Juridische taaltoets - Rechten - UL - Taaltoets januari 2014


Vragen Werkwoordspelling/grammatica

Controleer de spelling van de schuingedrukte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. Indien u meent dat beide antwoorden bij een vraag correct zijn, kies dan de optie die u het beste vindt.

Vraag 1

Een groep bekende advocaten heeft collega's opgeroepen maandag niet aan het werk te gaan als protest tegen bezuinigingsmaatregelen van de staatssecretaris. Advocaat Van Swieten is er nog niet zeker van of hij gaat deelnemen: “Ik snap de zorgen, maar ik ben ook wel wat verrast door de oproep. De belangen van de cliënt moeten natuurlijk niet worden geschaad.”

De spelling van verrast is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

Advocaat Lewi stelt dat hij 90 procent van de informatie bezit die hij nodig denkt te hebben voor de bodemprocedure. Hij wenst hier over enkele maanden mee te starten. “Als deze rechter een conclusie van het psychiatrische rapport voldoende vindt, dan hoop ik dat de nieuwe rechter tijdens de bodemprocedure het daarmee eens is.”

De spelling van vindt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

De opleiding tot metaalbewerker aan de vakschool in Zutphen verdwijnt. Met ingang van het komende schooljaar kunnen leerlingen deze opleiding vervolgen op het Jan Maartens College in Haren, het opleidingsinstituut waartoe de vakschool behoord.

De spelling van behoord is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 4

De drugsmaffia mag dan wel uit de krottenwijken in het centrum van Rio zijn verdwenen, in de verre buitenwijken ziet de wereld er grimmiger uit. Het verkooppunt verderop is bemant met jonge jongens die duidelijk van hun eigen koopwaar hebben gesnoept.

De spelling van bemant is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 5

De broers Hans (15) en Erik (13) Vechter zijn dinsdagmiddag aan hun internationale bootreis begonnen. Ver kwamen ze echter niet: binnen twee uur strandden ze al omdat hun weg werd versperd door een defecte brug bij Vlissingen.

De spelling van versperd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

Omdat het niet goed gaat met de cd-verkoop, moeten artiesten het van hun concerten hebben. Buma wil duidelijk krijgen hoe de managementbureaus hun gegevens over rechten aanleveren. “Bij Froger verloopt dat prima, maar ik kan u verzekeren dat dat bij veel andere Nederlandse artiesten niet gebeurd.”

De spelling van gebeurd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

Om op de kleintjes te letten, wilde de restauratiecommissie genoegen nemen met een likje goudverf op de torenhaan. De aannemer en het leidekkersbedrijf vonden dat niks en verguldden de haan gratis met bladgoud.

De spelling van verguldden is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8

Opnieuw wordt er een hoofdstuk toegevoegd aan het dikke dossier rondom paardenhouderij Lincom Stables in Nuenen. De commissie voor de bezwaarschriften buigt zich dinsdag 12 maart over de kwestie.

De spelling van wordt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

Sommige werkzamenheden kan ik niet meer uitvoeren omdat ik geblesseerd ben geraakt. Een aantal jaren geleden ben ik uitgegleden in de stal. Een koe gleed ook uit en viel bovenop me en nu is mijn schouder van binnen kapot. Dat herstelt niet uit zichzelf.

De spelling van herstelt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

Job is niet alleen een speler met meerwaarde, maar ook iemand die aanwezig is. Hij weet anderen aan te jagen. Sinds hij weer meetraint, is de groep opgeleeft.

De spelling van opgeleeft is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 11

Ik houd niet van vliegen, dus het was een spannende vlucht. Bij de minste turbulentie was ik er vast van overtuigd dat mijn laatste uur geslagen had. Gelukkig landden we een uur later heelhuids op het vliegveld van Barcelona.

De spelling van landden is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 12

Wanneer er twijfel bestaat of een medicijn nog nodig is, of wanneer in uw medisch dossier niet terug te vinden is waarvoor het medicijn gebruikt wordt, zal het niet zomaar herhaalt worden. In de regel zullen de assistentes u dan thuis proberen te bellen om te overleggen.

De spelling van herhaalt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 13

Zes duels voor het einde van het seizoen is er nog niets verloren. Maar dan moet er wel gewonnen worden. En daar heeft Ajax de laatste tijd grote moeite mee. Het spel overtuigt niet voor een kampioenskandidaat. Vooral de verdediging wordt als ondermaats gekwalificeerd.

De spelling van gekwalificeerd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 14

De Nederlandse projectontwikkelaars trekken de morele teugels in de branche strakker aan. De aanleiding is de fraudeaffaire rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. “Een affaire die de hele sector besmeurt”, zegt de rechter in het vonnis.

De spelling van besmeurt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 15

Om tot ontwikkeling te kunnen komen, moet een talent eerst worden ontdekt. Dat kan door goed naar een kind te kijken. Maar veel belangrijker nog is de vraag: Wat vind je kind leuk?

De spelling van vind is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 16

“Ik ben uit de klei getrokken”, zo omschrijft Meneer van der Poll zichzelf in zijn boek Tulpenmaffia. Hij constateert het met trots. Van jongs af aan heeft Van der Poll op de bollenvelden vertoeft.

De spelling van vertoeft is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 17

Als pionier van het grafisch en industrieel design bereidde Piet Blauw de weg voor de internationale successen van het hedendaagse Dutch Design.

De spelling van bereidde is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 18

Als een advocaat voor een nieuwe cliënt uitstel vraagt voor een zaak die hij nog niet kent en als hij vervolgens op de al vaststaande zittingsdatum verhinderd is, wordt de zaak nu nog vaak aangehouden. Dat kost veel tijd, dus dat moet misschien anders.

De spelling van verhinderd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 19

Van der Laan sprak zijn zorg uit bij de presentatie van een onderzoek van de Universiteit Utrecht waaruit bleek dat de vechtsportwereld te versnippert is om eendrachtig regels in te voeren.

De spelling van versnippert is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 20

Tientallen zzp'ers zitten onterecht opgescheept met een strafblad. Dit wordt ongedaan gemaakt door het UWV, beloofde de minister gisteren.

De spelling van opgescheept is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 21

Uit een profiel dat ze hebben ontwikkeld, concludeert de politie dat de dader waarschijnlijk een man tussen de 20 en 45 jaar is die ogenschijnlijk normaal functioneert, maar een seksobsessie heeft en diepgaande relaties vermijdt.

De spelling van vermijdt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 22

De grootste rooms-katholieke parochie ter wereld vind je niet in Rome of een Latijns-Amerikaans land, maar in het islamitische Dubai: 300.000 zielen.

De spelling van vind is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 23

De ene keer vertelde hij eerlijk wat hij had gedaan, omdat zijn moeder had gezegd dat hij dat moest doen. Maar dan zeiden zijn vrienden weer dat hij alles moest ontkennen, dus kraste hij alles door.

De spelling van kraste is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 24

Van de gezamenlijke bankrekening van het stel zouden flinke bedragen zijn gehaald. Het geld zou in het geboorteland van de man terecht zijn gekomen. De vraag is of dat klopt en of dat heimelijk is gebeurt.

De spelling van gebeurt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 25

Advocaten proberen doorgaans de beste oplossing voor hun cliënt te bereiken. Logisch, want daarvoor worden ze ingehuurd. Maar de advocaat van de tegenpartij doet hetzelfde voor zijn cliënt, waardoor je meteen in een conflictsituatie beland.

De spelling van beland is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 26

Uit onderzoek is gebleken dat geld tot een jaarinkomen van 60.000 euro je geluk vermeerdert. Daarboven maakt het niet zoveel uit of je duizend euro meer of minder te besteden hebt.

De spelling van vermeerdert is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 27

Een familie uit Capelle aan den IJssel is in alle staten nu hun neefje is ondergebracht bij een lesbisch stel. Het 3-jarige jochie is onlangs weggehaald bij zijn tante, omdat hij volgens Bureau Jeugdzorg zwaar werd verwaarloosd.

De spelling van verwaarloosd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 28

In de Bondsrepubliek is een discussie ontbrandt over een forse uitbreiding van de videobewaking op straat. De minister van Binnenlandse Zaken wil veel meer camera's op openbare plekken en stations.

De spelling van ontbrandt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 29

Milieudefensie heeft samen met Natuur en Milieu een steekproef in de aardbeienteelt gehouden. Er werden meer verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden op de getestte aardbeien dan vorig jaar.

De spelling van getestte is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 30

De vrouw zegt dat ze het bewuste hemd twee nachten voor de moord voor het laatst heeft gedragen. Dat vergt volgens de rechter hernieuwd onderzoek door de deskundigen.

De spelling van hernieuwd is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Grammatica

Ook in dit toetsonderdeel wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, dan dient u de beste optie te kiezen.

Vraag 1

Max Weber zag de bureaucratie als een productiviteitsmodel. Maar Weber was zich maar al te zeer bewust van de mogelijkheid dat de bureaucratie degenen die ze van dienst ___1___, kan ontmenselijken. De onpersoonlijkheid die de efficiëntie moet bevorderen, zorgt er tevens voor dat de betrokkenen (ambtenaren en cliënten) niet op elkaars unieke persoonlijke behoeften reageren. De cliënt is een geval en krijgt een standaard onpersoonlijke behandeling.

Wat past het best op de open plaats?

  1. had moeten zijn

  2. zijn

  3. zouden moeten zijn

  4. zou moeten zijn

Vraag 2

Wat van alle mogelijkheden nog de waarschijnlijkste is, is dat de dader alle commotie vanuit zijn luie stoel thuis op de televisie zit te volgen.

Is de zinsconstructie in bovenstaand fragment correct of niet?

  1. Ja, die is correct.

  2. Nee, die is niet correct en had moeten luiden: Wat van alle mogelijkheden nog de waarschijnlijkste is dat de dader alle commotie vanuit zijn luie stoel thuis op de televisie zit te volgen.

Vraag 3

Het bestuur van een Vereniging van Eigenaren heeft slechts een uitvoerende taak. Het bestuur neemt, als het goed is, alleen besluiten als zij daartoe bevoegd is.

Is de verwijzing met “zij” grammaticaal correct?

  1. Ja, die is correct.

  2. Nee, die is niet correct en had moeten luiden: “het”.

Vraag 4

“Achter de Sittardse dubbelmoord uit 2003 zit een heel andere dader dan de tot levenslang veroordeelde Olaf H. Ik heb dat toen al aan de recherche verteld, maar politie en justitie hebben mijn verklaring altijd genegeerd. Ik houd mijn mond niet langer; ik kan er niet langer mee leven. Je ___4___ maar jarenlang onschuldig in de cel zitten!”

Welk werkwoord past het best op de open plaats?

  1. kunt

  2. zult

Vraag 5

U komt in de leerstof een passage tegen waarin een overweging van de Hoge Raad geciteerd wordt: “Dat het hof aldus voorbijgaat aan de vraagstelling waarop het aankomt ter beoordeling of in een geval zoals zich hier voordoet behalve de wettelijke norm ook een ongeschreven norm, die betrokken is op het geschonden belang der tandartsen, is overtreden, en miskent dat de omstandigheid dat zekere handeling moet worden nagelaten met het oog op het belang ter bescherming waarvan de wet haar verbiedt, geenszins uitsluit - behoudens het geval dat uit de wet anders volgt - dat bij niet nalaten der verboden handeling het feit der daarin gelegen wetsovertreding een factor kan zijn, die medeweegt om deze gedraging, waardoor anderen worden benadeeld, van uit het gezichtspunt ener betamelijke zorgvuldigheid in het verkeer ten opzichte van eens anders goed te veroordelen.”

Op welk voorafgaand woord heeft “haar” (in “ter bescherming waarvan de wet haar verbiedt”) betrekking?

  1. de bescherming

  2. de omstandigheid

  3. het belang

  4. zekere handeling

Veroordeling wegens het medeplegen van het witwassen van een geldbedrag van ruim € 250.000.

Verdachte heeft getracht grote geldbedragen op een ongebruikelijke en risicovolle wijze via Schiphol het land uit te voeren. Gelet op de hoogte van het bedrag, de coupures van 500 euro, de wijze waarop het geld was verpakt en werd vervoerd, het land van bestemming en de hoogte van de te verwachten beloning, is de rechtbank van oordeel dat het niet anders kan dan dat de bij verdachte aangetroffen gelden van misdrijf afkomstig ___6___ en dat verdachte daarvan op de hoogte was. Uit de feiten en omstandigheden volgt dat verdachte het geld aangeleverd heeft gekregen, instructies heeft gekregen met betrekking tot de wijze van vervoer van het geld, alsmede, met betrekking tot de reis zelf, ___7___ naar het vliegveld en zijn hotelboeking in Lima via een andere persoon is gewijzigd.

Vraag 6

Welke constructie past het beste op de open plaats?

  1. is

  2. zijn

  3. zouden zijn

  4. zouden zijn geweest

Vraag 7

Welke constructie past het beste op de open plaats?

  1. begeleidde

  2. begeleidt

  3. had begeleid

  4. is begeleid

Vraag 8

De inkomsten liepen in de afgelopen jaren gestaag terug. Rekeningen werden te laat betaald en de deurwaarder kon slechts ternauwernood buiten de deur gehouden worden. Nu leerde zij in diezelfde periode haar huidige vriend kennen, met wie zij hals over kop een rondreis door Rusland en Mongolië maakte. Helaas realiseerde zij zich helemaal niet dat je onder zulke omstandigheden zo’n dure vakantie eigenlijk niet kunt veroorloven.

Is het cursieve gedeelte grammaticaal correct of niet?

  1. Ja, dat is correct.

  2. Nee, dat is niet correct. Het zou moeten luiden: “dat je je onder zulke omstandigheden zo’n dure vakantie eigenlijk niet kunt veroorloven”.

Vragen Spelling (overig)

Ook in dit toetsonderdeel wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. Controleer de spelling van de schuingedrukte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, dan dient u de beste optie te kiezen.

Vraag 1

Er zijn drie aanklachten: aggressie tegen een ambtenaar, aantasting van de goede zeden en het oproepen tot geweld.

De spelling van aggressie is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) spant een rechtszaak aan tegen Nieuwe Revu. Aanleiding is de publikatie van privéfoto's van prinses Amalia, waarmee het weekblad de mediacode van het koningshuis heeft geschonden.

De spelling van publikatie is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

Rob Wijnberg maakt in zijn boek behartigenswaardige opmerkingen. Het is niet altijd nieuw wat hij betoogt, maar hij legt een dwingend, onloochenbaar verband tussen een aantal verschijnselen.

De spelling van onloochenbaar is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 4

Voor officier van justitie A. Grüschke is het een uitgemaakte zaak: de twintig Occupy'ers zijn het ING-filiaal wederrechtelijk binnengedrongen en hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk.

De spelling van wederrechtelijk is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 5

De gemeente Amsterdam heeft na het bericht onmiddellijk alles in het werk gesteld om te voorkomen dat de Motorduivels zouden gaan demonstreren.

De spelling van onmiddellijk is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

‘Potentieel gevaarlijke eenlingen’ blijken vaak vrijgezelle, gefrustreerde mannen te zijn, die bovengemiddeld vaak lijden aan een psychische aandoening. Vaak zijn ze eerder in aanraking geweest met politie en justitie, meestal voor geweldadig gedrag en stalking.

De spelling van geweldadig is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

Smaken verschillen, maar gek genoeg is er een redelijke concensus over wie knap en minder mooi is. Een symmetrisch gezicht, een jeugdig uiterlijk en een gladde huid worden zelfs wereldwijd als mooi ervaren.

De spelling van concensus is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8

Britten kunnen goed praten en zelfs de meest ingewikkelde theoriën met humor en charme verkopen. Ze zijn de meesters van het vermaak. Hoe dik en ambitieus een Brits roman ook is, hij leest altijd als een trein.

De spelling van theoriën is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

DEV-GENC is een verboden radicaal linkse organisatie in Turkije, die strijdt tegen fascisme en imperialisme.

De spelling van fascisme is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

Slechts één gemeente is bereid L. toe te laten, afhankelijk van de uitkomsten van een dreigingsanalyse. Daarin moet komen vast te staan welke risico’s er kleven aan de komst van de pedofiel.

De spelling van risico’s is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Leesvaardigheid

Ook in dit toetsonderdeel wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, dan dient u de beste optie te kiezen. In dit toetsonderdeel zijn de tekstfragmenten wat langer. Lees daarom de tekstfragmenten goed voordat u een antwoord geeft.

Vraag 1

Een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt. Naar de in het verkeer geldende opvattingen komt de omstandigheid dat de schuldenaar de nodige bekwaamheid voor het uitvoeren van de verbintenis mist, voor diens rekening. De parlementaire geschiedenis noemt als voorbeelden verder nog: een belemmering die de schuldenaar bij het aangaan van de verbintenis heeft voorzien of had behoren te voorzien, en bij een verbintenis tot het leveren van soortzaken of een verbintenis tot het tot stand brengen van een bepaald werk de omstandigheid dat de schuldenaar financieel niet in staat is de verplichtingen uit de verbintenis na te komen.

Welke uitspraak over de genoemde “voorbeelden” is correct?

Het gaat hierbij om voorbeelden …

  1. van belemmeringen die niet voor rekening van de schuldenaar komen.

  2. van omstandigheden die verhinderen dat de schuldenaar zijn verplichtingen uit de verbintenis kan nakomen, waarbij de tekortkoming voor rekening komt van de schuldenaar.

  3. van uitzonderingen op de regel dat de schuldenaar zijn verplichtingen uit de verbintenis dient na te komen.

Vraag 2

Bedrog is een gekwalificeerde vorm van dwaling. […] Een vordering tot vernietiging die primair wordt gebaseerd op bedrog heeft het voordeel boven een beroep op dwaling dat bij toewijzing van de vordering op de grondslag van bedrog tevens het onrechtmatig karakter van het gedrag van de wederpartij (opzettelijke misleiding) vaststaat en dientengevolge de toewijsbaarheid van een vordering tot vergoeding van eventueel geleden schade. Uit het slagen van een beroep op dwaling volgt ___2___ geenszins de onrechtmatigheid van het optreden van de wederpartij en dit zal afzonderlijk moeten worden aangetoond.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. anders

  2. daarentegen

  3. desondanks

  4. zelfs

Vraag 3

Gerda heeft Elvira € 1000 geleend. Ook na herhaalde aanmaning blijft Elvira weigeren het geleende bedrag terug te betalen.

Gerda kan nu verhaal zoeken op het vermogen van Elvira. De schuldeiser moet hiertoe echter in de regel over een executoriale titel beschikken. De grosse van een rechterlijk vonnis waarbij de debiteur tot een bepaalde prestatie wordt veroordeeld, levert een dergelijke executoriale titel op, maar ook bijvoorbeeld de grosse van een door een notaris verleden akte. De strekking van het vereiste van een executoriale titel is gelegen in de bescherming van de schuldenaar tegen eigenrichting van de kant van de schuldeiser.

Wat wordt met de laatste zin van het fragment met betrekking tot de bovenstaande casus tot uitdrukking gebracht?

  1. Gerda kan zich zonder belemmeringen rechtstreeks verhalen op het vermogen van Elvira.

  2. Elvira wordt door het vereiste van een executoriale titel, met tussenkomst van een rechter of notaris, beschermd tegen rechtstreekse verhaalsacties van Gerda.

  3. Gerda ondervindt door het vereiste van een executoriale titel bescherming tegen mogelijke wanhoopsdaden van Elvira.

Vraag 4

In art. 8 van de Grondwet wordt het recht tot vereniging erkend. Het artikel voegt daaraan toe, dat dit recht bij de wet kan worden beperkt in het belang van de openbare orde. Deze vaag geclausuleerde beperkingsbevoegdheid die de Grondwet aan de formele wetgever verleent - beperking in het belang van de openbare orde omvat meer dan bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden - maakt de verenigingsvrijheid tot één van de zwakkere grondwettelijke grondrechten.

Waarin ligt de onduidelijkheid van de betreffende beperkingsbevoegdheid besloten?

In de onduidelijkheid …

  1. van het begrip ‘verenigingsvrijheid’.

  2. van het begrip ‘wanordelijkheden’.

  3. wat ‘in het belang van de openbare orde’ is.

  4. wie de ‘beperkingsbevoegdheid’ bezit.

Vraag 5

Vertegenwoordiging krachtens volmacht Op het eerste gezicht lijkt vertegenwoordiging op gespannen voet te staan met de autonomie van partijen. De vertegenwoordigde wordt gebonden aan een overeenkomst die hij niet zelf heeft gesloten. Op het tweede gezicht – en dat verdient de voorkeur – geeft vertegenwoordiging krachtens volmacht ___53___ een enorme uitbreiding aan de autonomie, de mogelijkheid om naar eigen inzicht rechtshandelingen te verrichten. Het is mogelijk om door middel van vertegenwoordigers tegelijkertijd overeenkomsten te sluiten in Rotterdam, Utrecht en Groningen, terwijl men zelf in Blaricum blijft.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. bijvoorbeeld

  2. daarom

  3. juist

  4. namelijk

Vraag 6

Het belastingstelsel voor gemeenten bestaat in zijn eenvoudigste vorm daarin, dat men een bepaald deel van de opbrengst van de rijksbelastingen uitkeert aan de gemeenten (Gemeentefonds). Iedere burger, waar hij ook woont, draagt naar de afgesproken hoeveelheden van de rijksbelastingen bij in de kosten van de (gezamenlijke) gemeenten. Iedereen betaalt dus naar rato van zijn inkomen en de gezamenlijke inwoners van een gemeente betalen soms meer dan hun gemeente nodig heeft. Dat overschot komt aan andere, minder rijke gemeenten ten goede. Dit stelsel vermijdt de ongelijke belasting van de burgers met de lasten van hun gemeente naargelang zij in de ene of in de andere plaats wonen.

Wat wordt er door de keuze voor dit stelsel vermeden?

  1. Dat burgers in minder rijke gemeenten zwaarder belast worden dan burgers in rijkere gemeenten.

  2. Dat burgers in rijkere gemeenten meebetalen voor gemeenten die minder rijk zijn.

  3. Dat burgers meer betalen dan de gemeente waarin zij woonachtig zijn, nodig heeft.

Vraag 7

Het verbod op discriminatie wegens politieke gezindheid heeft in de parlementaire behandeling ruime aandacht gekregen. Mag de regering bijvoorbeeld bij de benoeming van burgemeesters acht slaan op de politieke overtuiging van de kandidaten, zoals tot nog toe altijd is geschied? De regering meende dat dit geoorloofd was, daar geschiktheidseisen wel degelijk zouden mogen worden gesteld en bij burgemeestersbenoemingen de politieke overtuiging een dergelijke eis kon zijn. De neteligheid van deze problematiek wordt veroorzaakt door het feit dat het begrip ‘politieke overtuiging’ in het Grondwetsartikel betreffende het verbod op discriminatie voorkomt naast de termen ‘ras’ en ‘geslacht’, kenmerken die niet als basis voor geschiktheidseisen bij burgemeestersbenoemingen kunnen functioneren.

Waarin schuilt deze ‘neteligheid’?

  1. De regering brengt zichzelf in een lastig parket als zij bij burgemeestersbenoemingen rekening houdt met een bepaald gegeven, terwijl dit op gespannen voet staat met het betreffende Grondwetsartikel.

  2. Door waarde te hechten aan de politieke overtuiging van een burgemeesterskandidaat, doet de regering het voorkomen als zou zij eigenlijk ook “ras” en “geslacht” als geschiktheidseis bij burgemeestersbenoemingen willen hanteren.

  3. Kandidaten voor het burgemeestersambt doen het maar al te vaak voorkomen alsof hun politieke gezindheid er niet toe doet.

Vraag 8

Voor ambtenaren zijn beperkingen in de uitoefening van hun grondrechten alleen mogelijk voor zover de Grondwet deze uitdrukkelijk toelaat. De ambtenaar mag het overheidsbeleid bekritiseren, maar hij ‘dient zich te onthouden van het openbaren van gedachten of gevoelens of van de uitoefening van het recht tot vereniging, tot vergadering en tot betoging, indien door de uitoefening van deze rechten de goede vervulling van zijn functie en de goede functionering van de openbare dienst voor zover deze in verband staat met zijn functievervulling, niet in redelijkheid zou zijn verzekerd’.

Waarop is de door ”indien” ingeleide voorwaarde gericht?

  1. Op de garanties ten aanzien van het eigen functioneren van de betreffende ambtenaar en de redelijkheid van de handelwijze van de openbare dienst.

  2. Op de garanties ten aanzien van het eigen functioneren van de betreffende ambtenaar en dat van de openbare dienst in verband met dit functioneren.

  3. Op de redelijkheid van de geuite kritiek.

Vraag 9

Schade is vermindering. Echter, vermindering ten opzichte van wat? Schade is een relatief begrip, het veronderstelt een vergelijking tussen twee toestanden. Schade is het (nadelige) verschil tussen de toestand zoals die is als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust (toerekenbare tekortkoming, onrechtmatige daad e.d.) en de situatie die er zou zijn geweest als die gebeurtenis niet zou hebben plaatsgevonden. Men hoede zich ervoor schade te omschrijven als het verschil tussen de situatie vóór en na de toerekenbare tekortkoming resp. de onrechtmatige daad. Het schadebegrip wordt ___57___ gevormd door vergelijking van de werkelijke situatie (hoe is de vermogenstoestand als gevolg van de schadeveroorzakende gebeurtenis?) met een hypothetische toestand (hoe zou die toestand zijn geweest indien die gebeurtenis achterwege zou zijn gebleven?).

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. echter

  2. evenzeer

  3. namelijk

  4. verder

Vraag 10

Dat in het kader van dwaling een gebrekkige wilsvorming kan leiden tot aantastbaarheid van de overeenkomst, hangt samen met de opvatting dat de wil een centraal element van een rechtshandeling vormt (art. 3:33 BW). Deze beschouwingswijze houdt ___58___ onvoldoende rekening met de positie van de wederpartij, die immers belang heeft bij instandhouding van de overeenkomst. Wetgever en rechtspraak zijn hieraan tegemoet gekomen door niet aan elke onjuiste voorstelling van zaken het gevolg te verbinden dat de onder die omstandigheden gesloten overeenkomst aantastbaar is. Een beroep op dwaling zal slechts slagen wanneer aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Welk antwoord past het best op de open plaats?

  1. althans

  2. echter

  3. namelijk

  4. verder

Vragen Woordenschat

Ook in dit toetsonderdeel wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. In dit onderdeel krijgt u weer korte tekstfragmenten aangeboden met daarin een open plaats. De vraag is steeds: Welk voorzetsel past het best op de open plaats? Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, dan dient u de beste optie te kiezen.

Vraag 1

De huidige wet- en regelgeving staat niet toe dat een accountant zich uitlaat ___1___ andere zaken dan zijn eigen controlewerkzaamheden. De inhoud van de jaarrekening en het jaarverslag is de verantwoordelijkheid van het bestuur.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. jegens

  2. naar

  3. over

  4. van

Vraag 2

We leven in een wereld die gekenmerkt zal blijven door migratie en de taak van de overheid is om die ___2___ goede banen te leiden, maar er is geen aan/uit-knop voor migratie.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. bij

  2. door

  3. in

  4. naar

Vraag 3

De vraag is of de rechtbank de bewijzen hard genoeg vindt om Karel te veroordelen. De rechter doet over twee weken uitspraak en ___3___ dat moment zal door het OM, maar ook door de politie en de gemeente Hengelo met spanning worden uitgezien.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. in

  2. naar

  3. op

  4. tot

Vraag 4

Van Emden, die vorig jaar brons pakte op het WK, is wel aangewezen voor het Europese kampioenschap van eind april, maar moet zich schikken ___4___ de rol van reserve.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. door

  2. in

  3. met

  4. onder

Vraag 5

Het Hof houdt er rekening mee dat er bezwaren kunnen bestaan tegen een of meerdere commissieleden. Die bezwaren kunnen gebaseerd zijn ___5___ het feit dat bepaalde commissieleden niet beschikken over de vereiste specialisatie.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. door

  2. in

  3. onder

  4. op

Vraag 6

Samen met zijn vriend Jan heeft Juan D. (25) uit Assen minstens twaalf inbraken en enkele helingszaken in Groningen ___6___ zijn kerfstok.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. in

  2. naar

  3. op

  4. voor

Vraag 7

Al in zijn jeugd was Ali anders dan zijn leeftijdgenoten. De mode van spijkerpakken en lang haar ging ___7___ hem voorbij; liever droeg hij een colbert.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. aan

  2. langs

  3. met

  4. over

Vraag 8

Als onze vragen niet worden beantwoord, laten we het er niet bij zitten. Dan vragen we een debat aan. Ook ___8___ het licht van de extra 110 miljoen euro aan bezuinigingen. Of anders willen we een brief van de minister.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. door

  2. in

  3. met

  4. naar

Vraag 9

Volgens het OM leidde Basebya 2 jaar lang een militie van jonge mannen die werden opgehitst om Tutsi's aan te vallen. Dat Basebya niet zelf een kapmes of knuppel ___9___ hand heeft genomen, maakt haar niet minder verantwoordelijk, vindt het OM.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. bij

  2. in

  3. ten

  4. ter

Vraag 10

Uitgangspunt is het in de rechtspraak algemeen aanvaarde standpunt dat banken een maatschappelijke functie hebben en dat die functie een bijzondere zorgplicht met zich meebrengt, zowel ___10___ de klanten als ten opzichte van derden.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. benevens

  2. door

  3. jegens

  4. om

In dit onderdeel krijgt u korte tekstfragmenten aangeboden met daarin een open plaats. De vraag is steeds: Welk woord past het best op de open plaats? Er wordt slechts één antwoord goed gerekend. Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, dan dient u de beste optie te kiezen. Lees de vraag aandachtig voordat u een antwoord geeft.

Vraag 11

Naar aanleiding van een telefonisch gesprek is een van de cliënten van advocaat Henny Wansink gearresteerd. “Hij heeft vier jaar onvoorwaardelijk gekregen, ___11___ hij onschuldig was. Je zou er paranoïde van worden.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. aangezien

  2. hoewel

  3. indien

  4. voor zover

Vraag 12

Enkele voormalig DOTO-spelers hebben een advocaat in de arm genomen om alsnog hun spelersvergoedingen van het seizoen 2009-2010 te vorderen op DOTO. ___12___ DOTO is opgegaan in de nieuwe fusievereniging Pernis, wordt momenteel onderzocht wie het totaalbedrag van meer dan 10.000 euro alsnog moet betalen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Aangezien

  2. Als

  3. Indien

  4. Tenzij

Vraag 13

“De torens van de Sint Lucaskerk kunnen naar schatting nog drie jaar mee”, zegt Hans Oorschot. “Daarna dreigt sloop, ___13___ er acht miljoen opduikt. Dat bedrag is ongeveer nodig voor restauratie.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. mits

  3. omdat

  4. tenzij

Vraag 14

Greenpeace is al zo'n drie jaar bezig om alle correspondentie op te vragen over de bouw van drie centrales. Het gaat om 1634 documenten, waarvan de milieuorganisatie er nu 1200 heeft gekregen. Over de laatste documenten dient maandag een rechtszaak. Daaronder zijn ook de documenten waarover de provincie niet meer beschikt, ___14___ van verwijderde mailberichten slechts maximaal twee jaar lang een back-up wordt bewaard.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. doordat

  2. mits

  3. tenzij

  4. zolang

Vraag 15

Het betaald parkeren in het winkelcentrum blijft de gemoederen bezighouden. Overigens niet ___15___ het tarief, want dat valt alleszins mee; voor 80 cent kun je twee uur parkeren. Het gaat puur om het feit dat je moet betalen. Winkeliers hebben nu een brief naar het college van B&W gestuurd waarin ervoor wordt gepleit om het betaald parkeren af te schaffen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. dankzij

  2. middels

  3. ondanks

  4. vanwege

Vraag 16

De Amsterdamse motorduivel Sjonny H. is gisteren op vrije voeten gesteld. De rechtbank bepaalde dat hij het huis van bewaring mocht verlaten, tot het strafproces waarin hij een van de hoofdverdachten is, weer verdergaat. Medeverdachte Gerard D. blijft vastzitten, ___16___ een verzoek van diens advocaat ook dit voorarrest te schorsen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. dankzij

  2. noch

  3. ondanks

  4. wegens

Vraag 17

Ze wil rechter worden, maar zit op de mavo. Scholiere Marijke heeft het al helemaal uitgedacht: volgend schooljaar gaat ze, ___17___ ze slaagt, naar de havo. “Daarna wil ik hbo Rechten doen en daar mijn propedeuse halen om naar de universiteit te kunnen.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. mits

  3. tenzij

  4. zodat

Vraag 18

Holleeder begon Endstra in de loop van 2003 een kleine twintig miljoen euro af te persen. De 'Neus' schroomde zelfs niet Endstra op het kantoor van Moszkowicz aan de Herengracht met automatische wapens te (laten) bedreigen ___18___ hem tot betalingen te dwingen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. behalve

  2. behoudens

  3. na

  4. teneinde

Vraag 19

Advocaat Geert-Iem Roos meent dat een in De Telegraaf gepubliceerde foto de herinnering van getuigen in de strafzaak heeft beïnvloed. De politie heeft de foto aan de krant gegeven, meent de advocaat. De rechtbank deelde de mening van de advocaat niet. Officier van justitie Joost Zeilstra zei dat de politie ___19___ het OM de foto heeft verspreid, laat staan aan De Telegraaf verstrekt. Volgens de rechtbank zijn daar ook geen aanwijzingen voor.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. behalve

  2. en

  3. noch

  4. of

Vraag 20

De 144 asielzoekers die in een tentenkamp zaten en daarna overwinterden in de zogeheten Vluchtkerk, bivakkeren nu in een gekraakt kantoor in Slotervaart en hebben ___20___ de gemeente geld om dat te vieren. Ieder van hen kreeg vrijdag 225 euro uit het gemeentepotje Fonds Gevolgen Vreemdelingenwet. “Ik kocht vijf bier en ging naar de rosse buurt en nu heb ik nog 125 euro over.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. dankzij

  2. namens

  3. ondanks

  4. ongeacht

Vraag 21

De schadeafwikkeling zal een langlopende kwestie worden, vermoeden betrokken partijen. De eerste procedure moet wettelijk binnen vijf jaar na het ontstaan van de schade zijn opgestart. De belangen zijn heel groot en het is ___21___ waarschijnlijk dat een van de partijen het gevecht in hoger beroep voortzet. Het kan jaren duren.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. derhalve

  2. desondanks

  3. echter

  4. niettemin

Vraag 22

Na de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico werd bij het opruimen gebruik gemaakt van Corexit (van: 'corrects it', het corrigeert). Het spul moest zich hechten aan de gelekte olie, die afbreken tot druppeltjes en oplossen in de onmetelijke wateren van de Golf, ___22___ de olie de kusten nooit zou bereiken. Welk woord past het best op de open plaats?

  1. doordat

  2. omdat

  3. voordat

  4. zodat

Vraag 23

Als iemand vroeger op een verjaardag klaagde over zijn baas, dan haalden die opmerkingen meestal niet eens de volgende dag. Maar sinds mensen massaal en ___23___ hun ergernissen delen op social media, is dat anders geworden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. onacceptabel

  2. onbezoldigd

  3. ongeremd

  4. onnavolgbaar

Vraag 24

De meningen verschillen over de oorzaak, maar de gevangenissen in Californië raakten overvol: op hun toppunt in 2010 draaiden ze op 175 procent van de maximale ___24___. En in de cellen speelden zich mensonterende taferelen af. Geweld, drugsgebruik, bendevorming, vervuiling en de opsluiting van mentaal gestoorde criminelen veroorzaakten schandalen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. capaciteit

  2. quotum

  3. termijn

  4. vermogen

Vraag 25

Bokser Peter R. voert zijn eigen verdediging. Die is vaak onsamenhangend, altijd ___25___. “Meneer, wilt u kort antwoorden”, zegt zelfs zijn eigen advocaat als Peter diep adem haalt voor het antwoord op een vraag. “Kort, echt kort, anders zitten we hier morgen nog”, zegt de rechter. “We willen weten wat er is gebeurd en waarom u deed wat u deed.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. doortimmerd

  2. indifferent

  3. valide

  4. wijdlopig

Vraag 26

Soms lukt het om de tekening sprekend de verdachte te laten zijn, maar dat hoeft niet per se. “Het is vooral een ___26___ van de sfeer die de verdachte uitstraalt, hoe hij kijkt of zit. Laatst had ik een crimineel die overduidelijk minachting had voor de rechters. Dan probeer ik dat in de tekening te vangen.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. impasse

  2. impressie

  3. intentie

  4. interactie

Vraag 27

Jelle de Jong is een rustige, welbespraakte Fries. ___27___ een broer van Nynke, de gelijkenis is overduidelijk. In een café in Leeuwarden wil hij nog wel even napraten over de uitspraak. Nog één keer dan. “Want wij willen nu vooral verder met ons leven. Er moet een dikke punt achter.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Afgetekend

  2. Karakteristiek

  3. Onmiskenbaar

  4. Treffend

Vraag 28

Je redt een jonge orka van een ___28___ dood, maar als dank sta je een jaar later in de rechtszaal. Voor directeur Marten Foppen is het nog altijd heel onwerkelijk. De orka die hij de afgelopen maanden dankzij alle zorg heeft zien opbloeien, is de speelbal geworden in een juridisch gevecht.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. dubieuze

  2. gewisse

  3. kwestieuze

  4. nauwe

Vraag 29

De Utrechtse advocaat Gespo noemde het oppakken van student Mariël bij de troonswisseling ‘een ___29___ schending van het meest wezenlijke grondrecht, namelijk het recht van de vrije meningsuiting'.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. courante

  2. flagrante

  3. rigoureuze

  4. terdege

Vraag 30

Er zijn regels om te voorkomen dat advocaten betrokken raken bij criminele activiteiten. In het geval bijvoorbeeld dat zij grote contante bedragen aannemen, hebben zij de plicht om de deken van de Orde van Advocaten daarvan te ___30___ .

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. betichten

  2. doordringen

  3. verwittigen

  4. weerhouden

Vraag 31

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming is een onafhankelijk orgaan dat zich ___31___ om de rechtspositie en de bejegening van iedereen die vastzit in een gevangenis of tbs-setting.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. bekommert

  2. bemoeit

  3. bezorgt

  4. geeft

Vraag 32

In de gemeente Rheden had de raad ingestemd met 52 koopzondagen. Dankzij het verzet van winkeliers, CNV, FNV en kerken is dit besluit teruggedraaid. Het irriteert de bezwaarmakers dat steeds meer gemeenten de Winkeltijdenwet aan hun laars lappen, door er 52 koopzondagen “door te drukken” ondanks gebrek aan ___32___.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. draagvlak

  2. neveneffect

  3. nuance

  4. paradox

Vraag 33

Partijleider Rein Hummel van Leefbaar Heerlen steekt geld van de gemeente Heerlen in eigen zak. Dat zeggen twee leden van Leefbaar Heerlen. Ze weigeren nog langer met Hummel samen te werken. Hummel wijst de kritiek van de hand en noemt de beschuldigingen ___33___.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. desolaat

  2. gesoigneerd

  3. infaam

  4. minutieus

Vraag 34

Het onderzoek naar de brand waarbij de 51-jarige dakloze Berry Kuijpers om het leven kwam, is nog in volle gang. Technisch onderzoek en verklaringen van getuigen zullen moeten ___34___ wat er precies is gebeurd.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. bekrachtigen

  2. beslissen

  3. overwegen

  4. uitwijzen

Vraag 35

Dat officieren van justitie Sabine Tammes en Michiel van IJzendoorn erop ___35___ waren de liquidatie van Endstra alsnog op te helderen, blijkt zonneklaar uit de undercoveroperatie die ze optuigden en waarvoor ze Nederlandse, Duitse en Belgische rechercheurs inschakelden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. gebrand

  2. geheid

  3. gekant

  4. gerekend

Vraag 36

De CDA-wethouder heeft geen moeite met bezuinigen: “We moeten allemaal bezuinigen. Politici die zeggen dat dat niet zo is, zijn zoete broodjes aan het bakken. Je kunt niet iedereen blij maken, dat is ___36___ aan besturen. Wij zijn er voor het grotere geheel, om keuzes te maken dus.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. impliciet

  2. impopulair

  3. inherent

  4. intrinsiek

Vraag 37

In Beverwijk zou gisterenochtend sportschoolhouder Dick V. zijn opgepakt. Het OM wilde dat echter niet bevestigen. V. sloeg Willem Holleeder onlangs een gebroken kaak. Hij zou ook ___37___ de nieuwe motorclub No Surrender, waarvan Holleeder vice-voorzitter zou worden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. gehecht zijn aan

  2. gelieerd zijn aan

  3. tekortgeschoten zijn in

  4. voorzien zijn van

Antwoordindicatie Werkwoordspelling/grammatica

Vraag 1

A. correct.

Vraag 2

A. correct.

Vraag 3

B. niet correct.

Vraag 4

B. niet correct.

Vraag 5

A. correct.

Vraag 6

B. niet correct.

Vraag 7

A. correct.

Vraag 8

A. correct.

Vraag 9

A. correct.

Vraag 10

B. niet correct.

Vraag 11

A. correct.

Vraag 12

B. niet correct.

Vraag 13

A. correct.

Vraag 14

A. correct.

Vraag 15

B. niet correct.

Vraag 16

B. niet correct.

Vraag 17

A. correct.

Vraag 18

A. correct.

Vraag 19

B. niet correct.

Vraag 20

A. correct.

Vraag 21

A. correct.

Vraag 22

A. correct.

Vraag 23

A. correct.

Vraag 24

B. niet correct.

Vraag 25

B. niet correct.

Vraag 26

A. correct.

Vraag 27

A. correct.

Vraag 28

B. niet correct.

Vraag 29

B. niet correct.

Vraag 30

A. correct.

Antwoordindicatie Grammatica

Vraag 1

D. zou moeten zijn.

Vraag 2

A. Ja, die is correct.

Vraag 3

B. Nee, die is niet correct en had moeten luiden: “het”.

Vraag 4

B. zult.

Vraag 5

D. zekere handeling.

Vraag 6

B. zijn.

Vraag 7

D. is begeleid.

Vraag 8

B. Nee, dat is niet correct. Het zou moeten luiden: “dat je je onder zulke omstandigheden zo’n dure vakantie eigenlijk niet kunt veroorloven”.

Antwoordindicatie Spelling (overig)

Vraag 1

B. niet correct.

Vraag 2

B. niet correct.

Vraag 3

A. correct.

Vraag 4

A. correct.

Vraag 5

A. correct.

Vraag 6

B. niet correct.

Vraag 7

B. niet correct.

Vraag 8

B. niet correct.

Vraag 9

A. correct.

Vraag 11

A. correct.

Antwoordindicatie Leesvaardigheid

Vraag 1

B. van omstandigheden die verhinderen dat de schuldenaar zijn verplichtingen uit de verbintenis kan nakomen, waarbij de tekortkoming voor rekening komt van de schuldenaar.

Vraag 2

B. daarentegen.

Vraag 3

B. Elvira wordt door het vereiste van een executoriale titel, met tussenkomst van een rechter of notaris, beschermd tegen rechtstreekse verhaalsacties van Gerda.

Vraag 4

C. wat ‘in het belang van de openbare orde’ is.

Vraag 5

C. juist.

Vraag 6

A. Dat burgers in minder rijke gemeenten zwaarder belast worden dan burgers in rijkere gemeenten.

Vraag 7

A. De regering brengt zichzelf in een lastig parket als zij bij burgemeestersbenoemingen rekening houdt met een bepaald gegeven, terwijl dit op gespannen voet staat met het betreffende Grondwetsartikel.

Vraag 8

B. Op de garanties ten aanzien van het eigen functioneren van de betreffende ambtenaar en dat van de openbare dienst in verband met dit functioneren.

Vraag 9

C. namelijk.

Vraag 10

B. echter.

Antwoordindicatie Woordenschat

Vraag 1

C. over.

Vraag 2

C. in.

Vraag 3

B. naar.

Vraag 4

B. in.

Vraag 5

D. op.

Vraag 6

C. op.

Vraag 7

A. aan.

Vraag 8

B. in.

Vraag 9

D. ter.

Vraag 10

C. jegens.

Vraag 11

B. hoewel.

Vraag 12

A. Aangezien.

Vraag 13

D. tenzij.

Vraag 14

A. doordat.

Vraag 15

D. vanwege.

Vraag 16

C. ondanks.

Vraag 17

B. mits.

Vraag 18

D. teneinde.

Vraag 19

C. noch.

Vraag 20

A. dankzij.

Vraag 21

A. derhalve.

Vraag 22

D. zodat.

Vraag 23

C. ongeremd.

Vraag 24

A. capaciteit.

Vraag 25

D. wijdlopig.

Vraag 26

B. impressie.

Vraag 27

C. Onmiskenbaar.

Vraag 28

B. gewisse.

Vraag 29

B. flagrante.

Vraag 30

C. verwittigen.

Vraag 31

A. bekommert.

Vraag 32

A. draagvlak.

Vraag 33

C. infaam.

Vraag 34

D. uitwijzen.

Vraag 35

A. gebrand.

Vraag 36

C. inherent.

Vraag 37

B. gelieerd zijn aan.

Page access
Public
How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.