Wat is het auteursrecht?
Het auteursrecht beschermt literatuur, wetenschap en kunst van de maker. In Nederland is het auteursrecht geregeld in de Auteurswet (Aw).
Wat is het exploitatierecht?
Het auteursrecht bestaat uit twee rechten, het exploitatierecht en het persoonlijkheidsrecht. Met het exploitatierecht kan de maker exploitatie van zijn werk door anderen verbieden. De maker kan er ook voor kiezen om het toe te staan tegen betaling van een vergoeding. Het exploitatierecht is overdraagbaar (artikel 2 lid 1 Aw). Voor de overdracht is een onderhandse akte vereist. Dat is een schriftelijk stuk met een handtekening.
Vaak wordt het exploitatierecht overgedragen aan een producent. De maker ontvangt dan een lump sum (een bedrag) of een royalty (een percentage van de inkomsten). Het exploitatierecht hoeft niet per se overgedragen te worden. De maker kan ook een exclusieve licentie verlenen. De licentienemer heeft dan toestemming van de licentiegever om zijn werk te exploiteren. Er is hier ook een akte vereist (artikel 2 lid 3 Aw).
Wat is het persoonlijkheidsrecht?
De maker heeft recht op erkenning van makerschap door naamvermelding en het recht om zich te verzetten tegen verminking van zijn werk. Dit wordt het persoonlijkheidsrecht genoemd. In tegenstelling tot het exploitatierecht is het persoonlijkheidsrecht niet overdraagbaar. Het is namelijk geen vermogensrecht. Na het overlijden van de auteur komen de persoonlijkheidsrechten toe aan de door hem bij uiterste wilsbeschikking aangewezene.
Hoe verhoudt het Nederlands auteursrecht zich tot het Europees auteursrecht?
Het Nederlandse auteursrecht is grotendeels geharmoniseerd door Europese richtlijnen. Hierdoor is het Hof van Justitie van de Europese Unie is veel gevallen de hoogste rechter. Het auteursrecht is een absoluut en exclusief vermogensrecht. Dit recht komt toe aan de maker. De maker wordt ook wel de auteur genoemd. Hij mag zich verzetten tegen het openbaar maken en het verveelvoudigen van het werk.
Wie is de maker?
Het auteursrecht beschermt het voortbrengsel van de maker. Het recht komt dus toe aan de maker. Dit is de creatieve bedenker van het werk. Dit houdt dus in dat een opdrachtgever of een geldschieter nooit de maker kan zijn. Er is echter wel een uitzondering. Als het werk in het kader van dienstbetrekking is gemaakt komt het auteursrecht bij de werkgever en niet bij de werknemer (artikel 7 Aw). Dit is een voorbeeld van fictief makerschap.
Wat is het werk?
De creatieve prestatie van de maker/auteur is het werk wat beschermd wordt door het auteursrecht. Dit moet het werk zijn van letterkunde, wetenschap of kunst. Iedere creatieve prestatie is beschermd, het hoeft dus niet per se hoge wetenschap zijn. Het werk moet echter wel voldoende nauwkeurig en objectief worden geïdentificeerd. Een smaak kan niet aan deze eisen voldoen (Levola/Smilde). Net zoals smaak voldoet geur ook niet aan de eisen.
In het Endstra-arrest besliste het hof dat een werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel moet hebben. De vorm mag niet ontleend zijn aan die van een ander werk en er moet sprake zijn van een vorm dat het resultaat is van scheppende menselijke arbeid. Het moet een voortbrengsel zijn van de menselijke geest. Auteursrecht kan niet rusten op ideeën of theorieën.
Wat is het verschil tussen werk en exemplaar?
Het auteursrecht kan alleen rusten op een werk en niet op een exemplaar waarin de schepping van het werk is vastgelegd. Exemplaren zijn voorwerp van het fysieke eigendomsrecht van de eigenaar.
Wat gebeurt er bij auteursrechtinbreuk?
De auteursrechthebbende mag zich verzetten tegen het openbaar maken en het verveelvoudigen van zijn werk.
Wat wordt er bedoeld met het openbaar maken?
Onder openbaar maken wordt verstaan het mededelen van het werk aan publiek en de verspreiding van exemplaren waarin het werk is vastgelegd (artikel 12 Aw). Het luisteren van muziek en het kijken van een film in privésfeer valt niet onder het openbaarmakingsrecht. Na de eerste verkoop is het verspreidingsrecht uitgeput (artikel 12b Aw). Dit houdt in dat doorverkoop en tweedehands verkoop wel is toegestaan. Verhuren en het openbaar uitlenen valt echter wel weer onder het auteursrecht.
Wat wordt er bedoeld met het verveelvoudigen?
Verveelvoudigen heeft betrekking op het reproduceren of kopiëren van een werk. Onder kopiëren valt iedere vorm van kopiëren. Dit kan zijn met de hand of digitaal (artikel 14 Aw). Verveelvoudigen heeft ook betrekking op het bewerken in gewijzigde vorm. Een auteur kan zich dus bijvoorbeeld ook verzetten tegen het maken van vertalingen van zijn werk. Eerst moet wel de overeenstemmingsvraag beantwoord worden. Er moet gekeken worden of het inbreukmakende werk de auteursrechtelijk beschermde trekken van het eerdere werk vertoont en daaruit wordt gebleken dat het eerstgenoemde werk niet als zelfstandig gezien kan worden (Accordo/TROS). Dit wordt ook wel het totaalindrukken-criterium genoemd.
Een creatieve combinatie van onbeschermde elementen overnemen kan ook een inbreuk op het auteursrecht opleveren.
Wat zijn de beperkingen van het auteursrecht?
Het auteursrecht kent veel beperkingen om onwenselijke uitoefening van het auteursrecht te voorkomen. Bij sommige beperkingen bestaat er een compensatie in de vorm van een vergoeding.
Hoe verkrijg je het auteursrecht en hoelang is de duur?
Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Er is geen inschrijving, depot of registratie nodig voor het verkrijgen. Het recht ontstaat op het moment dat het werk tot stand komt. Het werk moet wel voldoen aan de vereisten: eigen, oorspronkelijk karakter en persoonlijke stempel.
Het auteursrecht duurt tot zeventig jaar na het sterfjaar van de auteur (artikel 37 Aw). Het auteursrecht gaan na de dood van de auteur over op zijn erfgenamen.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
980 |
Add new contribution