Mijn vrijwilligerswerk bij TESS Unlimited in Guatemala

Graag zou ik in deze weblog vertellen over mijn ervaring met vrijwilligerswerk.

Hoe het begon
Vorig jaar in februari was ik klaar met de bachelor Rechtsgeleerdheid en ik wist al meteen dat ik niet meteen door zou gaan met een master, maar dat ik het ‘gat’ tot september zou gebruiken om iets meer van de wereld te gaan zien! Mijn voorkeur ging uit naar vrijwilligerswerk, mijn Spaans verbeteren en reizen. Uiteindelijk vond ik de perfecte combinatie bij TESS Unlimited in Guatemala. Deze stichting heeft verschillende projecten, onder andere helpen ze kinderen met een hazenlip en/of open gehemelte en helpen ze ondervoede kinderen, maar ze hebben ook een educatief centrum. In dit schooltje kunnen de kinderen van San Gaspar ‘s middags naar school en hier zal ik les gaan geven.

Mijn periode daar
Na een paar maanden fulltime werken kon ik dan eindelijk weg! Via Skype had ik al een aantal uur Spaanse les gehad en aagenkomen in Antigua, Guatemala zou ik nog 2 weken in de ochtend Spaanse les volgen. De eerste week liep ik in de middagen mee met een andere Nederlandse vrijwilliger, de tweede week zou zij weg zijn en moesten mijn eigen lessen beginnen!!
Al meteen voelde ik mij erg welkom en thuis in Guatemala. Mijn Spaans (wat een beetje was weggezakt) kwam gelukkig al snel terug en doordat ik de meeste lesplannen thuis al had gemaakt, was het een soepel begin! Bij aankomst bij mijn gastgezin lag op mijn kamer een gastgezin met daarin ook een rooster. Ik zou knutsellessen gaan geven, individuele Engelse les aan kinderen die achter lopen, Engelse les aan volwassenen, sportles en mee naar de zwemles. Daarnaast zou ik af en toe bij de kookles helpen met het gedeelte over hoe het er aan toe gaat in een restaurant. Om de week vindt namelijk op vrijdagavond het KIDS restaurant plaats en dan komen mensen eten, waarbij de kinderen onder begeleiding in het restaurant werken (koken en bedienen).
We weken vlogen voorbij en ik heb het heel erg naar mijn zin gehad! Hieronder heb ik twee stukjes gekopieerd van mijn weblog (www.annemariebroers.waarbenjij.nu) om een indruk van mijn leven daar te geven:

‘‘Afgelopen week ben ik met Tessa meegeweest naar het ziekenhuis. Bij de organisatie TESS Unlimited houdt Alice zich vooral bezig met het centrum waar ik ook werk en Tessa werkt vooral voor het melkproject en voor de operaties voor de kinderen met een hazenlip en/of een open gehemelte. Het bezoek aan het ziekenhuis was best wel heftig, maar het was ook goed om te zien dat deze kinderen geholpen worden en dat kinderen die een tijdje terug ondervoed werden gevonden nu al heel erg zijn aangesterkt. De dag ervoor hadden we met de knutselles mobiles gemaakt, dus die had ik meegenomen en opgehangen voor de kinderen.’’

‘‘Verder heb ik deze week geholpen bij de kooklessen, want onderdeel daarvan is ook bediening en daar moet nog wel goed aan gewerkt worden! We gingen het zo doen dat we deden alsof ik te gast was in het restaurant en de kinderen moesten omstebeurt mij serveren; alles netjes indekken, de juiste volgorde van de gerechten en natuurlijk de bijbehorende Engelse zinnen. Nou, dat viel nog niet mee, dus we gaan flink oefenen want dit kan (en moet) natuurlijk veel beter.’’

Al met al heb ik dus een hele fijne tijd gehad in Antigua. Ik heb het gevoel dat ik mij nuttig heb kunnen maken en goed heb kunnen bijdrage aan het werk dat TESS Unlimited doet. Ook het leven in een gastgezin vond ik een hele bijzondere ervaring. Concluderend zou ik vrijwilligerwerk zeker aanraden, aangezien je veel van de wereld ziet, dingen leert en daarbij ook nog mensen helpt!

Contributions, Comments & Kudos

Leuk verhaaltje! Je spreekt

Leuk verhaaltje! Je spreekt Spaans? Volgens mij is dat best een lastige taal om te leren, of heb ik het mis?

Dankjewel! Het klopt

Dankjewel! Het klopt inderdaad dat ik Spaans spreek! De eerste woorden zijn niet zo moeilijk, maar om het goed te beheersen kostte het me wel wat moeite! Gelukkig had ik al eerder Spaanse les gehad en een tijdje in Madrid gestudeerd, dus ik had het zo weer opgepakt!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of AnnemarieBroers
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0 2
Selected Categories