Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een internationale verzekeraar?

Er bestaan grote verschillen tussen de vele verschillende internationale verzekeraars. Hoe kan je als je niet bekend bent met een bepaalde verzekeraar toch beoordelen of je jouw verzekering bij hen wilt afsluiten? JoHo Insurances heeft op basis van jarenlange ervaring en feedback van internationale klanten een aantal tips opgesteld om een eerste inschatting van betrouwbaarheid te maken.


Waar moet je op letten?

Zeven belangrijke punten om op te letten bij de beoordeling van een verzekeraar en de verzekering:

 1. Waar is de verzekeraar statutair gevestigd? 
 2. Welke wetgeving is van toepassing?
 3. Is de verzekering eenzijdig opzegbaar door de verzekeraar? Bijvoorbeeld na een jaar waarin er hoge medische kosten zijn geweest?
 4. Mag een verzekeraar de premie op mijn polis zomaar met bijvoorbeeld 200% verhogen?
 5. Staat de verzekeraar onder toezicht? En de eventuele bemiddelaar ook?
 6. Is de premie veel lager dan gemiddeld voor een vergelijkbare verzekering?
 7. Zoek naar reviews - en met name de minder goede reviews goed lezen.

Helaas is er best nog een hoop ‘kaf onder het koren’ in het land van emigratie- en expatverzekeringen, vooral van buiten de EU. Lees ook verder over wetgeving rond verzekeringen en verzekerings tussenpersonen

Een praktijkvoorbeeld van een beoordeling

Een partij als Regency for Expats is een goed voorbeeld van hoe het niet moet, en voor een redelijk geoefend oog is het niet eens heel moeilijk om te zien waarom: 

 • Nergens op hun website staat de naam van de daadwerkelijke verzekeraar vermeld.
 • Hun contactpagina beperkt zich tot een reactieformulier, geen adres of telefoonnummer te vinden. 
 • De wetgeving van Nevis is van toepassing, dat is een klein eiland in de Carribean, er is geen informatie over een wettelijke toezichthouder vermeld. 
 • De reviews liegen er ook niet om, zie deze website. Nietszeggende 5 sterren reviews waar je je bij kunt afvragen of die wel echt zijn, afgewisseld met schrijnende 1 sterren reviews waaruit blijkt hoe deze ‘verzekeraar’ in de praktijk opereert. 
 • In hun voorwaarden staat niet uitgelegd hoe de verzekering opzegbaar is.
 • Als we de reviews moeten geloven wordt bij een acute ziekenhuisopname uw hele medische voorgeschiedenis opgevraagd om maar iets te kunnen vinden op basis waarvan een claim kan worden afgewezen. 

Bij de Amerikaanse organisatie IMG Global is het, als we de 1 sterren reviews moeten geloven, al niet veel beter. Hun website bevat wel wat meer info, maar bestaat nog steeds vooral uit wervende teksten. Met hun marketing zit het wel goed dus. 

Dit zijn twee voorbeelden van het soort van ‘zekerheid’ dat wij niet graag willen verkopen en wat ons vak een slechte naam bezorgd. We doen dan ook geen zaken met dit soort partijen, en naar onze bescheiden mening zou u dat ook niet moeten doen. 

Risico's bij lokaal verzekeren

Veel 'lokale verzekeringen' (verzekeringen die in het verblijfland zelf worden aangeboden), met name buiten de EU, kennen vergelijkbare beperkingen en risico's. Dit komt onder andere omdat wetgeving in betreffende landen en regio's achter loopt met betrekking tot consumentenbescherming ten opzichte van de EU. Op deze pagina staat een hier een uitgebreid artikel over: belangrijke aandachtspunten bij het lokaal verzekeren van ziektekosten.

Blijf goed opletten

Kortom, de wereld zit vol met verzekeraars en sommige weten u hele scherpe premies aan te bieden. Realiseer u dat goedkoop vaak ook duurkoop is, en selecteer uw verzekeringen naast de prijs ook op andere belangrijke criteria.

JoHo Insurances helpt u graag een afgewogen en passende keuze te maken.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect
WorldSupporter Resources

Emigration checklist for legal and insurance matters

A scan of your juridical status and the possible risks abroad may be advisable.Check the consequences for inheritance tax, family law, succession rights and matrimonial properties.Possibly get a review of your new international contract (mind the differences in labour law).Check our blog 'How do you assess the reliability of an international insurer?' (in Dutch) Expand the basic inventory that you made in the orientation phase.Use online communities and forums, check recent experiences from peo...

checklist legal matters
Blog of JoHo Worldsupporter
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
verzekeraar beoordelen
Statistics
19