Social skills project

Education Category: General, Games
Ages: 4-8, 8-12, 12-16

Samen met Boukje en Jolijn heb ik op de GJ Louw schooll een SOVA programma opgezet en uitgevoerd. In ons programma werkten wij aan de hand van zes thema's: Communicating, Non verbal communication, Being part of a group, Expressing your feelings, Carring about yourself and others, Standing up for yourself. Bij elk thema deden wij verschillende spelletjes waarmee wij de vaardigheden verduidelijkten.

Bij alle spelletjes was het belangrijk om vooraf per thema te kijken wat je de kinderen wil leren bij het spel. De terugkoppeling van de doelen die je hebt met de spellen is erg belangrijk bij het aanleren van de vaardigheden. 

- Stop is ho: geen materialen nodig. 

- Gezamenlijke puzzel maken: Je hebt een 3 dezelfde puzzels nodig, drie verschillende kleuren het liefst (evt. zelf te maken van een kleurplaat die je zelf in stukken knipt). De losse puzzelstukjes moet je voorafgaand aan het spel verstoppen in de ruimte waar je het spel speelt. 

- Emotiebus: 9 stoelen neerzetten in een opstelling van een bus ====- (Heb je deze niet bij de hand kan je het ook zonder stoelen doen en de plekken improviseren op de grond)

Stop is ho: Twee kinderen staan tegenover elkaar met een afstand van ongeveer 5 meter. Eén kind moet naar de ander toe lopen en als het andere kind vindt dat het kind te dichtbij komt dan mag hij/zij zijn hand uitsteken als 'stopteken' en duidelijk stop zeggen. Probeer de ander recht aan te kijken als je naar diegene toe loopt. De ruimte tussen waar het stopteken en de persoon zelf is de persoonlijke ruimte van de persoon. 

- Gezamenlijke puzzel maken: Verdeel de groep in drie groepen. Per groep krijgen zij één kleur puzzel aangewezen. Bij het startteken mogen de groepjes hun eigen kleur puzzelstukjes op gaan zoeken en zo snel mogelijk gezamenlijk de puzzel in elkaar gaan zetten. Het groepje welke als eerste van alle stukjes gezamenlijk de puzzel heeft gemaakt hebben gewonnen. 

- Emotiebus: In de denkbeeldige bus zit allereerst alleen de buschauffeur. Deze persoon kies je als eerste uit en deze gaat alvast op de voorste stoel zitten. De andere kinderen staan in een rij bij een denkbeeldige bushalte te wachten. De buschauffeur doet alsof hij de bus start en laat de eerste persoon uit de rij instappen. Dit kind loopt de bus in en straalt een emotie uit (boos, verdrietig, blij, bang, etc.). Zodra deze persoon de bus instapt nemen alle mensen in de bus deze emotie over. Bij dit spel wordt niet gepraat. Geluiden maken mag wel. Het gaat vooral om de houding en gezichtsuitdrukking. 

Door middel van dit programma wilden wij de kinderen meegeven hoe zij op een respectvolle manier met elkaar om kunnen gaan en hoe zij optimaal kunnen samenwerken. Op een laagdrempelige manier en spelenderwijs hebben wij de kinderen vaardigheden aanleren en meegegeven. 

- Stop is ho, het doel van dit spel is dat kinderen leren wat hun persoonlijke ruimte is, leren stop te zeggen wanneer iemand te dichtbij komt, grenzen aangeven met het lichaam.

- Gezamenlijk puzzel maken, tijdens dit spel willen wij de kinderen aanleren om goed samen te werken en met elkaar te overleggen

- Emotiebus, kinderen leren emoties te herkennen en te uiten. 

Remarks
-

Related content or attachment:
More contributions of WorldSupporter author: Karindehaan
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]