College 6: Wat voor verschillende aansprakelijkheden zijn er?

Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege?

Kwalitatieve aansprakelijkheden: je hebt kwalitatieve aansprakelijkheden voor de fouten van personen, denk aan kinderen (6:169), werknemers (6:170), enz. Hier komt de onrechtmatige daad (6:162) terug in de zin dat degene die aansprakelijk wordt gesteld, aansprakelijk is voor een onrechtmatige daad van een ander. De andere kwalitatieve aansprakelijkheden gaan over gebrekkige en/of gevaarlijke zaken. Dit zijn bijvoorbeeld gebrekkige roerende zaken (art. 6:173), gebrekkige opstallen (6:174 BW), gevaarlijke stoffen (6:175 BW), stortplaatsen (6:176 BW), mijnbouwwerken (6:177 BW). Verder zijn de productaansprakelijkheid (art. 6:185) en de aansprakelijkheid motorrijtuigen (art. 185 WVW). 

Kwalitatieve aansprakelijkheid en art. 6:162: alle aansprakelijkheidsgronden zijn uitzonderlijk. Er kunnen gevallen zijn waarin je kan kiezen tussen welke aansprakelijkheidsgrondslag je de vordering baseert. Er zijn veel verweren, waardoor je iemand vaak niet kan aanspreken voor onrechtmatige daad art. 6:162. de kwalitatieve aansprakelijkheid hebben dus een meerwaarde. Bij onrechtmatige daad spreek je iemand aan voor zijn eigen gedrag. Bij kwalitatieve aansprakelijkheid spreek je iemand aan in een bepaalde hoedanigheid. 

Art. 6:173 gebrekkige roerende zaken: vereisten zijn een roerende zaak, bekend is dat zij, niet voldoet aan de eisen, bijzonder gevaar, gevaar verwezenlijkt zich bij personen of zaken. Met bekendheid wordt niet bedoeld dat de bezitter bekend is met het concrete gebrek. Het gaat om geobjectiveerde bekendheid, dit betekent dat de bezitter bekend moet zijn met als het gebrek zich openbaart, dit een gevaar oplevert. Het gaat hier om schade in de zin van letselschade (vermogensschade) en zaakschade. Tot slot moet worden gekeken naar de tenzij-clausule. Dit is een koppeling naar de onrechtmatige daad art. 6:162. Een beroep op de tenzij clausule gaat vrijwel nooit op.

Art. 6:174 gebrekkige opstal: de vereisten zijn een opstal, die niet voldoet aan de eisen, gevaar voor personen of zaken oplevert, dit gevaar zich verwezenlijkt. Vervolgens moet er weer worden gekeken naar de tenzij-formule. Het arrest Dijdoorbraak geeft een invulling aan de term ‘gebrekkig’. De Hoge Raad oordeelt dat voldoen aan veiligheidsvoorschriften in algemene zin niet voldoende is. Verschillende omstandigheden moeten worden meegenomen: de aard opstal, functie opstal, grootte kans verwezenlijking gevaar en bezwaarlijkheidte nemen maatregelen.

Art. 6:185 productaansprakelijkheid: art. 6:185 vormt de grondslag van productaansprakelijkheid. De producent wordt aangesproken in zijn hoedanigheid. Er is geen verwijt vereist, maar er zijn wel bevrijdende omstandigheden opgenomen. Voor de bevrijdende omstandigheid in sub e moet worden gekeken naar het arrest Commissie/UK Ontwikkelingsrisico. In art. 186 wordt benoemd wanneer een product gebrekkig is. Art. 6:187 geeft een begripsbepaling van producent en product. Ex. art. 6:188 geeft ook het vereiste van causaal verband. De bewijsplicht ligt op de benadeelde. Tot slot moet er worden gekeken naar art. 6:190. In dit artikel wordt de schade omschreven. In het arrest Boston ScientificMedizintechnikwordt het begrip gebrek en schade uitgebreid. 

Art. 185 WVW aansprakelijkheid motorrijtuigen: de vereisten zijn een motorrijtuig, openbare weg, verkeersongeval, schade, ongemotoriseerde. Let op, het gaat hier om de eigenaar! Art. 185 WVW is makkelijker als aansprakelijkheidsgrond dan art. 6:162, omdat er minder eisen aan het gedrag zitten. Ook hier moet worden gekeken naar de tenzij-clausule betreffende overmacht. Om een beroep op overmacht wordt niet snel aangenomen. Zie hiervoor de jurisprudentie.

Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur? 

Er worden geen onderwerpen besproken die niet worden behandeld in de literatuur. 

Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?

Er worden geen recente ontwikkelingen besproken.

Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?

Mogelijk tentamen onderwerp: combinatie van art. 6:185 en week 4 en de kanalisatie. Je moet de verbanden hiertussen kennen.

Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?

Er worden geen vragen behandeld die gesteld zouden kunnen worden op het tentamen.

Page access
Public
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering