Juridische taaltoets - Rechten - UL - Taaltoets oktober 2012


Vragen Werkwoordspelling/grammatica

Controleer de spelling van de onderstreepte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Er is slechts één antwoord correct.

Vraag 1

De Britse soldaat George heeft zich aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Auschwitz laten binnensmokkelen omdat hij met eigen ogen wilde zien wat de nazi’s uitrichtten.

De spelling van uitrichtten is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

In tientallen brieven aan een Spaans tv-programma heeft de wegens moord tot 25 jaar cel veroordeelde Marcelo Mani zich beklaagd over zijn lot.

De spelling van beklaagd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

Ondernemers doen vaak een beroep op hun boekhouder om een financieel plan op te stellen. Dat bevrijdt hen echter niet van hun eigen aansprakelijkheid.

De spelling van bevrijdt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 4

De 70 jaar oude technicien Simon van S. had, uit vrees dat hij zou worden vermoord, een enorm pakket documenten bij elkaar gezocht dat aan vier mensen moest worden gegeven als hij zou sterven.

De spelling van vermoord is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 5

De jolige trainer Dick Advocaat zei over de financiële problemen bij de Glasgow Rangers: “Ik weet niet precies wat er aan de hand is, omdat ik er al zo lang weg ben, maar het is echt triest wat er nu gebeurd.”

De spelling van gebeurd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

Met websites als Facebook is het makkelijk om op grote schaal te achterhalen hoe informatie zich over sociale netwerken verspreidt.

De spelling van verspreidt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

De eerste van de verdachten, topmanN. van P., leest een uitgebreide uiteenzetting voor waarin hij de punten uit zijn verdediging nog eens herhaalt

De spelling van herhaalt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8

Jan twijfelde ooit tussen de bosbouw en een studie rechten, maar volgde de wijze woorden van zijn moeder op: “Je kunt met rechten wel het bos in, maar andersom niet.” Toen hij stage ging lopen bij het grootste kantoor van de provincie, werd hij meteen ingelijfd.

De spelling van ingelijfd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

Ersin I. werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 20.000 euro. Daarbij vermelde het hof wel dat de vaststelling van het smartengeld lastig is.

De spelling van vermelde is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

François Boulin werd donderdag door een sluipschutter van de politie doodgeschoten, nadat hij zich 32 uur lang in een woning in Toulouse had verschansd.

De spelling van verschansd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 11

Muziek is een veilige manier om jezelf bloot te geven. Als je van jezelf weet dat je je optreden goed vindt, dan geeft dat het zelfvertrouwen dat nodig is om op het podium te gaan staan.

De spelling van vindt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 12

Waar nu het clubhuis staat, moet een jachthaven komen. Het gemeentebestuur heeft in het verleden weliswaar de mogelijkheden verkend voor een nieuw clubgebouw, maar nooit is besloten dat de Hells Angels dat ook daadwerkelijk zouden krijgen.

De spelling van verkend is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 13

De Portugese aanvaller Nani is fit genoeg om morgen met zijn land uit te komen tegen Duitsland. De dribbelaar van Manchester United is van een langdurige blessure herstelt en trainde gisteren voor het eerst weer met de selectie mee.

De spelling van herstelt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 14

In deze bundel zijn gedichten verzameld onder de naam van de Griekse zanger Orpheus, die met zijn liederen probeerde zijn geliefde aan de dood te ontfutselen. Ook Odysseus, die eeuwige jeugd en rijkdom versmaadde om terug te kunnen keren bij zijn geliefde, figureert erin.

De spelling van versmaadde is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 15

De autocrosser is voor tien wedstrijden geschorst, omdat hij gebruik gemaakt zou hebben van een begrenzer op de motor van zijn Volkswagen Golf. Daarmee kan een te hoog toerental gemaskeerd worden.

De spelling van gemaskeerd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 16

De NMa gaf Ahold vorige week toestemming voor de overname van 82 Jumbo-supermarkten op voorwaarde dat het concern zijn marktaandeel in enkele marktgebieden verlaagt.

De spelling van verlaagt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 17

In een misbruikzaak als deze is het belangrijk dat het belang van de ouders erkend wordt en dat zij ook mogen spreken. Ze voelen zich dan zelfverzekerder en kunnen hun kind beter helpen.

De spelling van erkend is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 18

De bevolking van Oranjevrijstaat is met name Afrikaans. Hoewel het niet het fraaiste gebied van het land is, zijn de mensen er wel heel mooi. Hier vindt je nog de hartelijkheid van het platteland. 

De spelling van vindt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 19

De ruim twee uur durende film 'The dancer upstairs' is een psychologisch portret van een man die steeds verder wegglijd in een sociaal, politiek en moreel vacuüm.

De spelling van wegglijd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 20

Studentenorganisaties hebben de staat voor de rechter gedaagd omdat de langstudeerboete volgens hen onrechtmatig is. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met studenten die door ziekte vertraging oplopen.

De spelling van wordt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 21

Over de hele wereld geldt je huwelijksdag als de mooiste dag van je leven. Als je hetero bent dan. Voor de meeste homoseksuelen op deze wereld blijft een echtelijke verbintenis een droom.

De spelling van geldt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 22

De stilgelegde asbestsanering bij zorgcentrum Vijfstar in Leusden is ontaard in een conflict tussen opdrachtgever Nauwzicht en de saneerder Welpen BV.

De spelling van ontaard is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 23

De bof dook in 2009 weer op onder veelal ingeënte studenten en doet onder die groep nog altijd de ronde. Conyn vindt dat teleurstellend: “We vermoeden dat de besmetting vooral komt doordat zij met velen in volle ruimten samenkomen.”

De spelling van ingeënte is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 24

Stella de Winter in het blad Trends: “In 2005 nam ik nog deel aan de Womed Award, die elk jaar een zelfstandig ondernemende vrouw bekroond, terwijl mijn bedrijf in 2006 weer bijna op de fles ging.”

De spelling van bekroond is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 25

Hoewel het van extra zorgvuldigheid had getuigt wanneer de bar meer had gelet op de combinatie van hitte en drank, hebben bezoekers hierin ook een eigen verantwoordelijkheid.

De spelling van getuigt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 26

Ik vind dat je dit verhaal in de context moet plaatsen. Het is niet goed te praten en er is natuurlijk echt wel wat gebeurd, maar er is een groot verschil tussen dit en een omaatje van 84 van de fiets slaan.

De spelling van gebeurd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 27

De voorbereidingen voor het debat zijn al weken in volle gang. Obama heeft video-opnames van zijn opponent bekeken, geschaaft aan nuttige oneliners en gezocht naar mogelijkheden om Romney op de kast te jagen.

De spelling van geschaaft is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 28

In de 'Leidraad voor het afstoten van museale objecten' staat dat een schilderij eerst aan andere musea moet worden aangeboden voordat het geveild wordt. Wij polsten dus enkele musea, maar die waren niet geïnteresseerd in het werk.

De spelling van polsten is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 29

De toeschouwers zijn bijna allemaal leden van andere koren. Tijdens het optreden is het muisstil in de kerk, alleen in de pauze tussen de nummers door wordt er even gekuchd.

De spelling van gekuchd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 30

Ben Braam is van mening dat de bezuiniging op de bibliotheek het dieptepunt van het hele pakket ombuigingsmogelijkheden is. “Ik heb gebloosd uit plaatsvervangende schaamte”, zei hij tijdens het bezuinigingsdebat van dinsdagavond.

De spelling van gebloosd is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Grammatica

Oude Pekela - De toedracht van een vechtpartij in augustus vorig jaar in Nieuwe Pekela was zo onduidelijk, dat een 41-jarige man uit deze plaats door de politierechter werd vrijgesproken van mishandeling. De 41-jarige R.B., inmiddels verhuisd naar Stadskanaal, had die avond een ruzie met zijn vriendin. Hierbij viel ze op de grond. Al snel erna doken vijf omstanders bovenop het stel, klaarblijkelijk om ze van elkaar te scheiden. De vrouw ___1___ zo stelde ze in haar verklaring. Ook ___2___ B. haar bij de keel gepakt hebben. De verdachte ontkende. Hij ___3___ haar alleen even bij de schouders gepakt om haar te spreken. B. stond terecht voor een mishandeling maar de onduidelijkheid van de toedracht die avond was voor de officier van justitie reden om vrijspraak te eisen. De vernieling ___4___hij echter wel bewezen. Deze moest wat hem betreft een werkstraf van 20 uur opleveren.

Vraag 1

Welk fragment past op de open plaats?

  1. is daarbij getrapt geworden

  2. werd daarbij getrapt

  3. zal daarbij getrapt zijn

  4. zou daarbij getrapt zijn

Vraag 2

Welk werkwoord past op de open plaats?

  1. kon

  2. wilde

  3. zal

  4. zou

Vraag 3

Welk werkwoord past op de open plaats?

  1. had

  2. heeft

Vraag 4

Welk werkwoord past op de open plaats?

  1. achtte

  2. meende

  3. oordeelde

  4. vermeende

Vraag 5

Op 30 juli 2004 is de eigenaresse van een optiekzaak in Landgraaf in haar winkel van het leven beroofd. De twee mannen die ervan verdacht werden dit levensdelict ___5___, zijn vandaag voorgeleid.

Welk fragment past op de open plaats?

  1. hadden gepleegd

  2. hebben gepleegd

  3. te hebben gepleegd

  4. te plegen

Vraag 6

De combinatie van adviserende en rechtsprekende functies binnen de Raad van State kan een probleem opleveren, indien met betrekking tot dezelfde zaak achtereenvolgens beide soorten taken door hetzelfde lid of dezelfde leden vervuld ___6___.

Welk werkwoord past op de open plaats?

  1. worden

  2. wordt

Vraag 7

Wat nog het ergste is, dat door het noodweer precies diegenen getroffen zijn die in onze samenleving het kwetsbaarst zijn.

Is de zinsconstructie in bovenstaande zin correct?

  1. Ja, die is correct.

  2. Nee, die moet luiden: “… is, is dat …”.

Vraag 8

Het gereedschap van een jurist is de taal. Gaat hij daar slordig mee om, dan kan dat bij cliënten tot wrevel of zelfs wantrouwen leiden. Stel voor dat je als cliënt een overeenkomst krijgt voorgeschoteld waarin de ene taalfout na de andere voorkomt!

Is de constructie “Stel voor dat …” in bovenstaande zin correct?

  1. Ja, die is correct.

  2. Nee, die moet luiden: “Stel je voor dat …”.

Vragen Spelling (overig)

Controleer de spelling van de onderstreepte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Er is slechts één antwoord correct.

Vraag 1

Het Retorisch Dagblad stopt per 30 april aanstaande de persen. Hoewel de krant in de journalistieke wereld van meet af aan als verfrissend en origineel werd betiteld, bleef de hoeveelheid abonnees structureel achter bij de verwachtingen.

De spelling van abonnees is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

Het hoger beroep tegen de tot levenslang veroordeelde Mick M. is maandag opnieuw verdaagd. De advocaat van M. vroeg om uitstel van de zaak en het gerechtshof ging daarmee akkoord.

De spelling van akkoord is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

Voor miljoenen toeristen die voor het eerst New York bezoeken, is het een geijkte bestemming: het Empire State Building, de 102 verdiepingen tellende Art Deco-wolkenkrabber op de hoek van 34th Street en Fifth Avenue.

De spelling van geijkte is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 4

De man die vorig jaar zijn neef, de voetballer Manus de Vries, doodde wordt met onmiddellijke ingang in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam eiste zijn vrijlating op grond van een advies van het Pieter Baan Centrum.

De spelling van onmiddellijke is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 5

Het eerste besluit dat Willem I als soeverein vorst na zijn terugkeer in 1813 nam, was afschaffing van de juryrechtspraak die onder Napoleon was ingevoerd. De Lijst Pim Fortuyn zette herinvoering ervan weer op de politieke agenda.

De spelling van soeverein is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

De gemeente Eindhoven stelt met haar verbod op de exploitatie van tijdelijke parkeerterreinen nabij Eindhoven Airport slechts haar eigen financiële belangen voorop. Dat stelt althans parkeerbedrijf Masters in Parking.

De spelling van althans is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

Carolien Pietjouw is de nieuwe directeur van Stichting De Ombudsman. Zij is blij met haar nieuwe baan: “De Ombudsman komt op voor mensen in situaties waarin zij dat zelf niet kunnen. Dat appeleert aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid.”

De spelling van appeleert is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8

De bekende Maastrichtse advocaat Trop wordt sinds maandag 13 januari vermist. Hij werd die dag voor het laatst gezien op een parkeerplaats bij Valkenburg. Trop komt uit een gerenomeerd advocatengeslacht: Trop Advocaten is al sinds 1899 gevestigd in het centrum van Maastricht.

De spelling van gerenomeerd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

Een Brusselse rechtbank heeft de huiszoekingen bij kardinaal Schietgraag nietig verklaard. De advocaat is blij met de uitspraak. Volgens hem is de kardinaal niet tegen een gerechterlijk onderzoek, maar dient dat wel op een correcte manier te worden uitgevoerd.

De spelling van gerechterlijk is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

Het is aangetoond dat gemengde advocatenteams beter presteren. Vrouwen zijn goede teamwerkers en gericht op consensus. Twee eigenschappen die erg belangrijk zijn in de advocatuur.

De spelling van consensus is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Leesvaardigheid

In dit toetsonderdeel zijn de tekstfragmenten wat langer. De vragen die worden gesteld zijn divers; lees ze dus goed voordat u een antwoord geeft. Er is slechts één antwoord correct.

Vraag 1

De argumenten voor het bestaan van de Eerste Kamer zijn niet sterk te noemen. Zij is in verschillende landen dan ook afgeschaft. In Nederland voert men voor haar voortbestaan het argument aan dat het zinvol is dat een ander college nog eens overweegt wat de Tweede Kamer besloten heeft. De Eerste Kamer ziet haar missie dan als 'kamer van revisie'. Dat de Eerste Kamer minder politiek denkt dan de tweede, lijkt evenwel nauwelijks ___1___ in een parlement dat er juist toe dient om politieke beslissingen te nemen.

Welk antwoord past op de open plaats?

  1. een nadeel

  2. een voordeel

  3. relevant

  4. te verteren

Vraag 2

Het aantal vormen van verantwoordingsplicht is legio. Om te beginnen is er de politieke verantwoordingsplicht van bestuurlijke organen tegenover vertegenwoordigende lichamen. Deze plicht houdt in dat het bestuurlijk orgaan inlichtingen moet verstrekken, een debat met de volksvertegenwoordiging niet mag ontwijken en bij verlies van vertrouwen in beginsel moet opstappen. De verantwoordingsplicht heeft betrekking op het eigen handelen of nalaten en strekt zich ook uit tot het functioneren van ambtelijke diensten die aan het bestuursorgaan ondergeschikt zijn. Dat een bestuurder geen weet heeft van wat ambtenaren in zijn naam hebben besloten, doet juridisch niet ter zake. De formele bevoegdheid tot het geven van aanwijzingen is ___2___ doorslaggevend.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. bovendien

  2. echter

  3. namelijk

  4. ten onrechte

Vraag 3

Hieronder staan enkele zinnen in een willekeurige volgorde.

  1. Bij gemeenschappen die de omvang van het Zwitserse bergdorp te boven gaan, zal het bestuur alleen maar kunnen worden gevoerd door een kleine kring van personen die door de mondige burgers daartoe aangewezen zijn.

  2. Het bestuur, het gezag, de uitoefening van dwang, berusten dus bij op een of andere wijze door de burgers gekozen vertegenwoordigers.

  3. Het is wel duidelijk dat een moderne staat niet bestuurd kan worden door overleg in een vergadering van alle meerderjarige burgers.

  4. Een dergelijke directe democratie bestaat nog in sommige Zwitserse dorpen.

  5. Het is echter iets anders om met honderden dorpsgenoten de belangen van een dorpsgemeenschap te bespreken, dan met een paar miljoen mensen de belangen van Nederland.

  6. Dat is nodig, omdat een vergadering van zeer grote aantallen mensen niet alleen niet redelijk tot besluiten kan komen, maar ook omdat bij een zo grote hoeveelheid mensen niemand zich werkelijk voor de genomen besluiten verantwoordelijk voelt.

Welke volgorde levert een coherente alinea op?

  1. 1-4-2-3-6-5

  2. 1-6-5-3-4-2

  3. 3-4-5-1-6-2

  4. 3-2-4-1-6-5

Vraag 4

Slechte vervulling van de taak door een ambtenaar aan wie de wet een taak opdraagt, kan tot disciplinaire maatregelen, waaronder ontslag, van de kant van zijn hiërarchieke meerderen leiden. Bewindspersonen, dat wil zeggen ministers en staatssecretarissen, zijn geen gewone ambtenaren en zijn daardoor niet onderworpen aan disciplinaire maatregelen.

Hoe verhoudt de tweede zin zich tot de eerste? Als

  1. conclusie

  2. voorbeeld 

  3. voorwaarde

  4. uitzondering

Vraag 5

De mogelijkheid van toepassing van dwang ter handhaving van de gemeenschapsnormen is kenmerkend voor de staat. Nu kan men van sociologische zijde kijkend opmerken dat er behalve de staat nog andere groepen zijn die door dwang bepaalde regels handhaven, bijvoorbeeld een gangsterbende die winkeliers terroriseert om een soort belastinggeld van hen los te krijgen, of de politieke groepering die haar doel door gijzelingen tracht te bereiken. Dit moge juist zijn, het tast ___5___ de stelling niet aan dat de staat zonder dwanghandhaving van zijn rechtsorde niet denkbaar is.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. bijgevolg

  2. echter

  3. kortom

  4. namelijk

Vraag 6

In de Wet subsidiëring politieke partijen is de subsidiëring geregeld. Alleen politieke partijen die aan de laatste gehouden verkiezingen voor de Tweede of Eerste Kamer hebben deelgenomen en een of meer zetels hebben verworven, komen voor ondersteuning in aanmerking, waarbij de hoogte van de subsidie afhangt van het aantal Kamerzetels en het aantal leden van de partij. Het gevaar is niet denkbeeldig dat politieke partijen op deze wijze kunstmatig overeind gehouden worden, terwijl hun draagvlak onder de bevolking afneemt. Het is overigens de bedoeling dat partijen niet volledig van de overheid afhankelijk worden, maar dat zij trachten andere financieringsbronnen aan te boren; dat daarbij risico's van onoorbare beïnvloeding aanwezig zijn, ___6___ . De wet bevat in verband hiermee ook een bepaling over openbaarmaking van giften.

Welk antwoord past het best op de open plaats?

  1. behoeft geen betoog

  2. creëert de nodige dynamiek

  3. doet niet ter zake

  4. is geen bezwaar

Vraag 7

De voorbereiding van een wetsvoorstel is een moeizame en vaak langdurige arbeid. De laatste tijd probeert de regering tot ‘deregulering’ te komen, dat wil zeggen tot een sober en terughoudend regeringsbeleid en zo mogelijk tot het uitkammen van bestaande wetgeving. Op deze manier probeert men de overdaad aan gecompliceerde en onoverzichtelijke regelgeving terug te dringen. Aangezien de ministers echter prestige ontlenen aan nieuwe wetgeving die op hun naam staat en bovendien Kamerleden en pressiegroepen ook vaak op nieuwe regelgeving aandringen, is het maar de vraag of het dereguleringsstreven de voortdurend groeiende ‘regeldichtheid’ zal kunnen ___7___.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. aantasten

  2. evenaren

  3. tegengaan

  4. vergroten

Vraag 8

Het belangrijkste materieelrechtelijke wapenfeit van de Wet Computercriminaliteit I is de strafbaarstelling van hacken. Aanvankelijk was daarbij vereist dat er sprake was van het doorbreken van enige beveiliging, als onderdeel van de delictomschrijving. Ondanks de kritiek die daarover werd geuit – onder meer in het preadvies van de Nederlandse Vereniging voor Informatica en Recht, waar een expliciete beveiligingseis als (te bewijzen) bestanddeel van de delictomschrijving werd ___8___ , nu er voor strafbaarstelling reeds sprake moest zijn van ‘binnendringen’ - heeft de minister van Justitie de beveiligingseis willen handhaven, om het belang van computerbeveiliging en de eigen verantwoordelijkheid te benadrukken.

Welk van de onderstaande antwoorden past op de open plaats?

  1. gesteld

  2. gesuggereerd

  3. ontraden

  4. vermeld

Gegeven het feit dat de bevoegdheid van de rechterlijke macht om de wet aan hogere normen te toetsen in het nationale recht van de lidstaten van de Raad van Europa ten tijde van het tot stand komen van het EVRM zeer verschillend was, en ook thans nog zeer verschillend is geregeld, kan niet worden aangenomen dat de verdragsluitende partijen de verplichting hebben willen aanvaarden hun rechters in volle omvang tot zulk een toetsing bevoegd te maken.

Vraag 9

Gegeven kan hier vervangen worden door:

  1. Afhankelijk van

  2. Behoudens

  3. Ondanks

  4. Vanwege

Vraag 10

Wat kan niet worden aangenomen? Dat de verdragsluitende partijen …

  1. de verplichting op zich hebben willen nemen om hun rechters de volledige bevoegdheid tot een dergelijke toetsing toe te kennen.

  2. hun rechters hebben willen verplichten tot volledige toetsing.

  3. zichzelf bevoegd achtten om hun rechters tot volledige toetsing te verplichten.

Vragen Woordenschat

In dit onderdeel krijgt u weer korte tekstfragmenten aangeboden met daarin een open plaats. De vraag is steeds: Welk voorzetsel past op de open plaats? Er is slechts één antwoord correct.

Vraag 1

Wie of wat de 24-jarige Brit uiteindelijk aanzette ___59___ zijn terroristische moordpartijen, is altijd onduidelijk. Jeugdvrienden verklaren nooit wat te hebben gemerkt van zijn sterke radicalisering.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. in

  2. met

  3. op

  4. tot

Vraag 2

Hoe lang heeft een 23-jarige Brummenaar een kelder aan de Larensestraat in Den Haag gebruikt om hennep te telen? En was zijn 31-jarige vriendin bekend ___2___ die criminaliteit? Dit waren de centrale vragen in de zitting bij de Arnhemse rechtbank deze week.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. in

  2. met

  3. om

  4. van

Vraag 3

Het Petronius Mysterie is een mooie rechtbankthriller van eigen bodem die zeker niet onderdoet ___3___ die van John Grisham.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. met

  2. naast

  3. tegen

  4. voor

Vraag 4

Zeeland moet zich als de provincie van rust en ruimte helemaal niet inlaten ___4___ kernenergie. Er is hier een aantrekkelijk pedagogisch klimaat; investeer liever in hoger onderwijs. Dat is goed voor de economie.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. achter

  2. met

  3. tegen

  4. voor

Vraag 5

Hoewel hardheid bij de topsport hoort, moet er wel een balans zijn. Een veilige trainingsomgeving gaat boven goede prestaties. De Bond is ___5___ gebrand daar serieus werk van te maken.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. erdoor

  2. erin

  3. erop

  4. ervoor

Vraag 6

Natuurlijk kunnen we later nog een civiele procedure starten voor het verkrijgen van schadevergoeding. Maar behalve dat zo’n procedure lang duurt, is ze ook zó kostbaar dat baten en kosten niet ___6___ elkaar opwegen. Nog afgezien van de emotionele belasting die een procedure met zich meebrengt.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. bij

  2. met

  3. tegen

  4. voor

Vraag 7

Canada heeft veel gemeen ___7___ België. Er zijn verschillende taalgroepen, die net als in België de facto gescheiden naast elkaar leven, elkaars taal niet kunnen of willen spreken en elk hun aparte eigen media hebben.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. in

  2. met

  3. tegenover

  4. van

Vraag 8

De ingrijpende verbouwing van het pand is ___8___ strijd met het bestemmingsplan ‘Wonen Rijssen’, maar B en W lieten al weten dat “in een bijzondere situatie maatwerk mogelijk moet zijn.” De omwonenden lieten weten niet achter de plannen te staan.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. door

  2. in

  3. na

  4. van

Vraag 9

Het heeft wat voeten ___9___ de aarde gehad, maar de camping is nu van Jan Pet. Voor zeven ton is hij eigenaar geworden van de wegen en het bos. De huisjes om het terrein heen blijven in handen van particuliere eigenaren.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. bij

  2. in

  3. op

  4. over

Vraag 10

De Kamer heeft besloten dat studenten die hun studie stilleggen voor bestuurswerk tijdens hun bestuursjaar geen collegegeld hoeven te betalen. Nu kunnen ze alleen aanspraak maken ___10___ een bestuursbeurs van de universiteit als zij staan ingeschreven en collegegeld betalen.

Welk voorzetsel past op de open plaats?

  1. bij

  2. met

  3. op

  4. van

Let op!

In dit onderdeel krijgt u korte tekstfragmenten aangeboden. De vragen die gesteld worden, zijn divers. Lees de vraag dus goed voordat u een antwoord geeft. Er is slechts één antwoord correct.

Vraag 11

___11___ er wekelijks duizenden merkaanvragen worden verricht, is het goed mogelijk dat er al een ouder merk bestaat met een gelijke of soortgelijke naam. Het is daarom verstandig een onderzoek te verrichten om zeker te weten dat uw merknaam niet door een andere partij is geregistreerd, dit om teleurstellingen en onnodige kosten te voorkomen.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. Aangezien

  2. Indien

  3. Hoewel

  4. Voor zover

Vraag 12

Wie in de gemeente Den Haag wordt verdacht van bijstandsfraude, loopt binnenkort grote kans te worden gefilmd. De hofstad heeft 23.000 euro uitgetrokken voor mobiele camera’s in auto’s, maar hoopt uiteindelijk met deze en andere maatregelen vier miljoen te kunnen besparen ___12___ uitkeringen worden stopgezet of teruggevorderd.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. doordat

  2. hoewel

  3. teneinde

  4. zodat

Vraag 13

Website genialeadvocaat.nl constateert dat Nederlanders hun advocaten veel kritischer beoordelen dan een aantal jaren geleden. Vooral de nazorg beoordelen zij als onvoldoende, maar ook deskundigheid en bereikbaarheid kunnen beter. ___13___ deze negatieve scores doen de advocaten het nog redelijk goed: 45% van de raadslieden krijgt nog altijd een 8.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. Dankzij

  2. Door

  3. Ondanks

  4. Tenzij

Vraag 14

De OESO signaleert enkele obstakels voor de groei van de Nederlandse economie. Slechts achttien procent van de studenten komt met een diploma in een exact vak van de universiteit, na IJsland het laagste cijfer in de geïndustrialiseerde wereld. Daarnaast voorziet men een groeiend tekort aan hooggeschoolde werknemers, ___14___ meer 'babyboomers' met pensioen gaan.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. alvorens

  2. hoewel

  3. naarmate

  4. zolang

Vraag 15

Houten kasten met boeken, posters, een kleine vierkanten tafel; koffie, frisdrank en koekjes, en bibliothecaresse Sanne. Het zou een schoolbibliotheek kunnen zijn, ___15___ hier dikke tralies voor de ramen zitten. Want dit is de bibliotheek van een Penitentiaire Inrichting waar op dit moment zo'n 252 mannelijke gedetineerden verblijven.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. behalve dat

  2. daar

  3. hetzij dat

  4. voor zover

Vraag 16

Vaker en vaker worden bankpassen gekopieerd en rekeningen geplunderd. Het helpt om niet te veel geld op de lopende rekening te hebben staan en het vakantiegeld en de dertiende maand meteen op een spaarrekening te zetten. Maar ___16___ de meeste consumenten ruime limieten hebben voor rood staan, kan de schade toch al snel in de duizenden euro’s lopen.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. evenals

  2. hoewel

  3. omdat

  4. ondanks

Vraag 17

“Het asiel- en migratiebeleid is streng maar rechtvaardig.” Met die zin opende het gedoogakkoord van het VVD-PVV-CDA-kabinet. Maar ___17___ het gedoogakkoord op verschillende plaatsen meldt dat het internationale recht niet geschonden zal worden, ritselt het van de voornemens die op gespannen voet staan met internationaal en Europees recht.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. naarmate

  3. omdat

  4. tenzij

Vraag 18

Arno Loebach was niet over één nacht ijs gegaan ___18___ een scheiding aan te vragen. Daarbij was het overspel van zijn man niet het belangrijkste geweest. Op de vraag waarom hij van zijn man wenste te scheiden, antwoordde Arno dat het aanhoudende slechte humeur van zijn eega hem parten had gespeeld. En volgens hem was een slecht humeur een betere grond voor echtscheiding dan overspel.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. alvorens

  2. bij

  3. teneinde

  4. zonder

Vraag 19

Ajax en Borussia Mönchengladbach hebben overeenstemming bereikt over de verhuur en transfer van een rechtsback. Dat meldt Ajax in een persbericht. Aansluitend zal de speler definitief getransfereerd worden naar de club, ___19___ Borussia aan het eind van dit seizoen degradeert. In dat geval heeft de Duitse club de mogelijkheid van de definitieve transfer af te zien.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. mits

  3. ondanks dat

  4. tenzij

Vraag 20

Geschiedschrijving die zich nadrukkelijk bezig houdt met recente gebeurtenissen heeft een duidelijke plaats naast de journalistiek. Dergelijke geschiedschrijving wil de zaak opnieuw bekijken en de daarover ontstane beelden, ___20___ nodig, corrigeren.

Welk voegwoord past het best op de open plaats?

  1. dan

  2. indien

  3. naarmate

  4. namelijk

Vraag 21

“Door geen spijt te betuigen, maar juist trots te zijn op zijn daden, schoffeert de verdachte de nabestaanden, dat begrijp ik best. Maar hoe omstreden zijn boodschap ook is, hier zal de wereld het mee moeten doen.”

Welk bijvoeglijk naamwoord kan omstreden vervangen?

  1. conceptueel

  2. confessioneel

  3. controversieel

  4. conventioneel

Vraag 22

De burgemeester van Rotterdam, waar veel van de in Limburg actieve drugsrunners vandaan komen, presenteerde vorige week een hardere aanpak van drugsrunners. Een belangrijk onderdeel daarvan is om te proberen drugsrunners nog meer tot paria van hun eigen gemeenschap te maken.

Welk bijvoeglijk naamwoord kan hier belangrijk vervangen?

  1. adequaat

  2. minutieus

  3. probaat

  4. prominent

Vraag 23

Meneer Schendelen lijkt volledig in zijn element tegenover een volle zaal lobbyisten in Den Haag. De VVD’er kijkt over zijn bril geamuseerd de zaal rond, knikt als hij het eens is, schudt heftig van nee als dat niet het geval is, valt iemand in de rede, maakt grappen en wiebelt continu met zijn voeten.

Welk werkwoord kan hier valt iemand in de rede vervangen?

  1. implementeert

  2. indiceert

  3. interrumpeert

  4. intrigeert

Vraag 24

De angst voor het kwijtraken van belangrijke bevoegdheden is volgens een Kamermeerderheid ongegrond. De beslissingen moeten unaniem door de lidstaten genomen worden. Dat betekent in feite dat Nederland, net als de andere landen, een vetorecht heeft.

Wat is de betekenis van ongegrond?

  1. nodeloos

  2. ongefundeerd

  3. onredelijk

  4. onverstandig

Vraag 25

Inspecteur Snuis vertelt dat de politie samenwerkt met de fiscus en met Bouw- en Woningtoezicht: “Ons eerste streven is een goed overzicht te krijgen van de eigenaars en bewoners van de wijk. We hebben daarnaast ook afspraken met het Kadaster: elke mutatie wordt direct aan ons doorgeven. Dan kunnen wij zien of de transactie een beetje in overeenstemming is met de waarde van het pand. Zo krijgen we een goed inzicht in wat er speelt.”

Wat is de betekenis van mutatie?

  1. betaling

  2. opmerkelijke transactie

  3. vereenvoudiging

  4. wijziging

Vraag 26

Kate Winslet ontving gisterenavond een César - het Franse ___26___ voor de Oscar - voor haar hele oeuvre. 

Welk zelfstandig naamwoord past het best op de open plaats?

  1. equivalent

  2. euvel

  3. onderscheid

  4. onderscheiding

Vraag 27

De Bomenbuurt kwam in 2009 al eens in het ___27___ tegen eerdere uitbreidingsplannen van de varkenshouderij van Spring in 't Veld. En met succes: de Raad van State keurde de plannen af.

Welk zelfstandig naamwoord past het best op de open plaats?

  1. gemeen

  2. geweer

  3. offensief

  4. protest

Vraag 28

Niemand kan een burger in een democratische samenleving het recht ontzeggen andermans overtuigingen, opvattingen, religieuze ceremonies, geloofsdogma’s, etc., belachelijk, verwerpelijk of krankzinnig te vinden en aan die mening ook uiting te geven.

Wat is de betekenis van iemand een recht ontzeggen?

  1. iemand een recht gunnen

  2. iemand een recht misgunnen

  3. iemand een recht niet toekennen

  4. iemand een recht toekennen

Vraag 29

Bij jonggehandicapten die nog wel kunnen werken, wordt het inkomen van het huishouden getoetst. Is dit inkomen te hoog, omdat ouders of partner te veel verdienen, dan krijgen de jonggehandicapten geen uitkering meer. Deze mensen verliezen echter niet alleen hun uitkering, maar ook een eerlijke kans op werk. ___29___ dit kabinet er bovendien voor heeft gekozen te bezuinigen, is er geen geld meer beschikbaar om deze groep te helpen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Aangezien

  2. Alhoewel

  3. Indien

  4. Terwijl

Vraag 30

Brussel wil veilige standaardinstellingen op MP3-spelers om zo Europeanen voor blijvende gehoorschade te behoeden. Welke geluidsniveaus ‘veilig’ zijn, kan niet exact worden aangegeven, omdat die ___30___ de omstandigheden uiteenlopen. Bij 80 decibel, vergelijkbaar met het lawaai van een nabijgelegen autoweg, is er tot veertig uur per week geen probleem. Bij 89 decibel kan de schade al na vijf uur optreden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. dankzij

  2. naargelang

  3. naarmate

  4. ondanks

Vraag 31

De aantasting van het recht op leven vormt de grondslag voor een humanitaire interventie. Dit betekent dat een interventie ter bescherming van het recht op zelfbeschikking als een aparte categorie dient te worden aangemerkt.

Waardoor kan dient te worden aangemerkt worden vervangen?

  1. moet worden beschouwd

  2. moet worden gerealiseerd

  3. zou moeten worden bedoeld

  4. zou moeten worden bekritiseerd

Vraag 32

Vorige week werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over het onrechtmatig verblijven in een vakantiewoning. Een grote meerderheid koos ervoor om wonen in zulke woningen te legaliseren, ___32___ de bewoners kunnen aantonen dat ze al vóór december 2002 in hun vakantiehuis woonden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. hetzij

  2. hoewel

  3. mits

  4. tenzij

Vraag 33

De discussie over vrijheid van meningsuiting lijkt steeds meer te worden beheerst door groepen of individuen die hun intolerante, antireligieuze opvattingen in grievende bewoordingen proberen op te dringen. Het is ___33___ noodzakelijk om art. 147 nieuw leven in te blazen, opdat van overheidswege gezorgd wordt voor een adequate bescherming van godsdienstige gevoelens.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. daarom

  2. immers

  3. niettemin

  4. weliswaar

Vraag 34

Sidi B. heeft twee jaar geleden een vrouwelijke passagier bij de pols en keel gegrepen omdat zij weigerde de in haar ogen te hoge rekening te betalen. ___34___ er aangifte werd gedaan, is B. niet vervolgd.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Aangezien

  2. Indien

  3. Ofschoon

  4. Zolang

Vraag 35

Als de verdachte vrijgesproken wordt, en die mogelijkheid is zeer reëel, dan kan de zaak snel afgesloten zijn, ___35___ natuurlijk het Openbaar Ministerie in de overwegingen bij het vonnis nog aanleiding zou zien om hoger beroep in te stellen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. behalve

  2. opdat

  3. tenzij

  4. zodra

Vraag 36

Karadzic krijgt van het tribunaal de kans zijn goede wil te tonen. Vanaf 1 maart mag hij zichzelf verdedigen, te starten met een inleiding. Daarna zou het verhoor beginnen van door de aanklager opgeroepen getuigen. ___36___ Karadzic op 1 maart niet in de rechtszaal verschijnt of de procesgang frustreert, wordt hem het recht op zelfverdediging ontnomen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Hoewel

  2. Indien

  3. Mits

  4. Zolang

Vraag 37

De levenslange schorsing van de teambaas van het Formule 1 team van Angelo Pizzazo is tenietgedaan. De Italiaan zou bij de Grote Prijs van Delhi autocoureur Giovano Zani opdracht hebben gegeven opzettelijk te crashen, ___37___ kopman José Milani de wedstrijd kon winnen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. alvorens

  2. naarmate

  3. teneinde

  4. zodat

Vraag 38

Advocaat Jansen vindt dat het Joegoslavië-Tribunaal Karadzic beter geen advocaat had kunnen toewijzen. ___38___ de verdachte zelf geen advocaat wenst, is het voor een raadsman onmogelijk een goede verdediging te voeren, meent hij. “Je moet goed met elkaar communiceren en elkaar kunnen vertrouwen. Ik verwacht niet dat dit een succesvolle procedure wordt.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Hoewel

  2. Mits

  3. Tenzij

  4. Zolang

Vraag 39

De verhouding tussen advocaten en officieren verhardt, constateert B., hoogleraar aan de RUG. “En ___39___ de overheid meer met anonieme verklikkers gaat werken, zullen de verhoudingen steeds meer verzuren.”

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. alvorens

  2. naarmate

  3. nadat

  4. tenzij

Antwoordindicatie Werkwoordspelling/grammatica

Vraag 1

A. correct.

Vraag 2

A. correct.

Vraag 3

A. correct.

Vraag 4

A. correct.

Vraag 5

B. niet correct.

Vraag 6

A. correct.

Vraag 7

A. correct.

Vraag 8

A. correct.

Vraag 9

B. niet correct.

Vraag 10

B. niet correct.

Vraag 11

A. correct.

Vraag 12

A. correct.

Vraag 13

B. niet correct.

Vraag 14

A. correct.

Vraag 15

A. correct.

Vraag 16

A. correct.

Vraag 17

A. correct.

Vraag 18

B. niet correct.

Vraag 19

B. niet correct.

Vraag 20

A. correct.

Vraag 21

A. correct.

Vraag 22

A. correct.

Vraag 23

A. correct.

Vraag 24

B. niet correct.

Vraag 25

B. niet correct.

Vraag 26

A. correct.

Vraag 27

B. niet correct.

Vraag 28

A. correct.

Vraag 29

B. niet correct.

Vraag 30

A. correct.

Antwoordindicatie Grammatica

Vraag 1

B. werd daarbij getrapt.

Vraag 2

D. zou.

Vraag 3

A. had.

Vraag 4

A OF C. Achtte of oordeelde.

Vraag 5

C. te hebben gepleegd.

Vraag 6

A. worden.

Vraag 7

B. Nee, die moet luiden: “… is, is dat …”.

Vraag 8

B. Nee, die moet luiden: “Stel je voor dat …”.

Antwoordindicatie Spelling (overig)

Vraag 1

A. correct.

Vraag 2

A. correct.

Vraag 3

A. correct.

Vraag 4

A. correct.

Vraag 5

A. correct.

Vraag 6

A. correct.

Vraag 7

B. niet correct.

Vraag 8

B. niet correct.

Vraag 9

B. niet correct.

Vraag 10

A. correct.

Antwoordindicatie Leesvaardigheid

Vraag 1

B. een voordeel.

Vraag 2

C. namelijk.

Vraag 3

C. 3-4-5-1-6-2

Vraag 4

D. uitzondering.

Vraag 5

B. echter.

Vraag 6

A. behoeft geen betoog.

Vraag 7

C. tegengaan.

Vraag 8

C. ontraden.

Vraag 9

D. Vanwege.

Vraag 10

A. de verplichting op zich hebben willen nemen om hun rechters de volledige bevoegdheid tot een dergelijke toetsing toe te kennen.

Antwoordindicatie Woordenschat

Vraag 1

D. tot

Vraag 2

B. met

Vraag 3

D. voor

Vraag 4

B. met.

Vraag 5

C. erop.

Vraag 6

C. tegen.

Vraag 7

B. met.

Vraag 8

B. in.

Vraag 9

B. in.

Vraag 10

C. op.

Vraag 11

A. Aangezien.

Vraag 12

A. doordat.

Vraag 13

C. Ondanks.

Vraag 14

C. naarmate.

Vraag 15

A. behalve dat.

Vraag 16

C. omdat.

Vraag 17

A. hoewel.

Vraag 18

A. alvorens.

Vraag 19

D. tenzij.

Vraag 20

B. indien.

Vraag 21

C. controversieel.

Vraag 22

D. prominent.

Vraag 23

C. interrumpeert

Vraag 24

B. ongefundeerd.

Vraag 25

D. wijziging.

Vraag 26

A. equivalent.

Vraag 27

B. geweer.

Vraag 28

C. iemand een recht niet toekennen.

Vraag 29

A. Aangezien.

Vraag 30

B. naargelang.

Vraag 31

A. moet worden beschouwd

Vraag 32

C. mits.

Vraag 33

A. daarom.

Vraag 34

C. Ofschoon.

Vraag 35

C. tenzij.

Vraag 36

B. Indien.

Vraag 37

D. zodat.

Vraag 38

D. Zolang

Vraag 39

B. naarmate.

Page access
Public
How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.