Philosophy of Science - Van de Velde H1

Hoofdstuk 1 - Wat is de relatie tussen psychologie en wetenschap?

Psychologie verschilt van andere wetenschappen, omdat het zich richt op de mens. In deze samenvatting worden de overeenkomsten tussen psychologie en andere wetenschappen bespreken. Er is geen eenzijdige methode om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Het is bijvoorbeeld ook verschillend of iemand werkt als psycholoog in de wetenschap of als psycholoog in een therapeutische setting. 

De psychologie verschilt van andere wetenschappen, omdat de informatie uit de onderzoeken niet in dezelfde mate te generaliseren is. Er kan niet gesteld worden dan bepaalde zaken 'altijd zo zullen gaan' omdat de psychologie afhankelijk is van menselijk gedrag. Het generaliseren van informatie wordt echter wel vaak gebruikt binnen de psychologie. Dit wordt gekoppeld aan het positivisme van Watson. 

Hoe kunnen logische redeneringen gebruikt worden in de psychologie? Dit wordt verder toegelicht in de samenvatting, samen met de problemen die geassocieerd worden met deze methode. 

Is psychologie betrouwbaar genoeg als wetenschap?

Door de replicatie crisis en fraude in psychologisch onderzoek, wordt psychologie niet altijd als betrouwbaar gezien. Resultaten van psychologisch onderzoek worden vaak beschreven in significantie met een niveau van 5%. Er wordt dan een experimentele conditie met een controle conditie vergeleken. 

Met een significantie van 5% is er nog steeds een kans van 5% dat het gevonden effect niet daadwerkelijk bestaat. De resultaten worden vervolgens ingediend bij een wetenschappelijk tijdschrift. Er wordt vervolgens een peer review uitgevoerd. Hiermee wordt de betrouwbaarheid getest. Dit kan ook worden gedaan door replicatie. Daarbij wordt een onderzoek herhaald. Dit wordt heel vaak niet gepubliceerd of aangehaald door andere onderzoeken. 

Door fraude tijdens onderzoek wordt het wel steeds belangrijker om kritisch naar de resultaten te kijken. Uit onderzoek van Kahneman bleek dat 50-70% van de psychologische onderzoeken niet gerepliceerd kon worden. Hoe kan onderzoek gebruikt worden wanneer het niet gerepliceerd kan worden? Het is dus belangrijk om erachter te komen hoe je het wel kan gebruiken. 

Wanneer er meer statistische analyses worden uitgevoerd, wordt de kans op een vals effect groter. Dit komt doordat je twee keer 95% kans hebt dat er geen effect wordt gevonden. 1 - 0,95 x 0,95 = 0,10. Dit betekent dat je dan 10% kans hebt op een vals positief effect. Het is daarom van belang dat er zo min mogelijk statistische analyses worden gedaan tijdens een onderzoek. Dit effect wordt groter naarmate het vaker gedaan wordt. Het is dus belangrijk dat er niet te veel gezocht wordt naar een significant effect. Een bijkomend probleem is dat veel wetenschappelijke tijdschriften alleen significante resultaten rapporteren. 

Fraude is daarnaast ook een probleem binnen het psychologisch onderzoek. Het bekendste voorbeeld is het onderzoek van Stapel. Het bleek dat hij de resultaten van diverse onderzoeken verzonnen had. Alle controles hadden al die tijd dus niet geholpen om dit eerder aan het licht te brengen. Het is dus belangrijk om altijd kritisch te zijn en om ook onderzoek te doen vanuit falsificatie in plaats van uit verificatie.

Hoe is de stof verder opgebouwd?

Alle onderwerpen uit de stof staan met elkaar in verband. Het Logical Positivism zal aan bod komen. Het empirisme heeft hierbij een rol gespeeld. Dit is via Francis Bacon (1600) ontstaan vanuit het empirische model. Vervolgens is het via Locke (1700) naar het Positivisme van Auguste (1850) veranderd. Uiteindelijk is hieruit het Logical Positivism ontstaan. Dit gaat uit van verificatie. Later zullen ook de onderwerpen: falsificatie, post-positivisme en de historie van wetenschap aan bod komen. 

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: IsaSwinkels
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

  • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
  • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
  • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer

verzekering studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland, stagelopen of onderzoek doen? Check welke verzekeringen voor jou van toepassing zijn via de JoHo Insurances Foundation, of bereid je vertrek naar het buitenland voor

Study or work abroad: check your insurance options

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1 1
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Preview samenvatting Philosophy of Science - Van de Velde

Hoi!

Dit is een preview van de samenvatting van Philosophy of Science van Van de Velde. De volledige samenvatting is te vinden op joho.org. Laat gerust een reactie of like achter.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.