Inleiding staats- en bestuursrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU
In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Inleiding staats- en bestuursrecht voor de opleiding Rechtsgeleerdheid jaar 1, aan de Universiteit Utrecht
Voor een
........Read moreSamenvatting van Beginselen van de democratische rechtsstaat van Burkens - 7e druk
- Waar gaat het staats- en bestuursrecht over? - Chapter 1
- Hoe heeft het staats- en bestuursrecht zich ontwikkeld? - Chapter 2
- Wat is de rechtsstaat? - Chapter 3
- Wat houdt het legaliteitsbeginsel in? - Chapter 4
- Hoe moet de macht verdeeld worden? - Chapter 5
- Wat houden de grondrechten in? - Chapter 6
- Welke rol vervult de rechter? - Chapter 7
- Wat zijn de eisen van de democratie? - Chapter 8
- Hoe wordt het centraal gezag ingericht? - Chapter 9
- Hoe is het centraal gezag in Nederland ingericht? - Chapter 10
- Hoe functioneert het Nederlands stelsel? - Chapter 11
- Hoe kunnen burgers deelnemen aan de besluitvorming? - Chapter 12
- Wat is de functie van decentrale overheden? - Chapter 13
- Wat is er geregeld op internationaal niveau? - Chapter 14
Waar gaat het staats- en bestuursrecht over? - Chapter 1
Introductie tot staats- en bestuursrecht
Het terrein van het staats- en bestuursrecht beslaat een grote diversiteit aan juridische verschijnselen:
organen met hun verschillende wijze van samenstelling (bijvoorbeeld verkiezing of benoeming) en verschillende bevoegdheden;
besluiten van verschillende aard (bijvoorbeeld algemeen verbindende voorschriften en beschikkingen);
verschillende controlemechanismen (bijvoorbeeld de ministeriële verantwoordelijkheid);
bevoegdheidsverdeling (onder andere territoriaal en functioneel); verschillende rechtsbeschermingsvoorzieningen.
De structuur van de rechtsorde wordt traditioneel bepaald door drie rechtsgebieden:
privaatrecht (particulieren onderling)
staats- en bestuursrecht (overheid / burger en overheidsinstanties onderling, betreft alle onderwerpen behalve strafrechtelijke bejegening)
strafrecht (betreft strafrechtelijke bejegening overheid / burger)
Deze drie terreinen kunnen worden onderscheiden in een formeel deel (inzake de procedurele normen) en een materieel deel (inzake inhoudelijke normen). Ten aanzien van de indeling van de rechtsorde in privaatrecht, staats- en bestuursrecht en strafrecht wordt traditioneel de hoofdonderscheiding gehanteerd tussen enerzijds het privaatrecht (rechtsbetrekkingen tussen particulieren onderling) en anderzijds het publiekrecht (strafrecht en staats- en bestuursrecht).
Het handelen van de overheid kan onderscheiden worden in:
feitelijke handelingen;
rechtshandelingen;
privaatrechtelijke handelingen;
publiekrechtelijke handelingen (meestal een eenzijdig bindend besluit).
Niet alle publiekrechtelijke rechtshandelingen zijn eenzijdig. Sommige publiekrechtelijke rechtshandelingen (bijvoorbeeld het sluiten van een verdrag) zijn tweezijdig. Ook de meeste privaatrechtelijke rechtshandelingen van de overheid (bijvoorbeeld de uitgifte van bouwrijpe grond door een gemeente aan een burger) zijn tweezijdig.
Het staatsrecht betreft voornamelijk besluiten van hoogste staatsorganen en de organisatorische structuur van die organen. De organisatorische structuren van veel organen (ambten) zijn geregeld in de Grondwet of in de zogenoemde ‘organieke wetten’ (bijvoorbeeld de Provinciewet en de Gemeentewet). Het bestuursrecht heeft betrekking op organen op specifieke gebieden en de organisatorische structuur van die organen. De bestuursrechtelijke bevoegdheden zijn aan organen opgedragen. Een bestuursrechtelijke wet kan een apart orgaan in het leven roepen. Er is geen scherp.....read more
Oefententamens - Inleiding staats- en bestuursrecht - B1 - Rechten - UU
Deze bundel bevat oefenmaterialen te gebruiken bij het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
Oefententamens - Inleiding staats- en bestuursrecht - B1 - Rechten - UU
Deze bundel bevat oefenmaterialen te gebruiken bij het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
Collegeaantekeningen - Inleiding staats- en bestuursrecht - B1 - UU
Collegeaantekeningen te gebruiken bij het vak Inleiding staats- en bestuursrecht, Rechtsgeleerdheid jaar 1, Universiteit Utrecht, geupdate in 2016-2017.
[toc ]
Hoorcollege Week 1
Publiekrecht is de verticale verhouding tussen overheid en burger.
Staatsrecht houdt zich primair bezig met grondslagen:
Statuut en grondwet en organieke wetten (bv. kieswet, gemeentewet etc.)
Politiek staatsrecht (regering-parlement-ambtenarij)
Decentralisatie (o.a. provincie- en gemeenterecht)
Grondrechten
Verhouding politiek-rechter
Verhouding Europees rechter
Bestuursrecht (het dagelijkse staatsrecht, bv. vreemdelingenrecht) betreft:
Technische wetgeving en uitvoering, de normen voor bestuur (algemene beginselen voor behoorlijk bestuur) en het regelt de rechtsbescherming voor de burger indien hij een procedure start tegen de overheid.
Organieke wetten
Organieke wetten zijn wetten die gevormd worden door de Grondwet . Het moet een wet zijn die de gemeentelijke verhoudingen regelt.
De grondslagen voor het oprichten van een staat zijn vooral het publieke belang. Men wil graag de orde, rust en veiligheid waarborgen. De staat heeft daarmee stevige bevoegdheden. Je hebt geen andere keus dan de Nederlandse staat met betrekking tot centrale bevoegdheden op te volgen. Dit zijn vaak eenzijdig bindende besluiten, omdat een consensus over veiligheid bijvoorbeeld onrealistisch is. Er zijn verscheidene meningen en de staat moet gewoon voorzien in de basisbenodigdheden zonder dat de burgers daar tegenin kunnen gaan. Centraal in het staatsrecht staat dus het indammen en de aanvaardbaarheid van overheidsgezag. De staat moet wel voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Dit zijn onder meer rechtsstatelijkheid en democratie.
Een staat is een georganiseerd verband van burgers en een overheid met territoriale grenzen, waarbij de overheid soeverein (het hoogste gezag) is en de staat volkenrechtelijk als staat erkend wordt door andere staten en internationale organisaties.
Ontstaan moderne Staten (staatsrecht)
Rond 1000-1500 was de leidende theorie die van de theocratie. Een theocratie is een staatsvorm waarin de godheid als onmiddellijke gezagsdrager wordt beschouwd. Rond deze tijd kwam ook het feodalisme op. Dit is het stelsel waarin leenheren en leenmannen de dienst uitmaakten door middel van een leenstelsel. De leenheer kreeg onvoorwaardelijke trouw van de leenman (bijvoorbeeld door voor hem te strijden tijdens een oorlog) en in ruil daarvoor kreeg de leenman een stuk grond van de leenheer om grondstoffen op te verbouwen. De eerste kreuken die kwamen in dit heersende gezag, kwamen voort uit de Magna Charta van 1215. Dit werd door Engelse leenmannen afgedwongen omdat zij vonden dat de koning zijn macht misbruikte. Deze Charta zorgde voor onrust en revolutie, omdat voor het eerst vrijheden en rechtspraak naar voren kwamen. Vanaf de 16e en 17e eeuw stonden godsdienst- en burgeroorlogen centraal in de Westerse wereld. De band tussen de vorst en zijn onderdanen stond nog in het teken.....read more
Inleiding Staats en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2017/2018
Deze bundel bevat de werkgroepopdrachten en uitwerkingen uit 2017/2018 bij het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019
Deze bundel bevat de werkgroepopdrachten en uitwerkingen uit 2018/2019 bij het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
TentamenTickets Inleiding Staats- en Bestuursrecht - Universiteit Utrecht
TentamenTickets: Tips & Tricks bij het voorbereiden op de tentamens
Het tentamen bij dit vak bestaat uit open vragen en Multiple Choice vragen; er wordt dus een vrij brede kennisbasis van je verlangd op het gebied van argumentatie, begrip, feiten en begrippen.
Kijk naar het nieuws. Je hoort de terminologie die je moet kennen vaak voorbij komen en kan daaruit veel praktijkvoorbeelden halen die je op het tentamen kan gebruiken.
Antwoorden op open vragen moeten kort en krachtig zijn. Je krijgt niet veel ruimte voor het antwoord.
Onderbouw je antwoord altijd met wetsartikelen. Het zijn vaak vragen met een kort en feitelijk antwoord maar het antwoord is meestal te vinden in de wetbundel (en vaak in de Grondwet) dus zet het artikel erbij.
Samenvattingen en studiehulp voor Rechten Bachelor 1 aan de Universiteit Utrecht
In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor de opleiding Rechten, jaar 1, aan de Universiteit Utrecht.
Voor een compleet overzicht van de op JoHo WorldSupporter aangeboden samenvattingen & studiehulp, arrest- en artikelsamenvattingen maak je gebruik van de zoekfunctie van het platform en de diverse leessuggesties hieronder.
- 2524 reads
Add new contribution