
The intergenerational transmission of spouse abuse - Stith et al (2013) - Artikel
Intergenerationele overdracht zou verklaard kunnen worden door de sociaal-leren theorie van Bandura. Deze theorie zegt dat kinderen leren doordat ze gedrag observeren en als ze zien dat bepaald gedrag lonend is, ze dit gaan imiteren. Wanneer kinderen opgroeien in een gezin waarin geweld wordt gebruikt, leren ze dat dit een middel is om iets voor elkaar te krijgen en zullen ze dit gedrag gaan imiteren.
Het principe van intergenerationele overdracht is veel onderzocht en wordt vaak aangenomen als een gegeven: als je mishandeling meemaakt als kind, dan ga je later zelf ook mishandelen. Hierin klinkt een soort determinisme door. Het onderzoek dat is gedaan, is echter geen goede afspiegeling.
In reviews over intergenerationele overdracht worden veel verschillende conclusies bereikt. Er is dus geen absoluut causaal verband. Daarnaast is het zo dat de meeste mishandelde kinderen zelf niet gaan mishandelen. In deze meta-analyse wordt onderzocht of geweld in het gezin een significante invloed heeft op het worden van uitvoerder of slachtoffer van huiselijk geweld.
Differentiële effecten
Er is in dit onderzoek een onderscheid gemaakt tussen kinderen die zelf zijn mishandeld en kinderen die getuige zijn geweest van mishandeling. Belangrijke vragen die worden gesteld in deze meta-analyse: zijn er verschillen tussen kinderen die getuige zijn geweest van geweld en kinderen die zelf mishandeld zijn? Heeft de ene groep een grotere kans dan de andere om zelf te mishandelen of om juist slachtoffer te worden? Het tot nu toe beschikbare onderzoek geeft heel verschillend antwoord op deze vragen. Andere vragen over de modererende factor geslacht zijn: zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft intergenerationele overdracht? Zijn er verschillen als de mishandelende ouder man of vrouw is? Er worden effect-groottes berekend tussen partnergeweld en verschillende ervaringen uit de kindertijd.
Hypothesen
Er is een significante relatie tussen opgroeien in een gewelddadige omgeving en uitvoerder zijn van huiselijk geweld.
Er is een significante relatie tussen opgroeien in een gewelddadige omgeving en slachtoffer worden van huiselijk geweld op latere leeftijd.
Er zijn gender verschillen in impact van opgroeien in een gewelddadige omgeving. Mannen worden eerder uitvoerder dan vrouwen, vrouwen worden eerder slachtoffer dan mannen.
Methode
Alleen studies waarin kinderen getuige waren van geweld, zelf slachtoffer waren van geweld of beide meemaakten, werden meegenomen in het onderzoek. Dit moest in verband worden gebracht met uitvoerder of slachtoffer worden op latere leeftijd. In totaal werden 39 onderzoeken gebruikt met in totaal 12.981 proefpersonen.
Resultaten
Opgroeien in een gezin met geweld is significant gerelateerd aan het zelf gaan mishandelden. Dit is een klein tot medium effect. Voor zowel getuige zijn als zelf mishandeld worden als kind was het effect significant. Tussen die twee groepen was geen significant verschil. Het effect is dus hetzelfde voor getuigen als voor mishandelde kinderen.
Mannen worden vaker uitvoerder dan vrouwen. Dit geldt voor zowel mannen die zijn mishandeld als mannen die getuige zijn geweest.
Opgroeien in een gezin met geweld is ook significant gerelateerd aan later zelf slachtoffer worden. Dit is een klein tot medium effect. De relatie tussen zelf mishandeld zijn en slachtoffer worden was sterker dan tussen getuige zijn en slachtoffer worden.
Vrouwen worden vaker slachtoffer dan mannen. De relatie tussen zelf mishandeld zijn en slachtoffer worden was ook sterker voor vrouwen dan voor mannen. Er waren geen gender verschillen voor getuige zijn en slachtoffer worden.
Discussie
Er zijn geen sterke effecten gevonden in deze meta-analyse. Het verschil tussen mannen en vrouwen kan te maken hebben met het idee dat kinderen de ouder van hetzelfde geslacht als zijzelf, als model gebruiken. Meisjes nemen dus meer gedrag over van hun moeder dan van hun vader en jongens meer van hun vader dan van hun moeder. Dit is echter geen hele sterke verklaring, omdat de vader niet altijd de uitvoerder is. Een andere verklaring heeft te maken met het socialisatieproces. In de (maatschappelijke) opvoeding van kinderen is het voor jongens meer geaccepteerd dat de agressief zijn en voor meisjes meer geaccepteerd dat ze bescheiden en passief zijn.
Toekomstig onderzoek kan de verschillen tussen etniciteit bekijken, of focussen op het verschil tussen geweld gericht van moeder naar vader en geweld gericht van vader naar moeder. Verder is er aandacht nodig voor de invloed van huiselijk geweld op de leeftijdsafhankelijke cognitieve ontwikkeling.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
Add new contribution