Millenniumdoel 2: Het bereiken van een universele basiseducatie

Ik heb ervoor gekozen om te schrijven over het tweede millenniumdoel: het bereiken van universele basiseducatie. Dit betekent dat we ervoor willen zorgen dat alle kinderen op de wereld een basisopleiding krijgen op een school. Ik heb voor dit doel gekozen omdat het mij heel erg interesseert en daarnaast zijn we in malawi ook naar twee scholen geweest waardoor we ook in malawi het verschil in onderwijs hebben gezien.

De eerste school waar we heen gingen was een middelbare school. Dit was een van de rijkere scholen. Het was een ware campus met een muur erom heen. Er waren sportvelden, lokalen met stoelen en tafels, een aula en een bibliotheek. De kinderen op deze school droegen allemaal een net uniform en hadden een tas met schriften bij zich. Op deze school mocht alleen maar Engels gesproken worden tenzij je in chichewa les was. Hierdoor konden we goed één op één met de kinderen communiceren al was het soms wel moeilijk om ze te verstaan als ze tegen een ons allemaal praten want ze hadden wel een accent. Op het begin was ik vrij verrast. Deze school zag er leuk uit en de kinderen waren vriendelijk. Er bleek ook wel dat dit rijke en slimme kinderen waren. Toch waren er op deze voor malawi 'rijke' school veelste weinig computers.

 

De tweede school die we bezochten was een kleuterschool die onderdeel was van het project Chayof. Er waren twee lokalen die vrolijk beschildert waren. En de leerlingen droegen allemaal roze blousen (de meeste gescheurd en vies). Op deze school kregen alleen kleine kinderen les (4 of 5 jaar). We mochten in een les meekijken wat erg interresant was. De leraar hield een kaartje van een beroep op (die wij hadden meegebracht) en zei dan het beroep in het Engels waarna de klas het een aantal keer na zei. Wat mij opviel is dat de uitspraak van de leraar al met z'n accent was dat ik het woord in het engels niet zou herkennen als ik niet zou weten wat het woord was. Deze school is er zodat de jonge kinderen die nog niet naar de basisschool gaan niet alleen thuis achterblijven. Hierna gaan de kinderen dus nog naar de gratis basisschool.

 

Door twee scholen te bezoeken hebben we het verschil in onderwijs goed kunnen zien. Deze leerlingen kregen of hadden allemaal 'basisonderwijs' gehad maar de kwaliteit van dit basisonderwijs verschilt heel erg per school. Basisonderwijs in Malawi is gratis. Toch zijn er wel kosten aan verbonden. Zo moet een kind een schrift en een pen hebben. Veel ouders kunnen dat niet betalen. De projecten proberen de ouders daarbij te ondersteunen.

Follow the author: Linn Delfgou
More contributions of WorldSupporter author: Linn Delfgou
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Mooi verhaal Linn. Heb je er

Mooi verhaal Linn. Heb je er op of na je reis ook iets mee kunnen doen? Ik heb zelf gemerkt hoe lastig het is om bij te dragen aan onderwijs. Als je iets structureels wilt verbeteren moet je eerst draagkracht creëren bij locals en dat kan vrij pittig zijn. In Zuid-Afrika heb ik wel een leesklas opgezet ik vrees alleen dat die ook niet meer bestaat, simpelweg omdat de prioriteit van locals daar niet lag...

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1