Duurzaamheid is niet alleen iets van een witte, hoogopgeleide, oudere generatie

Werd aan het denken gezet door een artikel in Triodos magazine. Daarin werd aandacht besteed aan een innovatieve ondernemersschool met duurzaamheidsprogramma's, gericht op een jonge generatie met diverse achtergronden en opleidingsniveaus.

Iedereen een wereldburger

Natuurlijk moeten álle Nederlanders het thema 'duurzaamheid' kunnen ontdekken, ongeacht de wijk waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leven. Maar in de alledaagse praktijk bestaat de duurzaamheidsbeweging vooral nog uit witte, hoogopgeleide mensen. Voor een substantiële verandering moet duurzaam denken iets van álle burgers worden, ongeacht opleidingsniveau, cultuur of sociale achtergrond. Een zo breed mogelijk draagvlak is nodig, om duurzame keuzes te kunnen maken voor de toekomst.

Fawaka

Fawaka is een Ondernemersschool die focust op kinderen en jongeren die normaliter moeilijk(er) toegang hebben tot innovatieve educatieve programma’s. Met voor hen herkenbare programmathema's als Chocolade, Mode, Robotica, Upcyclen, Gezondheid & Voeding, Muziek, Bankieren en Sociaal Ondernemen wordt op een speelse en positieve manier overgedragen wat duurzaam ondernemen kan zijn. 'Diversiteit' wordt bij Fawaka niet alleen toegepast op de primaire doelgroep van de lesprogramma's, maar ook doorvertaald naar docenten en workshopgevers.

Ondernemen als middel naar ontwikkeling

“Ondernemen” is het centrale uitgangspunt voor Fawaka om duurzaamheid concreter te maken bij een 'nieuwe' doelgroep. Fawaka laat kinderen op een speelse en ondernemende manier duurzame talenten ontwikkelen. “Ondernemen” is daarbij óók een manier om te leren doorzetten, beslissen, aanpakken en aanpassen. Waar ben je allemaal toe in staat als je in jezelf gelooft? Wat is de kracht van een ondernemende houding? Wat is de impact van je keuzes, hier in Nederland, en in de rest van de wereld? Fawaka's onderwijsprogramma's over ondernemerschap hebben reeds laten zien dat ze in een jonge levensfase een sterk positief effect hebben op zelfvertrouwen, creativiteit, ambitie, analyserend vermogen, doorzettingsvermogen, samenwerkingsvermogen en pro-activiteit onder jongeren.

Praten, en doen

Naast onderwijsprogramma's en een online platform organiseert Fawaka debatten en duurzaamheidsevenementen. Gericht op een generatie die niet alleen praat, maar ook doet. Een generatie die de toekomst groen maakt, inclusief én duurzaam voor iedereen.

Deel

  • Ken jij soortgelijke initiatieven die “duurzaamheid” en duurzaam leven stimuleren bij een brede laag van de samenleving? Deel ze hieronder via een reactie, of maak er een eigen blogje over.
  • Ken jij Fawaka jongeren die alles te vertellen hebben over duurzaamheid in hun leven? Nodig ze uit om online kennis en ervaring te delen met andere World Supporters.

Lees Meer

  • Check hoe deze Nederlanders in het buitenland met kleinschalige (reis)initiatieven bijdragen aan een meer duurzame en meer tolerante samenleving; boek via hen en draag (indirect) ook bij
  • Zien en geïnspireerd worden hoe je kan zelf bijdragen aan een duurzamer maatschappij? Kijk bij Support & Inspire.

Foto's: Fawaka – Orginele artikel: Triodos magazine De kleur van geld

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Duurzaamheid: iedereen is wereldburger
Statistics
51
Connect
WorldSupporter Resources