ARW 1 - RUG - Oefententamen 2014/2015 (2)


Rechtsvorming

Beantwoordt de stellingen met juist of onjuist. Motiveer het antwoord, en verwijs, als dat mogelijk is, naar wetsartikelen.

Vragen

Stelling 1

De ministers en de minister-president worden bij wet in formele zin inhoudende een algemeen verbindend voorschrift benoemd.

Stelling 2

Een algemene maatregel van bestuur is NIET altijd afkomstig van de regering.

Stelling 3

De beide Kamers der Staten-Generaal beschikken over dezelfde grondwettelijke bevoegdheden om de ministeriële verantwoordelijkheid af te dwingen en daarmee de minister te kunnen controleren.

Stelling 4

Gijsbert werkt voor het bedrijf KPN dat gevestigd is in Den Haag (arrondissement rechtbank Den Haag). Gijsbert woont in Zwolle (arrondissement rechtbank Overijssel) en werkt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (arrondissement rechtbank NoordNederland). Gijsbert krijgt ruzie met KPN over de uitbetaling van 35.000,- aan prestatiebonussen. Gijsbert zegt dat hij op grond van zijn arbeidsovereenkomst daar recht op heeft en dagvaardt zijn werkgever voor deze vordering.

De sectoren kanton van de rechtbanken Den Haag, Overijssel en Noord-Nederland zijn allemaal bevoegd van deze vordering kennis te nemen.

Stelling 5

De HR interpreteert het begrip ‘drukpers’ extensief in het arrest Nederland ontwapent.

Stelling 6

Eva werkt voor de fietsenwinkel van Stijn. Stiekem is ze verliefd op hem. De winkel dreigt echter failliet te gaan en Stijn zet Eva onder grote druk om een nieuwe fiets te kopen voor een te hoge prijs van 600,-. Aangezien Stijn ook dreigt dat hij haar zal ontslaan als ze de fiets niet koopt, besluit Eva het aanbod maar te aanvaarden.

Er is een geldige koopovereenkomst tot stand gekomen tussen Eva en Stijn, hoewel er sprake is van een wilsgebrek.

Stelling 7

De alcoholist Joris van Veen is onder curatele gesteld omdat hij teveel geld verkwist aan drank. Op een dag verkoopt hij zijn auto aan een vriend voor 5000,- zodat hij weer alcohol kan kopen. Zijn curator heeft hem hiervoor geen toestemming gekregen.

De overeenkomst is NIET vernietigbaar.

Stelling 8

De Oekraïense Vladimir heeft met zijn werkgever een weddenschap over het referendum over de vraag of Oekraïne bij de Europese Unie mag. Vladimir verliest de weddenschap en is de werkgever 50,- verschuldigd.

Als Vladimir niet wil betalen, kan de werkgever nakoming van de verbintenis afdwingen bij de rechter.

Stelling 9

Antoine is verkoper van ARW boeken. Hij heeft een koopovereenkomst met de Juridische Faculteitsvereniging op grond waarvan hij voor 1 september 2016 – namelijk het begin van het studiejaar – 600 ARW boeken aan de JFV moet leveren. Antoine belt de JFV op 26 augustus 2016 op met de mededeling dat levering van de ARW boeken niet meer gaat lukken, omdat hij de dag erop voor langdurig verblijf vertrekt naar Frankrijk, waar zijn familielid op sterven ligt.

De JFV kan de overeenkomst met Antoine niet gelijk na de telefonische mededeling met succes ontbinden.

Stelling 10

Toen Henk klein was werd hij altijd gepest door Rob. Later als Henk 40 is, komt Rob in het huis naast hem wonen. Henk werkt voor een interieurbedrijf en moet het huis van Rob inrichten. Omdat Henk nog altijd erge wraakgevoelens heeft naar Rob toe, komt hij ’s nachts terug bij het huis van Rob, tikt een ruit in, en vernielt de luxe nieuwe bank.

Zowel Henk als het interieurbedrijf waar hij voor werkt, zijn aansprakelijk voor de schade die aan de bank is ontstaan.

Stelling 11

Leyla loopt langs het huis van haar leraar Engels en ziet dat er brand is uitgebroken. Tot haar grote schrik ziet ze dat haar leraar daar bewusteloos op de grond ligt. Ze besluit de deur van het huis te forceren zodat ze hem naar buiten kan slepen.

Leyla is aansprakelijk voor de schade aan haar leraars vernielde deur op grond van een onrechtmatige daad ex art. 6:162 BW.

Stelling 12

Daan is zijn fiets kwijtgeraakt tijdens het stappen en koopt de dag erna een nieuwe fiets in de fietsenwinkel van Ali. Ali verkoopt echter al jaren gestolen fietsen. Een week later wordt de fiets bij Daan bezorgd.

Daan is na de levering eigenaar van de fiets geworden.

Stelling 13

De auto van Kim staat tijdelijk bij de garage om gerepareerd te worden. Kim verkoopt in de tussentijd de auto aan haar vriendin Marlinde. Ze sluiten een overeenkomst en spreken af dat de auto geleverd wordt ‘met de lange hand’. Marlinde betaalt de afgesproken prijs en ze gaat een paar dagen later naar de garage om de auto op te halen. De garagehouder kent Marlinde niet, en is niet op de hoogte van de koopovereenkomst. Hij weigert daarom om de auto aan Marlinde te geven.Marlinde kan de auto revindiceren.

Antwoordindicatie

Stelling 1

Onjuist. Het is een bestuurlijke taak: een individuele rechtsvaststelling in een concreet geval, het is geen voor herhaalde toepassing vatbare norm die algemeen naar persoon is (avv) (2 pnt). Ze worden bij koninklijk besluit benoemd (1 pnt), zie art. 43 Gw (1 pnt). De regering maakt een koninklijk besluit. Het is niet van de formele wetgever (1 pnt). Verheugt H2.

Stelling 2

Onjuist. Een algemene maatregel van bestuur wordt bij koninklijk besluit vastgesteld (2 pnt), zie art. 89 Gw (1 pnt). Schriftelijke besluiten van de regering (die algemeen verbindende voorschriften inhouden) zijn altijd koninklijke besluiten (2 pnt). Verheugt H2.

Stelling 3

Juist. Ze beschikken allebei over het recht van interpellatie en het recht van enquête (3 pnt). zie resp. art. 68 (1 pnt) en 70 Gw (1 pnt). Een onderbouwd betoog ten aanzien van het budgetrecht kan ook tot punten leiden. Verheugt H2.

Stelling 4

Onjuist. Het gaat om een zaak betreffende een arbeidsovereenkomst, dus de rechtbank sector kanton is bevoegd (1 pnt), art. 42 RO jo. art. 93 sub c Rv (1 pnt). De rechtbank Den Haag is bevoegd, want dat is de woonplaats van de gedaagde art. 99 Rv (1 pnt) en de rechtbank Noord-Nederland, want dat is de plaats waar de arbeid gewoonlijk wordt verricht art. 10 Rv (1 pnt). Rechtbank Overijssel, woonplaats eiser, is niet bevoegd (1 pnt). Verheugt H4.

Stelling 5

Juist. De HR oordeelt dat onder het begrip ‘drukpers’ niet alleen een gedrukte tekst (2 pnt), maar ook een ander middel van openbaarmaking, neonletters, valt (2 pnt). Dit is een extensieve interpretatie van het begrip ‘drukpers’ (1 pnt). Verheugt H2.

Stelling 6

Juist. De overeenkomst is door aanbod en aanvaarding tot stand gekomen (1 pnt). Er is sprake van het wilsgebrek misbruik van omstandigheden en/of bedreiging (1 pnt), art. 3:44 lid 4 BW resp. art. 3:44 lid 2 BW (1 pnt). Wanneer een rechtshandeling is aangegaan onder invloed van een wilsgebrek is hij wel geldig, maar vernietigbaar (1 pnt), zie art. 3:44 lid 1 BW (1 pnt). Verheugt H8.

Stelling 7

Onjuist. Een persoon die onder curatele is gesteld is handelingsonbekwaam (2 pnt), art. 1:381 lid 2 BW (1 pnt). Rechtshandelingen van een handelingsonbekwame zijn vernietigbaar (1 pnt), art. 3:32 lid 2 BW (1 pnt). Verheugt H6.

Stelling 8

Onjuist. Het is een natuurlijke verbintenis (2 pnt). Het gevolg daarvan is dat het een vorderingsrecht zonder rechtsvordering is (2 pnt), art. 6:3 BW (1 pnt). Verheugt H6.

Stelling 9

Onjuist. Er is een tekortkoming in de nakoming van de verbintenis. Hierdoor kan de JFV de overeenkomst ontbinden, art. 6:265 BW (1 pnt). Nakoming van de overeenkomst is nog wel mogelijk, verzuim is dan vereist om te kunnen ontbinden (1 pnt), art. 6:265 lid 2 BW (1 pnt). Antoine is van rechtswege in verzuim aangezien hij de JFV telefonisch op de hoogte heeft gebracht van de tekortkoming in de nakoming (1 pnt), art. 6:83 sub c BW (1 pnt). Verheugt H8.

Stelling 10

Onjuist. Henk is aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad (1 pnt), art. 6:162 BW (1 pnt). Het interieurbedrijf is niet aansprakelijk, want onrechtmatige daad van Henk is niet gepleegd tijdens werktijd, dus niet in dienst (2 pnt), art. 6:170 lid 1 BW (1 pnt). Verheugt H9.

Stelling 11

Onjuist. Er is sprake van overmacht (1 pnt), dat is een rechtvaardigingsgrond (2 pnt), waardoor de daad niet onrechtmatig is en Leyla niet aansprakelijk is (1 pnt), zie art. 6:162 lid 2 BW (1 pnt). Ook wordt goed gerekend: Er is sprake van zaakwaarneming (2 pnt), dat is een rechtmatige daad (1 pnt), Leyla is dus niet aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad (1 pnt), zie art. 6:198 BW (1 pnt). Verheugt H9.

Stelling 12

Juist. Daan heeft de fiets van een beschikkingsonbevoegde gekregen, maar hij is toch eigenaar geworden (1 pnt), want hij is te goeder trouw (1 pnt), en hij krijgt de fiets niet om niet, hij heeft er voor betaald (1 pnt), en er is geleverd overeenkomstig art. 3:90 BW (1 pnt), zie art. 3:86 lid 1 BW (1 pnt). Verheugt H7.

Stelling 13

Onjuist. De eigenaar heeft de bevoegdheid om te revindiceren (1 pnt), art. 5:2 BW (1 pnt). Marlinde is echter nog niet de eigenaar van de auto, omdat er geen geldige levering heeft plaatsgevonden (1 pnt). Voor een geldige bezitsoverdracht via de traditio longa manu is er vereist dat de overdracht aan de derde is meegedeeld, dan wel dat de derde de overdracht heeft erkend (1 pnt), art. 3:115 onder c BW (1 pnt). Verheugt H7.

Page access
Public
Check more or recent content:
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

  • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
  • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
  • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer