HIJSM/Morré - Arrest

HR 4 februari 1916, NJ 1916, 450 (HIJSM/Morré)

Wat waren de feiten?

J.F. Morré was door een spoortrein van HIJSM geraakt, belande met zijn arm onder de wielen van de trein en raakte daardoor zodanig verwond dat zijn linkerarm moest worden afgezet. Dit gebeurde toen hij overstak over een stuk van het spoor waarlangs geen afsluitingen waren in Amsterdam door een trein die aan het rangeren was, dus een kleine afstand maakte op lage snelheid zonder passagiers. 

Wat was het oordeel van de rechtbank?

Volgens de rechtbank kon de schuld van het personeel van HIJSM niet worden bewezen en daarom werd Morré niet ontvankelijk verklaard in zijn vordering. Hierop ging Morré in hoger beroep. 

Wat was het oordeel van het Hof?

Het Hof had gesteld dat Morré zelf had verzuimd in het controleren of hij kon oversteken of niet, en dat hij daardoor eigen schuld in zijn ongeluk had gehad. Maar dat het personeel van HIJSM tevens schuld gehad konden hebben in het ongeluk, welke schuld dus wel minder groot werd door de eigen schuld van Morré. HIJSM was daarom verplicht tot het betalen van de helft van de vastgestelde schade aan Morré. De andere helft kwam voor zijn eigen rekening. Hierop ging HIJSM in cassatie met het argument dat de aanwezigheid van haar schuld niet door het Hof is behandeld en dat door de afwezigheid van schuld de vordering geheel zou moeten worden afgewezen. 

Wat was de conclusie van de PG?

Procureur-generaal Noyon bracht in zijn advies naar voren dat het personeel van HIJSM aan het rangeren was op een weg die niet was afgesloten en dat dit heeft geleid tot de schade. Om te weten of er sprake was van schuld bij het personeel, moet worden vastgesteld of zij ervan uit mocht gaan dat overstekende voetgangers zouden kijken of het veilig was om over te steken of niet. Volgens Noyon had het Hof de plicht van overstekende voetgangers moeten afwegen tegen die van het treinpersoneel, en dan de schuld bij de een of de ander moeten leggen. De motivering om de schuld maar op te delen tussen beide, is volgens hem niet voldoende gemotiveerd en onterecht. 

Ook zou volgens Noyon de schuld van het treinpersoneel niet bewezen zijn door de simpele stelling 'dat de aanrijding veroorzaakt kan zijn door schuld van het personeel'. Het Hof heeft alleen op basis hiervan een deel van de schuld aan het personeel toegekend, maar dit had dus geen rechtsgrond want het was alleen maar de mogelijkheid van schuld en had nog moeten worden onderzocht. 

De conclusie strekte tot vernietiging van het door het Hof gewezen arrest en een terugverwijzing zodat de zaak opnieuw kon worden bekeken en de feiten beter konden worden onderzocht. 

Wat was het oordeel van de Hoge Raad?

De Hoge Raad stelde dat in het geval van (vermoedelijke) schuld bij meerdere partijen, de schade in meerdere delen kon worden toegekend volgens art. 1401 Oud BW. Het Hof heeft hierin geen fout gemaakt. 

En de Hoge Raad oordeelde over het verweer dat de schuld van het personeel HIJSM niet voldoende onderzocht en onderbouwd was dat dit niet klopte. Er was dus genoeg reden om de schuld aan te nemen omdat het hier niet ging om de volledige schuld. 

Het beroep werd verworpen.

Wat is het belang van dit arrest?

Het belang van dit arrest is dat de grens wordt bepaald tussen de verantwoordelijkheid of schuld van de schadeveroorzaker en die van de benadeelde. Het gaat om de toepassing van het leerstuk eigen schuld. Hiervoor werd bij eigen schuld een vordering gewoonlijk afgewezen, en bij het niet kunnen bewijzen ervan werd hij geheel toegekend. Met dit arrest werd het idee van schadedeling geïntroduceerd. 

Page access
Public
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start
How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.