer internaliserend en externaliserend probleemgedrag.
Minder ondersteuning in de brusjesrelatie is gelieerd aan hogere kansen van internaliserend probleemgedrag. Voor zowel Marokkaanse en Nederlandse brusjesrelaties gold dat minder brusjesondersteuning en meer conflicten leidt tot meer angst en depressie.
Conclusie
Conclusies wat betreft de brusjesrelatie en probleemgedrag:
Warmte en conflicten van en met de brusjes beïnvloedt internaliserend en externaliserend probleemgedrag van kinderen en adolescenten.
Conflicten hebben hierbij een sterker effect dan warmte
Er bestaan culturele en etnische verschillen in de kwaliteit van de brusjesrelatie, maar opvallend gezien niet in het effect op probleemgedrag.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
Add new contribution