Op werkvakantie naar het buitenland: nieuwe invulling van al oud begrip

Op werkvakantie naar het buitenland? Al tientallen jaren ontdekken vele jongeren, jongvolwassenen en steeds vaker ook volwassenen de vele mogelijkheden: van fruitplukken tot working holidays Down Under en van werken in hotels aan de Spaanse kust tot je vaardigheden inzetten bij een safaricamp in Afrika. De laatste tijd krijgt het begrip werkvakantie echter een aanvulling: met je collega's voor korte tijd naar het buitenland om te werken, én te ontspannen.

Werken onder de zon met je voeten in het zand en een cocktail binnen handbereik? Al flink wat jaren passen met name zzp'ers, onder de noemer 'working' of 'digital' nomads, het toe. De wereld ligt letterlijk binnen handbereik; veelal digitale klussen zijn prima op afstand te verrichten. Zo kun je weken, zo niet maanden, in het buitenland verblijven of zelfs je bestaan permanent verhuizen naar een ander land.

De Volkskrant berichtte over een relatief nieuwe ontwikkeling, waarbij hele (veelal wat kleinere) bedrijven, of afdelingen binnen bedrijven, hun kantoor tijdelijk in het buitenland opbouwen. Het bedrijf huurt een villa aan de Spaanse, Franse, Italiaanse of Balinese kust, de nodige routers worden geïnstalleerd, telefoonverbindingen tijdelijk omgeleid, vliegtickets geboekt en...ontspannen eh werken maar...

Voordelen van een werkvakantie in het buitenland:

O.a.

 • medewerkersbetrokkenheid neemt toe; als werkgever straal je uit het welzijn van je personeel in acht te nemen
 • teamspirit neemt veelal toe; je ontmoet elkaar ook eens buiten het reguliere werk in een meer ontspannen sfeer
 • naamsbekendheid van je bedrijf als 'sociale' onderneming neemt toe; zowel positief richting potentiële nieuwe werknemers als bestaande of nieuwe klanten
 • de productiviteit van de werknemers kan toenemen: men werkt extra hard c.q. het werktempo neemt toe om het werk 'op tijd af te hebben' om toe te komen aan de ontspannende activiteit die in het vooruitzicht ligt, of men werkt op locatie -en/of terug in Nederland- harder dan normaal met het vooruitzicht over een x periode wéér naar het buitenland te kunnen.
 • medewerkers werken onderling efficiënter júist door de gedeelde ervaring van werken in het buitenland; men spreekt elkaar sneller aan en de gedeelde buitenland-ervaring werkt eenmaal terug in Nederland nog lang door

Nadelen van een werkvakantie in het buitenland:

O.a.

 • niet iedere medewerker zal er even open voor staan tijdelijk in het buitenland aan de slag te gaan; er kunnen onbedoeld en ongewild verschillen tussen medewerkers ontstaan: de één wil wel (toch al reislustig), de ander niet (want bv. jonge kinderen thuis).
 • de effectiviteit / efficiency van je medewerkers kan ook tijdelijk wat afnemen; men mist de faciliteiten van kantoor, er is meer afleiding dan op kantoor.
 • medewerkers kunnen zich -meer dan in Nederland- aan elkaar gaan irriteren: je collega's zijn immers lang niet altijd ook je vrienden. Ook neemt het gevoel van privacy af als je zowel binnen als buiten werktijd je dagelijkse collega's tegenkomt.

Een dergelijk soort werkvakantie... 

 • werkt vooral in bepaalde type bedrijven (denk aan startups, kleinschaliger en informeler bedrijven, IT bedrijfjes, social media bedrijven, marketingbedrijfjes)
 • werkt vooral goed als de medewerkers in het buitenland andere taken kunnen verrichten dan normaliter in Nederland (bv. brainstorms, strategiebepalingen, teambuilding)
 • werkt vooral als je het als bedrijf beperkt tot 'enkele dagen'
 • werkt extra productief als er wordt gekozen voor een bestemming met een groter tijdverschil ten opzichte van Nederland. Er kan dan een ideale mix ontstaan van én tijd voor ontspanning én tijd om de reguliere klanten op de reguliere tijden te bedienen.

Deel je ervaringen

 • ben jij met je collega's enkele dagen, weken of zelfs maanden in het buitenland gaan werken? Deel je ervaringen via een reactie hieronder of schrijf er zelf een blog over.
 • wat zijn naar jouw idee voors en tegens van een gezamenlijke werkvakantie in het buitenland?
 • heb je als werkgever een werkvakantie in het buitenland gefaciliteerd? Op welke manier(en) werkt het naar jouw idee positief, of juist minder positief, door op je werknemers?

Meer lezen

Contributions, Comments & Kudos

Tips voor een workaction ;-)

Onderstaande tips kwam ik via de blog van 'Ik wil meer reizen' over workactions voor digital nomads tegen: 

Om het nog makkelijker voor je te maken, worden er door het hele jaar heen zogenaamde workations georganiseerd. Tijdens een workation werk en leef je 1-4 weken samen met een klein groepje digital nomads op een specifieke locatie. Hierbij wordt accommodatie en werkplek met wifi gefaciliteerd en vaak zijn de maaltijden ook gezamenlijk. Optioneel kun je deelnemen aan activiteiten als (kite)surfen, uitstapjes in de omgeving, yoga en workshops. Het doel van een workation is de uitwisseling van kennis en ervaring, maar ook gewoon het ontmoeten van andere digital nomads en werken vanuit een inspirerende omgeving. Co-living & co-working dus! [...] Aanraders voor workations zijn wifitribenomad cruise en Flaks.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
23 1
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd