Studenten steeds vaker naar het buitenland

Tijdelijk studeren of stage lopen in het buitenland. Het wordt steeds populairder onder Nederlandse studenten. De meest recente cijfers van het CBS geven weer dat bijna een kwart van de studenten in het hoger onderwijs voor een gedeelte van hun studie naar het buiteland vertrekken.

Wie zijn dit?

Het aantal studiepuntmobiliteit studenten neemt steeds meer toe. Dit zijn studenten die voor minimaal vijftien studiepunten en/of een periode van langer dan drie maanden naar het buitenland gaan. Ook is deze trend stijgende bij mbo’ers. Echter, zij scoren met zeven procent beduidend lager dan de hbo- en wo studenten. De actuele cijfers van het Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) zijn nog niet bekend, maar zij zien we een stijgend aantal aanvragen onder deze doelgroep. Studenten in de richting ‘horeca’ gaan het vaakste weg (77%) en de studenten die een opleiding financieel management of fiscaal recht volgen blijven het vaakste thuis. Van deze groep ging het schooljaar 2015/2016 slechts zeven procent het buitenland avontuur aan.

Waarom naar het buitenland?

Maar liefst 97% van de studenten geeft aan dat zij tijdelijk naar het buitenland gaan voor hun persoonlijke ontwikkeling.  Ook scoort de reden ‘goed voor loopbaanperspectief’ erg hoog met 86%. De drempel wordt ook steeds lager door een breder aanbod aan kennis over studeren/stage lopen in het buitenland en bredere internationale netwerken. Voor veel studenten is naar het buitenland gaan niet per sé een vrije keus. Er zijn voldoende opleidingen die een buitenlandperiode opleggen als verplichting. Toch zijn er ook redenen om niet te gaan. De voornaamste redenen zijn dat studenten andere verplichtingen hebben in Nederland waardoor zij niet kunnen gaan of het simpelweg te duur vinden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben jezelf geïnteresseerd in een stage in het buitenland. JoHo biedt via de vacaturepagina een uitgebreid scala aan organisaties die op zoek zijn naar stagiaires. Kijk wat er voor jouw mogelijk is.  

Deel jouw ervaring

Ben jezelf naar het buitenland geweest voor studiedoeleinden. Deel hier jouw ervaringen en inspireer anderen.

Meer lezen

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.