Banaan met een verhaal

In mijn regionale krant BNDeStem lees ik een artikel over de Organto eerlijke banaan. Organto is bekend van het merk I AM Organic en heeft als slogan Eat the world better. Je vindt producten o.a. in de shops en kiosken van NS.

Vaak denk ik bij dergelijke merken en slogans 'tja, de zoveelste slimme marketingtruc'. Ik lees dat ze hun campagne samen met het Bredase communicatiebedrijf SuperRebel hebben opgezet. Slimme marketingjongens. Maar toch, het verhaal zit genuanceerder in elkaar dan mijn snelle 'oordeel'.

Er is voor de Organto banaan minder verpakkingsmateriaal nodig, claimt Organto directeur Rients van der Wal. Natuurlijk worden de plukkers netjes betaald. Maar ook wordt door Organto de CO2 die vrijkomt bij het vervoer van de bananen van Santa Domingo en Manzanillo (Dominicaanse Republiek) naar Europa, en de opslag in koelhuizen, gecompenseerd door nieuwe bosaanplant. En zelfs de QR-code sticker op de banaan, met daarachter het eerlijke-banaan-verhaal, is volledig biologisch afbreekbaar.

Image

Terwijl ik het verhaal lees, vind ik het steeds sympathieker worden. En goed doordacht. Het scannen van de QR code levert een kort en duidelijk digitaal paspoort op, waarmee je in één oogopslag leest waar het "duurzame" dan precies in zit. En als je wilt kun je doorklikken naar extra info en achtergrond. Nou ben ik geen Teun van de Keuken en Keuringsdienst van Waarde, dus is het verhaal voor mij lastig op feiten te checken. Het kan immers nog steeds goede pure marketing zijn. Maar toch geloof ik het.

Wat me helemaal aanspreekt is het verhaal van de achterliggende bananenplantage die levert aan Organto.

De Nederlandse Jetta van der Berg vertrok zo'n dertig jaar geleden voor een stage naar Midden-Amerika. Ze is er altijd blijven hangen en inmiddels eigenaar van twee plantages van honderden hectaren. De stroom komt van zonnepanelen, er is een eigen irrigatiesysteem, de plukkers ontvangen een eerlijk salaris en de winst wordt hergeïnvesteerd in nieuwe natuurgebieden.

After working hard for a few years, including technical help and financial help, we really felt the need to establish our farms. That’s why we came up with Pasa Robles, the farm where we are today, and Pasadena later on. These farms have been established for over 15 years now and we have proven that it really works to combine high technology with respect for nature, biodiversity, and social standards for our workers.”

Jetta van der Berg

Zo zie je maar, hoe één buitenlandse stage van één Nederlandse studente leidt tot een veel groter en duurzaam succesverhaal. Ik zou wel eens onderzocht willen zien welke gevolgen al die buitenlandse stages van al die Nederlandse jongeren tezamen in de laatste tientallen jaren tot een toegenomen gevoel van wereldburgerschap hebben geleid. Welke keuzes die jongeren na hun studie maken en hoe vaak dat tot een meer mondiaal wereldbeeld, begrip voor andere culturen en een meer duurzame levensstijl heeft geleid. Met het JoHo programma Xplore, en later ook MillenniumDoen!, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben we trouwens al mooie eerste inzichten gekregen in dat wereldburgerschap van jongeren die naar het buitenland op stage gaan.

Oké, de plantage en Organto zijn -vergeleken met de fairtrade reuzen als Rainforest Alliance en Fairtrade- nog maar 'kleine jongens'. Dus is ook de totale impact nog maar relatief klein. En zou het niet pas écht duurzaam zijn als het eigenaarschap van de plantages niet bij een Nederlandse, maar bij iemand uit Midden-Amerika zou liggen? Tegelijkertijd leiden de plantages met een goede Europese afzetmarkt wel tot nieuwe lokale werkgelegenheid en tot eerlijke(r) salarissen.

Het I AM Organic verhaal klinkt me sympathiek in de oren. Ik ben benieuwd naar de toekomst, of ze het gaan redden in de ongetwijfeld harde strijd met de grotere producenten en retailers.

Bijdragen aan Savid Dominicana en I AM Organic?

Natuurlijk draag je al op een hele eenvoudige manier bij: eet bananen (of ander fruit) van I AM Organic! Let op het I AM Organic logo in de supermarkt en/of NS kiosk.

  • Hoewel vacatures nog niet zo eenvoudig te vinden zijn bij Organto, I AM Organic of Savid Dominicana, staat het je altijd vrij natuurlijk om eens verkennend contact op te nemen met een van deze bedrijven.
  • Wellicht kan je stage lopen bij Jetta in de Dominicaanse Republiek, of als staigiair of werknemer aan de slag gaan bij Organto in Nederland (Breda) of Canada (Vancouver).
  • Maak altijd duidelijk wat je achtergrond en ervaring is, waarom je interesse hebt in fairtrade productie en wat je denkt toe te kunnen voegen aan de teams.

Deel je ervaringen

  • Wat vind jij van het I AM Organic verhaal?
  • Wat is voor jou duurzamer: kleinschalig en op en top duurzaam, of grootschaliger en iets minder duurzaam -maar wel met een grotere impact?
  • Als jij in het buitenland stage hebt gelopen: welke impact had die buitenlandse stage op jouw wereldbeeld? Ben je je meer wereldburger gaan voelen? En welke keuzes heb je in je verdere leven gemaakt op het gebied van duurzaamheid?

Deel je ervaringen via de reacties hieronder, of schrijf zelf een artikel op WorldSupporter.

Meer lezen

Contributions, Comments & Kudos

Persoonlijk kies ik vaak voor

Persoonlijk kies ik vaak voor een mix van duurzaam. De ene keer klein en op en top duurzaam. De andere keer groot en iets minder duurzaam, maar met grotere impact. Het een hoeft het andere niet te bijten. Wel interessant om dit te lezen. Dank voor het delen. Bananen kunnen waarschijnlijk nooit lokaal geteeld gaan worden, dus dan is Organto wel een optie. Ik hou mijn ogen open. 

Relaxt omgaan met duurzaamheid

Je hebt helemaal gelijk Juliette. Het kan prima een mix zijn. Juist door voor jezelf niet té 'streng' te zijn in de keuzes die je maakt, de ene keer duurzamer dan de andere keer, hou je het waarschijnlijk ook langer vol en wordt het uiteindelijk een way of living. En dát is dan weer duurzaam... 😂

Ik merk dat sommige mensen (ook om me heen) heel zwart-wit worden in wat wel en wat niet meer mag als het gaat om duurzaamheid. Ze gaan zichzelf vanalles ontzien omdat het niet duurzaam zou zijn. Reizen met het vliegtuig mag niet meer, want de CO2 uitstoot en... "Nederland is ook mooi". Tuurlijk, dat is waar, maar reizen naar verre bestemmingen brengt ook allerlei voordelen met zich mee. Voor jezelf en een ander. En voor je wereldbeeld. Waardoor je duurzame leven in een bredere context komt. En daardoor ook weer meer de moeite waard om vol te houden. 

Laat nog eens weten Juliette welke duurzame(re) keuzes, klein en groot, jij gedurende één week zoal maakt. Ik ben benieuwd!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.