Inleiding Sociaal Recht - RUG - Oefenvragen hoorcolleges 2017/2018 - Week 5


Vragen

Ontslagrecht

Thomas van der Meer, 26 jaar, werkt al vijf jaar op grond van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als verkoop en service-medewerker voor reisorganisatie TUI. TUI zegt de arbeidsovereenkomst met Thomas op 2 april 2017 op vanwege bedrijfseconomische redenen (zonder preventieve toets of instemming van de werknemer).

Vraag 1

Tot welke datum kan TUI de arbeidsovereenkomst rechtmatig opzeggen?

 1. Tot 2 mei.
 2. Tot 2 juni.
 3. Tot 31 mei.
 4. Tot 30 juni.

TUI houdt zich zoals gezegd aan de geldende opzegtermijn, maar is niet bij het UWV of de kantonrechter geweest voor toestemming. Thomas legt zich niet bij het volgens hem ‘onbehoorlijke ontslag’.

Vraag 2

Welk sancties en aanspraken zijn in dit geval mogelijk en kunnen dus tegelijk worden opgelegd/ gevraagd? Kies het antwoord dat het meest volledig is.

 1. De vernietiging van de opzegging door de kantonrechter, toewijzing van de loonvordering en recht op een billijke vergoeding.
 2. De vernietiging van de opzegging door de kantonrechter, toewijzing van de loonvordering en recht op transitievergoeding.
 3. De vernietiging van de opzegging door de kantonrechter, toewijzing van de loonvordering, recht op transitievergoeding en onder bepaalde voorwaarden ook recht op een billijke vergoeding.
 4. Recht op een billijke vergoeding en op een transitievergoeding.

TUI houdt zich aan de geldende opzegtermijn, maar heeft geen bezoek gebracht aan het UWV of de kantonrechter. En Thomas is het helemaal niet eens met zijn ontslag.

Vraag 3

Wat had TUI moeten doen om overeenkomstig de wettelijke regelingen te handelen? Kies het antwoord dat het meest volledig is.

 1. TUI moest toestemming verzoeken aan en krijgen van het UWV.
 2. TUI moest toestemming verzoeken aan en krijgen van het UWV, tenzij TUI een schriftelijke instemming van Van der Meer had.
 3. TUI moest toestemming verzoeken aan en krijgen van het UWV en bij weigering daarvan door het UWV, de kantonrechter moeten vragen om vernietiging van het afwijzingsbesluit.
 4. TUI had ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan de kantonrechter moeten vragen en krijgen.

Vraag 4

Anco is op staande voet ontslagen, omdat hij in het magazijn zijn baas heeft getackeld. De baas viel als gevolg hiervan op de vloer. Nadat Anco, zijn baas en de getuigen zijn gehoord, wordt Anco op dezelfde dag nog op staande voet ontslagen, onder vermelding van de dringende reden. Anco moet dus onmiddellijk vertrekken en hij hoeft ook niet meer terug te komen.

 1. Welke regelingen die normaal gesproken voor een ontslag gelden zijn in dit geval niet van toepassing?
 2. Anco is van mening dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is. Op welke manier kan hij het ontslag aanvechten?

Vraag 5

In welke gevallen is het niet UWV, maar de kantonrechter die bepaalt over het eindigen van een arbeidsovereenkomst op de ‘a- of b-grond’ van artikel 7:669 lid 3 BW?

Antwoordindicatie

Vraag 1

D, de opzegtermijn is twee maanden, zie artikel 672 lid 1,2,5 BW. Dan kom je op 2 juni, maar dan moet je naar het einde van de maand gaan. Hier geldt verder geen UWV-procedure, dus er valt niets van de termijn af te trekken. Daarom is het goede antwoord 30 juni.

Vraag 2

D, vernietiging en een billijke vergoeding kunnen niet beide, dus D is niet goed. D is goed op grond van artikel 7:681 lid 1 BW. Ontslagvergoedingen kunnen niet, want de arbeidsovereenkomst is vernietigd, daarom kan transitievergoeding niet. A en B zijn dus ook niet goed. Het enige goede antwoord is D en dit antwoord is daarom ook het meest volledig.

Vraag 3

B, zie artikel 671 lid 1 BW. Bij economische reden moet je altijd naar het UWV en kun je niet naar de kantonrechter. Bij toestemming van de werknemer hoeft de werkgever geen toestemming te vragen.

Vraag 4a

In dit geval zijn de volgende regelingen niet van toepassing: art. 671 lid 1 sub c, 677 lid 1 (opzegtermijn), 673 lid 7 sub c (tenzij: lid 8), art. 670a lid 2 sub c BW.

Vraag 4b

Anco kan het ontslag aanvechten door vernietiging van de opzegging en loonvordering te verzoeken aan de kantonrechter. Een andere mogelijkheid is om een billijke vergoeding, een transactievergoeding en een gefixeerde schadevergoeding te verzoeken bij de kantonrechter.

Vraag 5

De kantonrechter bepaalt over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst op de a- of b-grond als de werkgever de kantonrechter om ontbinding verzoekt op grond van art. 671b lid 1 sub b BW als de UWV toestemming heeft geweigerd. Een andere situatie is dat het UWV wel toestemming heeft verleend, maar de werknemer de kantonrechter verzoekt om herstel van de arbeidsovereenkomst of een billijke vergoeding op grond van art. 682 lid 1 BW.

Page access
Public
How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

 1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
 2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
 3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
 4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering