Werkzaamheden in Zomba!

Het ontwikkelingswerk wat ik heb gedaan nam vooral plaats in de community en samen met de mensen uit de community.
Daarom was het erg belangrijk om voordat je gaat beginnen met het echte werk, je eerst meer te verdiepen in de cultuur en de mensen! We hebben tijdens de eerste dagen hier dan ook veel aandacht aan besteed!
We hebben les gehad in chichewa, de lokale taal. In Malawi is Engels de voertaal, maar wanneer je echt in de community zit kan het goed voorkomen dat (vooral de wat oudere bevolking) geen of bijna geen Engels spreekt. Doordat jij hun gedag kunt zeggen, vragen hoe het gaat en je kunt voorstellen zorgt dit voor een stukje wederzijds respect en een leuke band!

Je kunt dus als eerste werkzaamheid ook rekenen het leren over de cultuur en meelopen in het dagelijkse leven.
Hieronder zie je dan ook een foto waar we op de lokale markt kippen hadden gekocht, deze heb ik hier in mijn handen. We konden met de mensen op de markt een heel klein gesprekje voeren, wat inhield; hallo zeggen, vragen hoe het ging, bedanken en vaarwel zeggen. Kleine moeite, welke leidt tot erg leuke situaties!

Op de tweede foto ben ik in gesprek met een van de studenten van de middelbare school waar wij vooral mentale steun hebben gegeven. We hadden hen de keuze gegeven over welke onderwerpen ze graag wilden praten, ieder van onze groep kreeg een onderwerp toegewezen en de kinderen mochten dan met alle vragen die ze hadden naar jou komen. Ik had het onderwerp Typisch Nederlands.. Wat inhield dat ik ging uitleggen hoe Nederlanders daar over dachten en hoe sommigen rituelen in Nederland lopen.. Veel vragen gekregen over de meest uiteenlopende onderwerpen, meer te weten gekomen over de verschillen en een hoop leuke gesprekken gevoerd!

Op de derde en vierde foto zijn we hard aan het werk bij YODEP! (Lees over deze organisatie meer op mijn worldmapping blog - link is te vinden op mijn profiel) Onze groep werd de eerste dag in tweeen gesplitst. Groep 1; waar ik inzat, samen met 4 anderen, hebben gewerkt aan de bouw van een keuken voor het project. Yodep verstrekt namelijk maaltijden voor kinderen en op deze manier konden ze hun capaciteit uitbreiden. Van cement maken, tot de muren plamuren en muurtjes bouwen... We hebben van alles gedaan! Ook hebben we die dag nog geholpen in hun tuin, waar ze hun eigen groenten en fruit verbouwden, welke uiteraard gebruikt werd voor het 'voedselproject'.
Groep 2; heeft die dag een nieuw dak aangelegd op een van de huizen van de lokale mensen in de community. Hier leefden een man/vrouw op leeftijd, samen met hun kleinkinderen. Zij namen de zorg op zich over de kleinkinderen toen hun dochter en haar man zijn overleden. Deze man is halfblind en op zo'n leeftijd dat hij niet meer zelf zijn rieten, bamboe dak kon repareren en zij waren dan ook heel erg blij met de hulp van onze groep!

De dag daarna zijn we samen mais gaan oogsten bij een mevrouw op leeftijd, wie ook in de community leeft. Door een ochtend hard te werken, konden wij voor haar en haar familie een oogst realiseren waar zij 9 maanden van kunnen eten en eventueel een gedeelte van kunnen doorverkopen om aan een inkomen te komen.
's Middags hebben we een sportdag georganiseerd, welke bestond uit een voetbal-tournooi. De jongens van onze groep hebben samen met aanvulling van lokale vrijwilligers gevoetbald tegen het lokale team van Zomba. Een van de jongens uit onze groep had voetbal shirts, voetballen en pompjes gesponsord gekregen, waarvan we een deel hebben uitgedeeld op dit project.

Bij het LIYO, een ander project in Zomba, hebben we geholpen met de uitbreiding van hun project!
We hebben een terras gebouwd waar spreekuren/praatgroepen/voorlichting en cursussen gegeven kunnen worden, een stuk land vrijgemaakt waar een nieuw 'kantoor' / basisstation zal komen, om zo nog meer mensen te bereiken. Verder heb ik home-visits gedaan waarover je meer kunt lezen in ' Indrukwekkendste activiteit met een leeftijdgenoot'. En ook hier hebben we opnieuw een sportmiddag georganiseerd, met voetbal en volleybal, waar we het laatste deel van de gesponsorde voetbal-attributen hebben achtergelaten!

Op het laatste project CHAYOF hebben de meisjes gewerkt op een basisschool, waar we samen met de kinderen hebben getekend 'over hun leven in Zomba'. Dit was een onderdeel van een sponsoractie, waar ik in mijn volgende blogbericht op terug zal komen! Na een ochtend geholpen te hebben op de basisschool, zijn we mais gaan pellen om zo de kinderen van maaltijden te kunnen voorzien op deze nursery school. Hier zijn we flink wat uren mee bezig geweest en hadden toen we klaar waren dan ook allemaal de blaren op onze handen staan!
De jongens zijn die dag een afval plek gaan maken/graven voor het restafval, om zo verspreiding van ziektes en onhygienische situaties te voorkomen!

Lees meer over alle activiteiten/werkzaamheden op de andere profielen van mijn mede-reizigers en op onze blogs! Ik heb namelijk op mijn blog vooral in detail verteld over de werkzaamheden waar ik aan gewerkt heb, maar we hebben met de hele groep samen veel meer kunnen bereiken! Als je daarin geinteresseerd bent, kun je voor hun ervaringen/tips ook kijken bij hun profiel!

Follow the author: sophiebaltus
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Foto's van de werkzaamheden!

Ik krijg helaas niet alle foto's upgeload op dit moment, deze foto's dus alvast als een voorproefje.. Er volgen nog foto's van alle activiteiten!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1