Helpt het wel?

Worldmapping gaat langs scholen voor informatieavonden. Ik hielp een avond mee en ik heb toen iets aparts meegemaakt. Hij denkt er vast niet als enige zo over, maar als je zo denkt waarom kom je dan naar de Worldmapping informatie avond? Om te vertellen dat het niet waar is wat er gezegd wordt?

Sommige mensen geloven niet in vrijwilligers werk. 'Het helpt toch niet, de mensen daar in Afrika waarderen ons hulp niet. Een vriend vertelde mij dat hij in Afrika is geweest om vrijwilligerswerk te doen. Daar had hij een waterleiding aangelegd zodat de mensen niet meer 2 uur heen en 2 uur terug hoefden te lopen voor water. Een jaar later ging hij terug om te kijken hoe het ging. Weet je wat ze gedaan hebben?? Ze hebben de waterleiding opgegraven en verkocht. Stank voor dank kun je wel zeggen.'

Daar dacht ik anders over. Hier heb ik een ander voorbeeld. Deze zomer was ik met een groep in Malawi. Daar hebben we verschillende dingen gedaan. Wij hebben onder andere een ziekenhuis bezocht. Dit was vooral ook voor onze eigen ontwikkeling, zodat wij konden zien hoe het er een heel arm ziekenhuis aan toen gaat. Daar werden wij rondgeleid door een Nederlandse dokter. Een van de dingen die zij aan ons liet zien was een gigantisch grote, krachtige wasmachine. De wasmachine hebben donateurs aan hen geschonken. Handig en mooi gebaar zou je denken toch? Zeker een mooi gebaar, maar handig was het niet.

In eerste instantie kon de wasmachine niet gebruikt worden. De waterdruk was niet groot genoeg waardoor de wasmachine zijn werk niet kon doen. Gelukkig heeft iemand een speciale pomp kunnen maken, zodat de wasmachine nu eens in de zoveel tijd als de pomp vol zit, kan draaien.

Wij in Nederland denken misschien, '2 uur lopen voor water, dat is onmenselijk!' of 'Een wasmachine, dat is nodig in een ziekenhuis.' Maar wij zouden eens moeten denken zoals zij dat doen. Zij hebben elke dag zo ver moeten lopen voor water. De oudste zus kan ervoor kiezen om water te halen om de hoek dat uit de aangelegde leiding komt. Of ze kiest ervoor om (een deel van) de leiding te verkopen en haar 5 kleine broertjes en zusjes te kunnen voeden voor de komende paar maanden.
Wij denken misschien aan de toekomst, maar je kan niet altijd aan morgen denken als je het eten van vandaag niet kan betalen.
De wasmachine is net z'n verhaal. Zij zijn gewend om met de hand te wassen. Misschien was een kleine wasmachine handiger geweest. Je moet aan zoveel dingen denken. Daarom is het beter om een donatie te geven. Als je geen donatie wilt geven kun je met iemand van de stichting of mensen uit het dorp overleggen wat een geschikte donatie zou zijn. Het ziekenhuis heeft soms andere dingen veel harder nodig dan een wasmachine, bijvoorbeeld medicijnen of testen.

Ik weet zeker dat dit soort dingen met de beste bedoelingen worden gedoneerd. Maar soms moet je iets beter door de ogen kijken van degene die je wilt helpen. 'Is wat ik wil geven wel echt nodig of kunnen ze mijn hulp veel beter op een andere manier gebruiken?'

Dit is een belangrijke vraag. Als je deze vraag niet aan jezelf gesteld hebt, kan je goede bedoeling anders uitpakken dan jij had gehoopt. Je hulp wordt 'niet gewaardeerd' en de slechte verhalen van vrijwilligerswerk gaan de wereld in. Terwijl, als je dit wel doet, je misschien iemands leven kan redden. Dat zijn de betere verhalen. Betere verhalen die andere inspireren ook iets goeds voor de wereld te gaan doen.

( http://www.stlukes.nl/pgs/home.php )

Contributions, Comments & Kudos

--

Mooi gesproken en zeker waar!! Vrijwilligerswerk gaat om het reiken van een hand, niet alleen maar materialen!

xx

--

Dankjewel! Jammer genoeg stellen de mensen die er zo negatief over denken zich niet echt open voor de positieve verhalen. Ik hoop dat dat snel gaat veranderen!

Dit is een zeer interresant

Dit is een zeer interresant stukje. Hoewel ik 100% voor vrijwilligerswerk ben, snap ik de kritiek ook wel. Hier in Nederland plannen we altijd vooruit, er moet voortgang in alles zitten wat we doen. Dat is een luxe die we hebben, maar in ontwikkelingslanden is dit gewoon iets dat niet altijd werkt. Precies zoals je zij. Liever een kilometer lopen voor water, dan verhongeren.
Maar ja, zoals ik zij begrijp ik zijn standpunt ook wel. Je gaat daar heen om iets goeds te doen, maar gaat daar weg, wetende dat je iemand moet achterlaten in een situatie waar ze eten en drinken tekort komen.
Misschien vinden we op een dag een manier om opeens iedereen eten te geven, maar tot dan is het belangrijk om ze te laten zien dat we ze niet vergeten zijn. Kleine stapjes nu leiden tot grote stappen in de toekomst.

Mooi verhaal! 

Mooi verhaal! 
Vraagtekens, een kritische noot, twijfel.. het hoort er allemaal bij dus super goed dat je je verhaal deelt! Het is inderdaad lastig wanneer mensen zo kritisch zijn op vrijwilligerswerk maar dit baseren op een 'westerse' manier van 'oplossen'. 
Ik ben het helemaal met jou en Dennis eens. Natuurlijk zouden we allemaal graag alle problemen in de wereld oplossen, maar vaak moeten we eerst leren hoe we dat het beste kunnen doen. En dat is in elke situatie weer anders....

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Chanel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
17 4
Selected Categories