Wereldsupporter CV

Wereldsupporter CV

Naam: Loes Jansen
Woonplaats: Nijmegen

Inleiding

Ik ben geselecteerd voor de pilot-groep van wereldsupporter. Dit houdt in dat ik in de eerste groep zit met mensen die vrijwilligerswerk gaan doen in Kenia, India of de Filippijnen. De bedoeling hierbij is dat ik met mijn werkzaamheden mee help met de verwezenlijking van de millenniumdoelen en ook in Nederland bewustzijn creëer en discussie over ontwikkelingshulp uitroep.

In de Filippijnen ga ik onder andere kinderen les geven en begeleiden met hun huiswerk. Ook start ik een project op om voorlichting over HIV te geven.
De millenniumdoelen die ik hiermee aanpak zijn doelen 2 en 6: in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school en in 2015 is de verspreiding van ziektes zoals HIV en malaria gestopt.

Wanneer ik terug ben ik Nederland ga ik door met de activiteiten en probeer ik zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de millenniumdoelen en ook waar mogelijk nog het tehuis te steunen.

Dit wereldsupporter CV laat zien wat ik tot nu toe zelf allemaal gedaan heb en wanneer ik bepaalde activiteiten organiseer of qua doelen iets heb bereikt, zal ik dit CV verder aanvullen.

School

Na het MBO Ondernemer Groothandel en HBO Management, Economie en Recht ben ik politicologie gaan studeren aan de universiteit in Nijmegen. Hier heb ik het schakelprogramma behaald. Mijn keuze voor de opleiding lag vooral in de interesse in de problemen die er in de wereld spelen.

Vakantie

Reiservaring tot nu toe
Israel, Palestina, Rusland, Mexico, Turkije, Frankrijk, Italië, Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland.

Vrijwilligerswerk in de Filippijnen

Van begin januari tot eind februari ga ik voor vrijwilligerswerk naar de sloppenwijken van de Filippijnen. De plek waar ik ben is Del Pan, Manila. De organisatie die daar gevestigd is, is Bahay at Yaman ni San Martin de Porres.

Activiteiten voor vertrek

• Omdat ik misschien ga starten met een HIV/Aids project, heb ik condooms voor sponsoring aangevraagd. Ook heb ik bij vrienden geïnformeerd of zij nog condooms thuis hebben liggen, bijvoorbeeld van zorgverzekering CZ, omdat die voor jongeren gratis pakketten geven.

• De kinderen ga ik Engelse- en computerles geven. Omdat ik nog nooit les heb gegeven, heb ik hier met vrienden die eerder vrijwilligerswerk in het buitenland hebben gedaan over gepraat. Zij hebben me verteld hoe ze het hebben aangepakt. Ook heb ik in de bibliotheek en online lesprogramma’s gezocht.

• Behalve lesgeven en huiswerk begeleiding, ga ik ook activiteiten met de kinderen doen. Omdat ik hier geen relevante opleiding voor heb en ook al een tijd uit de kinderspelletjes ben, heb ik hulp aan vrienden en kennissen gevraagd en online spelletjes opgezocht die je kunt doen, zonder dat daar dure spellen voor nodig zijn.

Activiteiten op locatie

• Aangekomen op de locatie, bleek dat er vraag was naar andere dingen dan waar ik op gerekend had. Zo is er een groep van 10 vrouwen geselecteerd die een eigen bedrijfje hebben of willen beginnen. Ik geef deze vrouwen 2 keer per week een uur les: op woensdag zakelijke training en op donderdag Engelse les.

Foto: de vrouwen die eerder zijn voor de zakelijke training schrijven alvast de informatie die op het bord staat over.

• Ook geef ik elke doordeweekse avond een uur Engelse (bij)les aan highschool students. Dit is in wel behelpen en was vooral in het begin erg lastig, omdat er weinig lesmateriaal beschikbaar is. Zo heb ik geen docentenboek en haal ik alle grammatica van internet af. Dit schrijf ik op grote papieren vellen en plak ik aan de muur en aan de hand daarvan leg ik het uit. De studenten hebben geen boeken en moeten dit dan overschrijven. Na de uitleg krijgen ze een opdracht en die kijken we daarna gezamenlijk na. Verder hebben ze aangegeven aan hun Engelse uitspraak te willen werken, maar hebben we niet zoveel dezelfde boeken om met z’n allen te kunnen lezen. Daarom heb ik een aantal identieke Filippijnse kranten in het Engels gekocht. Op deze manier kunnen we allemaal meelezen met degene die hardop leest. Het nieuws is na een week dan wel oud, maar hun uitspraak en woordenschat verbeterd er wel duidelijk door.

• Het gebied waar ik zit is Tondo. Dit district van Manilla staat bekend als één van de armste en dichtstbevolkte wijken van de stad.
Onlangs is Bahay at Yaman ni San Martin de Porres gestart met een Exposure Tour in Tondo. Dit houdt in dat mensen een tour over de sloppenwijken kunnen krijgen, geheel geleidt door mensen uit Tondo. De opbrengsten van de tour gaan naar de gemeenschap van Tondo en hiervan wordt onder andere een, voor inwoners van Tondo, gratis medische kliniek mee gefinancierd. De tour staat nog in de kinderschoenen en de mensen die er nu aan meedoen zijn vooral vrijwilligers zoals ik. Om het meer bekendheid te geven komt er na mijn vertrek een vrijwilliger die deze tour verder gaat promoten, maar ik ben op dit moment bezig om buitenlanders te werven in alle hostels waar ik slaap en bij mensen die ik tegenkom tijdens de weekenden dat ik niet in Del Pan slaap.

• Zoals de meeste reizigers houdt ik een reisverslag bij. In de 3 ½ week dat ik hier zit is deze al meer dan 1700 keer bekeken! Met mijn verslagen probeer ik het contrast tussen de westerse wereld (en ook het rijke gedeelte van de Filippijnen) en de sloppenwijken zo goed mogelijk te beschrijven en mensen hiermee ook aan het denken te zetten. Aan de reacties op de site en ook de persoonlijke mailtjes en berichtjes die ik krijg merk ik dat de verhalen en foto’s veel indruk op mensen maken.

Activiteiten na terugkomst

• Ervaringen delen met familie en vrienden.

• Uitzoeken welke mogelijkheden er zijn om voorlichting te geven op basisscholen.

• Wereldsupporter ambassadeur worden.

Follow the author: Loesjansen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Loesjansen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]