Juridische taaltoets - Rechten - UL - Taaltoets september 2015


Vragen Spelling

Controleer de spelling van de schuingedrukte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Indien u meent dat meer dan één antwoord bij een vraag correct is, kies dan de optie die het beste is. Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend.

Vraag 1

Van alle personen die in 2012 berecht werden was 88% man, 11% vrouw en 1% een andere entiteit (bijvoorbeeld een rechtspersoon). Vergeleken met 2005 is er weinig verschil.

De spelling van berecht is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

De rechtbank Flevoland oordeelde in juli 2014 dat vier mannen hun illegale winsten uit de drugshandel moeten afstaan aan de Staat. Voor de berekening van illegale winsten gaat de rechtbank uit van de bewezen verklaarde feiten die blijken uit de eerdere veroordelende vonnissen en berekent per feit wat de opbrengst zou moeten zijn.

De spelling van berekent is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

In het strafproces is er een centrale rol weggelegd voor de verdachte. Die verdachte kan een natuurlijk persoon zijn, maar ook een rechtspersoon. De rechtspersoon moet wel worden vertegenwoordigt door een natuurlijk persoon.

De spelling van vertegenwoordigt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 4

Rechtsvergelijking leert ons dat de wet in verschillende rechtssystemen een geheel andere rol vervult en dat de rechter in het ene rechtsstelsel geacht wordt een prominente rol te spelen, terwijl zijn werkzaamheden in het andere sterk gewantrouwd worden.

De spelling van vervult is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 5

Voor de meeste soevereine staten staat niet ter discussie of een bepaald territoir tot hun grondgebied behoort. In een aantal gevallen is dit echter betwist en kunnen twee of meer staten aanspraak maken op hetzelfde grondgebied.

De spelling van behoort is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

De rechtbank Rotterdam heeft begin vorig jaar uitspraak gedaan in een zaak rond een moord. Hoewel de verdachte aangaf onder zware druk te hebben gestaan, kon en behoorde zij anders te handelen dan zij heeft gedaan. Door haar acties, heeft ze een gezin van de vader en man berooft.

De spelling van berooft is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

De Duitse politie heeft na een landelijke fietslichtcontrole in november 2012 meer fietsers bekeurd dan vorig jaar het geval was. 89.000 mensen gingen op de bon, tegen 81.000 vorig jaar bij een soortgelijke controle.

De spelling van bekeurd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8.

Naast een hoofdstraf kan de rechter een bijkomende straf of maatregel opleggen, bijvoorbeeld ontzegging van de rijbevoegdheid. In 2014 werd de ontzegging van de rijbevoegdheid 8.475 keer opgelegt.

De spelling van opgelegt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

Volmachtverlening is een door de volmachtgever eenzijdig te verrichtten rechtshandeling.

De spelling van verrichtten is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

Maatregelen betreffende de financiële politiek, het landbouwbeleid of de uitvoering van een groot plan van waterwerken behoren tot het algemene regeringsbeleid. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld ook de Minister van Veiligheid en Justitie beraadslaagd en besluit over deze onderwerpen. Hij is dus mede verantwoordelijk, ook al houdt zijn departement zich niet specifiek met deze onderwerpen bezig.

De spelling van beraadslaagd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 11

Het ontstaan van het moderne internationaal publiekrecht wordt veelal gerelateerd aan het ontstaan van onafhankelijke staten in Europa. […] Het naast elkaar bestaan van onafhankelijke en soevereine staten die elk hun eigen belangen nastreven vraagt om een organisatiestructuur die deze onafhankelijkheid beschermt, en op grond waarvan staten zich gelijkelijk aan regels houden.

De spelling van beschermt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 12

Vanuit de politiek en de maatschappij klinkt regelmatig de roep om strengere straffen. Zo zijn de afgelopen jaren diverse strafmaxima verhoogt.

De spelling van verhoogt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 13

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde in juli 2014 een 60-jarige man uit Heeze tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij overtradt diverse keren de regels voor opslag en verwerking van asbest en pleegde valsheid in geschrifte.

De spelling van overtradt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 14

Een 63-jarige vrouw is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Ze schoot een man in zijn arm met een revolver. De officier van justitie eistte drie weken geleden een veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf van vier jaar voor poging tot moord en subsidiair poging tot doodslag op toeschouwers en een hardloper.

De spelling van eistte is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 15

In het systeem van internationale strafrechtspraak waarin verdachten van internationale misdrijven worden berecht, spelen nationale rechters een grote rol. Internationale tribunalen zullen immers slechts een klein aantal verdachten kunnen berechten. De grote meerderheid zal op nationaal niveau moeten worden berecht of vrij blijven rondlopen.

De spelling van berechten is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 16

Het gerechtshof in Den Haag heeft de 66-jarige Ari B. in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het hof achtte bewezen dat de verdachte op 2 januari 2013 een man heeft doodgeschopt. Het hof is van mening dat de verdachte deze daad opzettelijk heeft gepleegd. Ook vindt het hof dat het geen zelfverdediging betrof.

De spelling van vindt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 17

Delicten die worden gepleegd door ondernemers of beoefenaren van vrije beroepen zouden ten onrechte door de criminologie zijn verwaarloost.

De spelling van verwaarloost is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 18

Op 13 september 2014 vindt een hoorcollege plaats voor communicatiestudenten. Het betreft een inleidend hoorcollege voor 700 à 800 studenten, verzorgt door één van onze hoogleraren.

De spelling van verzorgt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 19

De jeugddetentie valt niet onder de regelingen voor vervroegde of voorwaardelijke invrijheidstelling, omdat het jeugdstrafrecht al rekening houdt met de jeugdige leeftijd van de verdachten in de zwaarte van de straffen.

De spelling van houdt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 20

Uit het feitenoverzicht in het arrest Van Geest/Nederlof blijkt dat het eindoordeel in het ANWB-rapport luid dat de auto in een matige staat verkeert. Er staat niet dat de auto onveilig is.

De spelling van luid is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 21

Iedereen kan een in Nederland woonachtig persoon voordragen om in aanmerking te komen voor het verlenen van een Koninklijke onderscheiding. De minister die het aangaat, beslist of een voordracht tot verlening van een dergelijke onderscheiding wordt gedaan aan Z.M. de Koning. […] Indien de minister een positieve beslissing over het voorstel heeft genomen, doet hij Z.M. de Koning de voordracht voor decoratie toekomen, vergezelt van het ontwerp Koninklijk Besluit.

De spelling van vergezelt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 22

Het arrest van het gerechtshof Den Haag van 5 augustus 2014 had betrekking op de vraag of een uitlenend bedrijf jegens een inlenend bedrijf op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk is voor door de uitgeleende werknemer aan de inlener toegebrachte schade.

De spelling van toegebrachte is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 23.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank Zwolle dat de beheerder van de website www.pedofielennetwerknoordholland.nl werd verboden een man uit Roermond als pedofiel neer te zetten, kopte het dagblad Trouw: ‘Rechter bepaald: man mag geen pedofiel genoemd worden.’

De spelling van bepaald is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 24

Zodra een adolescent met 18 jaar de meerderjarigheid bereikt heeft, wordt hij (of zij) als volwassene beschouwd en krijgt hij direct allerlei formele verantwoordelijkheden toebedeelt.

De spelling van toebedeelt is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 25

Penal populism heeft tot gevolg dat het strafklimaat steeds meer verhard, met steeds meer mensen in de gevangenis, zonder dat de criminaliteit er noemenswaardig door vermindert.

De spelling van verhard is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 26

Het effect van loverboypraktijken op de lokale veiligheid moet niet worden onderschat. Deze praktijken zijn een indringende vorm van criminaliteit die de veiligheidsbeleving van mensen rechtstreeks ondergraafd.

De spelling van ondergraafd is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 27

De taakstraf heeft zich kort na haar introductie ontwikkeld tot een van de meest opgelegde sancties.

De spelling van ontwikkeld is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 28

De European Union Minorities and Discrimination Survey die is afgenomen door de European Agency for Fundamental Rights in 2009, beoogde gegevens te verzamelen over de mate waarin respondenten zich in het alledaagse leven ooit op basis van hun etniciteit of religie onheus bejegend hebben gevoeld.

De spelling van bejegend is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 29

Voor zover de volksgezondheid in deze eeuw is verbetert, is dit in belangrijke mate het gevolg van preventieve maatregelen, zoals het aanleggen van riolering en waterleiding […].

De spelling van verbetert is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 30

Iemand die slachtoffer is geworden van een geweldsmisdrijf kan te maken krijgen met belangrijke psychische en emotionele stoornissen. Symptomen hiervan kunnen onder meer zijn: flashbacks, angsten, vermijdingsgedrag en prikkelbaarheid. Het geheel van deze symptomen wordt aangeduid als posttraumatische stressstoornis. Dit syndroom kan worden vergeleken met een psychisch alarmmechanisme dat door excessief gebruik ontregeld is geraakt, en daardoor te scherp staat afgesteld.

De spelling van is ontregeld is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Grammatica

Hieronder staan enkele vragen over grammaticale onderwerpen. Lees de tekst en de vraag en kies daarna het correcte antwoord. Indien u meent dat meer dan één antwoord bij een vraag correct is, kies dan de optie die het beste is. Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend.

Vraag 1

Het aantal wetten ___ 1 ___ in door bestuursorganen op te leggen boetes of andere sancties, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Welke woorden zijn correct?

  1. dat voorziet

  2. die voorziet

Vraag 2

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 26-jarige man uit Dordrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De man heeft zich, met een aantal anderen, schuldig gemaakt aan een gewelddadige overval op een verzorgingstehuis in Urk in de nacht van 11 op 12 oktober 2014. De rechtbank concludeert dat de verdachte één van de personen ___ 2 ___ geweest die de overval op het tehuis die nacht heeft gepleegd.

Welk woord is correct?

  1. is

  2. zijn

Vraag 3

In hoger beroep is een 30-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 25 uur wegens het aanbrengen van discriminerende leuzen op een flatgebouw in 's Gravenhage. Uit een handschriftonderzoek kwam naar voren dat het veel waarschijnlijker was dat de verdachte de teksten had geschreven ___ 3 ___ dat een ander dat had gedaan.

Welk woord is correct?

  1. als

  2. dan

Vraag 4

In Vlaardingen is een 23-jarige man om het leven gebracht. Zowel de schutter als haar man, die ___ 4 ___ tot de moord aanzette, is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf.

Welk woord is correct?

  1. haar

  2. hem

Vraag 5

Na een tijdje als koerier te hebben gewerkt, ___ 5 ___ aan een aantal veelbelovende jongeren gevraagd criminele activiteiten te verrichten en zich in te laten met de in de wijk aanwezige criminele organisaties.

Welk woord is correct?

  1. worden

  2. wordt

Vraag 6

Uit een onderzoek komt naar voren dat 63% van de vrouwen in Nederland in deeltijd ___ 6 ___.

Welk woord is correct?

  1. werken

  2. werkt

Vraag 7

Op de Hoofdstraat in Aalsmeer is zaterdagmorgen een busje uit de bocht gevlogen en in de berm terechtgekomen. Het voertuig kwam op zijn kop tot stilstand. Toen hulpdiensten op de plaats van het ongeval kwamen, was de bestuurder onvindbaar. De brandweer heeft de omgeving afgezocht met een warmtebeeldcamera en de sloot __ 37 __ maar kon de bestuurder niet vinden.

Welk woord is correct?

  1. doorgezocht

  2. doorzocht

Vraag 8

Discussies over criminaliteit beginnen tegenwoordig vaak met de bewering dat een bepaalde vorm van criminaliteit, bijvoorbeeld roofovervallen op winkeliers of geweldplegingen tegen ambulancepersoneel, sterk ___ 38 ___ gestegen en dat het de hoogste tijd wordt dat de regering hiertegen iets onderneemt.

Welk woord is correct?

  1. is

  2. zijn

Vragen Spelling: Overige onderwerpen

Controleer de spelling van de schuingedrukte woorden en kies telkens het correcte antwoord. Indien u meent dat meer dan één antwoord bij een vraag correct is, kies dan de optie die het beste is. Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend.

Vraag 1

Van oudsher nemen burgers, bedrijven en overheidsinstellingen zelf maatregelen ter bescherming van have en goed.

De spelling van have is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 2

In de 19e eeuw moest Nederland de parlementaire democratie in een stevige politieke strijd op het koningsschap veroveren. De Grondwet van 1814/1815 had vele bevoegdheden aan de koning toegekend. De gehele 19e eeuw stond in het teken van een afbraak van de koninklijke macht en een daarmee samenhangende opbouw van de parlementaire macht.

De spelling van koningsschap is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 3

De rechtbank Midden-Nederland heeft twee meisjes (14 en 18 jaar) veroordeeld voor het opzettelijk stichten van brand in een woning in Utrecht. Door de brand kwam een 63-jarige man om het leven. De jongste verdachte lichtte de hulpdiensten pas in nadat hij een vriend had ___ 3 ___ over de brandstichting.

Welke spelling is correct:

  1. gesmst

  2. ge-smst

  3. ge-sms’t

  4. ge-sms-t

Vraag 4

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige man in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot bijna vier jaar celstraf voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het verlaten van de plaats van het ongeval. Hij kwam op de hoofdweg in botsing met een 13-jarige ___ 4 ___.

Welk woord is correct:

  1. fietsster

  2. fietster

Vraag 5

Het onderwijsartikel in de Grondwet heeft geleid tot een onderwijsstelsel dat ruimte geeft aan de pluriformiteit in de Nederlandse samenleving. In vergelijking met buitenlandse onderwijsstelsels slaat het Nederlandse onderwijsstelsel geen gek figuur. Nietemin mag verwacht worden dat het onderwijsartikel de komende tijden omstreden zal blijven.

De spelling van nietemin is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 6

De doelstelling van het internationaal financieel recht is het verzekeren van financiële en economische stabiliteit om het verkeer van goederen, diensten en kapitaal tussen landen te vergemakkelijken teneinde de economische groei te bevorderen.

De spelling van financieel is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 7

Bij deelname aan een penitentiair programma neemt de gedetineerde deel aan een programma voor reïntegratie buiten de gevangenis en verblijft hij op een goedgekeurd verlofadres.

De spelling van reïntegratie is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 8

In de huidige tijd staan vooral de geweldscriminaliteit, georganiseerde misdaad en witteboordencriminaliteit in het brandpunt van de belangstelling.

De spelling van witteboordencriminaliteit is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 9

Onder het strafrechterlijk systeem verstaan wij het geheel van organisaties en personen dat bepaalt welke gedragingen strafbaar zijn en zorg draagt voor de opsporing van overtreders, hun vervolging en berechting en voor de eventuele tenuitvoerlegging van de aan hen opgelegde straffen.

De spelling van strafrechterlijk is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 10

De deelnemer aan een penitentiair programma kan onder electronisch toezicht worden gesteld.

De spelling van electronisch is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 11

De bevoegdheden van lidstaten worden beperkt indien zij aan een internationale organisatie exclusieve bevoegdheden hebben overgedragen.

De spelling van exclusieve is

  1. correct

  2. niet correct

Vraag 12

Uit een onderzoek uit 2013 dat zicht toespitst op criminaliteit blijkt dat mannen in dat jaar vaker dan vrouwen slachtoffer werden van diefstal uit de auto, mishandeling, bedreiging, diefstal uit de auto of van de auto en vandalismedelicten. Aan de andere kant hadden meer vrouwen dan mannen te maken met (poging tot) zakkenrollerij of beroving.

De spelling van zakkenrollerij is

  1. correct

  2. niet correct

Vragen Juridische leesvaardigheid

In dit toetsonderdeel zijn de tekstfragmenten wat langer. Lees de tekstfragmenten goed voordat u een antwoord geeft. Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend. Indien u meent dat meer antwoorden bij een vraag correct zijn, kies dan de optie die het beste is.

Vraag 1

Vanwege hun grote kwetsbaarheid zijn verstandelijk beperkte verdachten in het strafproces gevoeliger voor beïnvloeding en is er een vergroot risico op het verkrijgen van een onvolledige, inaccurate en inconsistente verklaring. Het komt regelmatig voor dat een verstandelijk beperkte verdachte tijdens een verhoor aan de verhoorder de informatie geeft waarvan hij denkt dat dit de informatie is die de verhoorder wil horen, terwijl hij zich ervan bewust is dat de informatie niet juist is. Ook komt het dikwijls voor dat een verstandelijk beperkte verdachte de informatie die hem bereikt, accepteert als waar en deze informatie vervolgens tot onderdeel maakt van zijn eigen herinnering.

Deze tekst bevat een:

  1. oplossing

  2. tegenstelling

  3. uitleg

  4. voorwaarde

Vraag 2

De huurder en de verhuurder van een zeilboot kunnen zich in hun overeenkomst beperken tot afspraken over het object van de huur (de zeilboot), de prijs en de huurperiode van de boot, maar kunnen ongeregeld laten de vraag voor wiens rekening de reparaties komen. De wetgever vult deze leemte aan met een regeling die hem ter zake van huur en verhuur het meest geraden voorkomt, namelijk dat kleine herstellingen voor rekening zijn van de huurder. Deze regeling heeft echter geen verplichtend karakter.

Moeten kleine reparaties bij de huur van een zeilboot altijd door de huurder worden betaald?

  1. Ja, de wetgever geeft daar de voorkeur aan.

  2. Nee, de huurder en de verhuurder mogen afwijken van de wettelijke regeling.

Vraag 3

In een arrest overweegt de Hoge Raad onder meer ‘dat bij de beantwoording van de vraag of aan iemand die een situatie in het leven roept of laat voortbestaan die voor anderen bij niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid gevaarlijk is, de eis kan worden gesteld dat hij met het oog daarop bepaalde veiligheidsmaatregelen neemt – en of derhalve het achterwege laten van die maatregelen in strijd is met de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer betaamt ten aanzien van eens anders persoon of goed – moet worden gelet niet alleen op de mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht, maar ook op de hoegrootheid van de kans dat daaruit ongelukken ontstaan, op de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben, en op de mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen.’

Op basis van deze overweging kan worden aangenomen dat de Hoge Raad oordeelt dat het voor de vraag of iemand veiligheidsmaatregelen moet nemen als hij voor een ander een gevaarlijke situatie in het leven roept onder meer van belang is:

  1. Of een andere partij dan de gevaarveroorzaker ook verplicht is jegens het slachtoffer beschermingsmaatregelen te nemen.

  2. Of de gevaarlijke situatie ook voor de gevaarveroorzaker zelf gevaar oplevert.

  3. Of het lastig is voor de gevaarveroorzaker om beschermingsmaatregelen te nemen.

  4. Of de gevaarveroorzaker met opzet de gevaarlijke situatie laat voortbestaan.

Vraag 4

Het beginsel dat het bestuursorgaan zijn taak zonder vooringenomenheid vervult (art. 2:4, eerste lid, Awb), geldt voor alle verkeer tussen burgers en bestuursorganen. Het tweede lid voegt hieraan toe dat het bestuursorgaan ervoor waakt dat tot het bestuursorgaan behorende of daarvoor werkzame personen die een persoonlijk belang bij een besluit hebben, de besluitvorming beïnvloeden. Verdere beginselen zijn in hoofdstuk 3 van de wet vervat. Dit hoofdstuk heeft betrekking op ‘besluiten’, dat wil zeggen schriftelijke beslissingen van bestuursorganen, inhoudende publiekrechtelijke rechtshandelingen (art. 1:3, eerste lid, Awb). Het is van toepassing op alle besluiten, zij het dat het niet onverkort geldt voor besluiten inhoudende algemeen verbindende voorschriften.

Wat wordt met de woorden zij het dat tot uitdrukking gebracht?

  1. Een alternatief.

  2. Een restrictie.

  3. Een voorwaarde.

  4. Een wenselijkheid.

Vraag 5

De Hoge Raad ging in 1919 in het beroemde arrest Lindenbaum/Cohen behalve de daden die in strijd met des daders rechtsplicht of met eens anders subjectief recht zijn, ook als onrechtmatig beschouwen de daden die indruisen tegen de goede zeden of tegen de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer ten aanzien van een anders persoon of goed betaamt. Door deze ommezwaai in de jurisprudentie werd de reikwijdte van de aansprakelijkheid van particulieren uit onrechtmatige daad belangrijk vergroot. Ten aanzien van de overheid bleef de Hoge Raad echter nog lange tijd zeer terughoudend. Toch nam de overheidsbemoeienis toe, terwijl de administratieve rechtspraak slechts op een beperkt aantal terreinen rechtsbescherming bood. Op den duur heeft de burgerlijke rechter ___5___ de daardoor ontstane lacune op te vullen. Waar echter voldoende administratiefrechtelijke rechtsbescherming aanwezig was, placht de burgerlijke rechter zich van optreden te onthouden.

Welk antwoord past op de open plaats?

  1. geweigerd

  2. het aan andere instanties overgelaten

  3. overwogen

  4. zich genoodzaakt gezien

Vraag 6

Voor een goed jurist is het niet alleen nodig dat hij of zij kennis heeft van de regels van het recht, maar dat hij of zij die regels tevens kan plaatsen in een breder kader van de theorieën, meningen en beginselen die aan ons rechtsstelsel ten grondslag liggen. Men kan het ook iets indringender formuleren: een jurist die niet meer kent dan de regels van het recht, is ___6___ een slecht jurist.

Welk antwoord past op de open plaats?

  1. bijvoorbeeld

  2. dus

  3. echter

  4. voorts

Vraag 7

In een arrest overweegt de Hoge Raad het volgende: ‘Voor het antwoord op de vraag of een waarschuwing kan worden beschouwd als een afdoende maatregel met het oog op bescherming tegen een bepaald gevaar, is van doorslaggevende betekenis of te verwachten valt dat deze waarschuwing zal leiden tot een handelen of nalaten waardoor dit gevaar wordt vermeden.’

Kan een waarschuwing in een gevaarlijke situatie op basis van bovenstaande overweging van de Hoge Raad een voldoende beschermende maatregel zijn?

  1. Ja, mits het aannemelijk is dat het publiek door de waarschuwing het gevaar zal ontlopen.

  2. Ja, hoewel het publiek zijn gedrag aanpast als gevolg van de waarschuwing.

  3. Ja, hoewel een op een bord aangebrachte waarschuwing nooit voldoende kan zijn.

  4. Nee, de gevaarveroorzaker zal hoe dan ook meer maatregelen moeten nemen.

Vraag 8

Indien de rechter oordeelt dat een handeling van de overheid onrechtmatig is, kan hij de overheid desgevorderd in beginsel een schadevergoedingsverplichting opleggen en/of een verbod tot het plegen van dergelijke handelingen jegens de benadeelde op verbeurte van een dwangsom. Vele malen zijn overheidsinstanties in kort geding met dergelijke verboden geconfronteerd, zodat de actie uit onrechtmatige daad grote perspectieven biedt voor de bescherming van de burger tegen de overheid. Op grond van art. 6:168 BW kan de rechter echter een verbodsactie afwijzen omdat de gedraging op grond van zwaarwegende maatschappelijke belangen moet worden ___8___. De benadeelde behoudt wel recht op schadevergoeding.

Welk antwoord past op de open plaats?

  1. aangehouden

  2. afgekeurd

  3. afgestraft

  4. geduld

Vraag 9

In beginsel komt aan ministers, staatssecretarissen, parlementariërs en (hoge) ambtenaren geen persoonlijke, maar alleen functionele immuniteit toe. Er bestaan echter twee uitzonderingen. Ten eerste genieten bepaalde diplomaten volledige immuniteit. ___9___ komt volledige immuniteit ingevolge internationaal gewoonterecht toe aan vertegenwoordigers van staten die een officieel bezoek brengen aan een andere staat (zogenoemde officiële missies). Ook deze volledige immuniteit is gebaseerd op het belang van een goed verloop van de internationale betrekkingen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Daarentegen

  2. Daarnaast

  3. Echter

  4. Evenwel

Vraag 10

Met betrekking tot de vordering van de schuldeiser uit onrechtmatige daad jegens de bestuurder van de failliete vennootschap oordeelde het hof dat de omstandigheid dat een vennootschap in staat van faillissement verkeert er in het algemeen niet aan in de weg staat dat een schuldeiser een vordering instelt jegens de bestuurder, maar dat voor de onderhavige vordering uit onrechtmatige daad een uitzondering geldt.

Kon de schuldeiser zijn vordering uit onrechtmatige daad jegens de bestuurder van de failliete vennootschap met succes instellen volgens het oordeel van het hof?

  1. Ja

  2. Nee

Vragen Woordenschat

In dit toetsonderdeel krijgt u korte tekstfragmenten aangeboden met daarin een open plaats. De vraag is steeds: welk voorzetsel past het best op de open plaats? Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend.

Vraag 1

Twee inwoners van Haren hebben geprobeerd via de rechter in kort geding af te dwingen persoonlijke informatie te verwijderen van ‘Maps’ en ‘Streetview’. Zij hebben volgens de rechter geen spoedeisend belang ___ 1 ___ een beoordeling van hun geschil.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. achter

  2. bij

  3. in

  4. met

Vraag 2

Alle lidstaten van de Raad van Europa hebben het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) ondertekend. ___ 2 ___ garanderen ze dat burgers zich, zonder overheidsbemoeienis, kunnen ontplooien en hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. Hieraan

  2. Hierin

  3. Hiernaar

  4. Hierop

Vraag 3

Een tbs onder voorwaarden wordt opgelegd voor twee jaar en kan steeds worden verlengd ___ 3 ___ één of twee jaar tot het maximum van negen jaar is bereikt.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. door

  2. met

  3. naar

  4. over

Vraag 4

Sommige dwangmiddelen vereisen onder bepaalde omstandigheden tussenkomst ___ 4 ___ de rechter-commissaris.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. aan

  2. tot

  3. van

  4. voor

Vraag 5

Zeven ADO Den Haag-hooligans zijn veroordeeld tot een werkstraf, omdat ze zich hebben misdragen tijdens de voetbalwedstrijd ADO-Ajax. Justitie rekende het de verdachten ___ 5 ___ dat ze ‘gevoelens van onveiligheid en angst’ veroorzaakten.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. aan

  2. in

  3. om

  4. tegen

Vraag 6

De rechtbank Amsterdam heeft een van mishandeling beschuldigde ambulancebroeder ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank acht de mishandeling van een omstander bij het ongeval wel bewezen maar oordeelt dat de ambulancebroeder handelde ___ 6 ___ noodweer.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. bij

  2. in

  3. uit

  4. voor

Vraag 7

Uit onderzoek blijkt dat in Australië de voertuiggerelateerde criminaliteit met 10% toeneemt tussen 2004 en 2007, om dan in 2008 en 2009 weer te dalen tot respectievelijk 90% en 80% van het aantal slachtoffers. Opgemerkt moet worden dat in Australië alleen diefstal van gemotoriseerde voertuigen is gemeten. Fietsdiefstal en diefstal uit voertuigen of van voertuigen zijn hier dus niet ___ 7 ___ verdisconteerd.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. bij

  2. door

  3. in

  4. mee

Vraag 8

Via haar website verkoopt Tom Kabinet B.V. tweedehands e-books. Volgens de Nederlandse uitgeversbond maakt Tom Kabinet B.V. door deze verkoop inbreuk op de auteursrechten van de bij de uitgeversbond aangesloten schrijvers. De voorzieningenrechter oordeelt dat dit niet eenduidig valt ___ 8 ___ te maken uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie te Luxemburg. Niet kan worden uitgesloten dat voor e-books dezelfde regels gelden als voor papieren boeken, die hoe dan ook tweedehands mogen worden verkocht.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. af

  2. in

  3. op

  4. uit

Vraag 9

Het pedagogisch karakter van het strafrecht is mede gegrondvest ___ 9 ___ het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Welk voorzetsel past het best op de open plaats?

  1. bij

  2. jegens

  3. op

  4. voor

Vraag 10

Nederlandse en buitenlandse geheime diensten, zoals de National Security Agency (NSA), wisselen telecommunicatiegegevens uit. De mogelijkheid bestaat dat de Nederlandse geheime diensten gegevens ontvangen die in het buitenland zijn verzameld ___10___ de inzet van bevoegdheden waarover zij niet beschikken.

Wat past het best op de open plaats?

  1. benevens

  2. daargelaten

  3. met

  4. omwille van

Vragen Woordenschat

In het volgende onderdeel zijn per vraag korte tekstfragmenten opgenomen met daarin een open plaats. De vraag is steeds: welk woord past het best op de open plaats? Er wordt per vraag slechts één antwoord goed gerekend.

Vraag 1

Een politieke partij biedt de mogelijkheid dat diegenen die bepaalde ideeën hebben over hoe de samenleving georganiseerd zou moeten worden elkaar ontmoeten. Binnen een dergelijke partij wordt een politiek programma ontwikkeld. Een tweede functie van een politieke partij is het onderzoeken van de weg ___ 1 ___ dat politieke programma verwezenlijkt zou kunnen worden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. waarheen

  2. waarlangs

  3. waarom

  4. waarvan

Vraag 2

De sociale omgeving verwacht van meisjes dat zij zich meer ___ 2 ___ aan gangbare gedragsnormen dan jongens. Zij zijn daartoe in het algemeen van nature waarschijnlijk ook meer geneigd dan jongens.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. conformeren

  2. gedragen

  3. opstellen

  4. toeleggen

Vraag 3

Rond de leeftijd van één jaar leren kinderen lopen. Dit betekent dat de actieradius van het kind aanzienlijk groter wordt. Dit gaat vaak gepaard met nieuwe activiteiten en ___ 3 ___ de ouders voor nieuwe problemen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. stelt

  2. verbindt

  3. verplaatst

  4. zet

Vraag 4

Een man had een advocaat gevraagd een echtscheidingsverzoek in te dienen, maar voordat dit verzoekschrift bij de rechtbank was ingediend, benam hij zich van het leven. In zijn testament was opgenomen dat indien ten tijde van zijn overlijden echtscheiding of scheiding van tafel en bed zou zijn uitgesproken of een verzoek daartoe zou zijn gedaan, alle beschikkingen zouden vervallen ten behoeve van zijn in het testament genoemde echtgenote. In dat geval zouden zijn broer en zijn vader erven. Het is de vraag of een echtscheidingsverzoek is gedaan. Volgens de kantonrechter mag je het indienen van een verzoek niet afleiden uit de omstandigheden. Het verzoek moet daadwerkelijk zijn gedaan en de rechtbank moet het verzoek hebben ontvangen. Dat de man serieus voornemens was een verzoek tot echtscheiding in te dienen doet daaraan ___ 4 ___.

Wat past het best op de open plaats?

  1. geen twijfel

  2. niet af

  3. niet mee

  4. niet toe

Vraag 5

Inwoners van grote steden blijken een tweemaal zo grote kans te hebben om slachtoffer te worden van delicten als fietsendiefstal, bedreiging en vernieling. Ook ten ___ 5 ___ van andere delicten geldt dat de kans om slachtoffer te worden in de stad groter is dan elders in het land.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. aanzien

  2. gevolge

  3. name

  4. tijde

Vraag 6

De rechtbank Gelderland heeft een 42-jarige man uit Zutphen veroordeeld voor diefstal van shampoos en cosmetica uit een filiaal van Albert Heijn in Arnhem. De man is in het verleden verscheidene keren veroordeeld voor vermogensdelicten en staat geregistreerd als veelpleger. ___ 6 ___ eerdere behandelingen en toezicht door de reclassering is het herhalingsgevaar niet afgenomen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Desondanks

  2. Ondanks

  3. Onverminderd

  4. Zonder

Vraag 7

De rechtbank Gelderland heeft een 21-jarige vrouw veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur wegens het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk. Bij het ongeluk kwam de vrouw met haar auto in botsing met twee fietsers. Een van de fietsers overleed, de andere raakte zwaargewond. De rechtbank was van oordeel dat het ongeluk in Almen kon gebeuren doordat de vrouw een grove verkeersfout maakte. De rechtbank oordeelde dat de vrouw, door vlak voor een onoverzichtelijke bocht in te halen en op de linker weghelft te gaan rijden, ___ 7 ___ onvoorzichtig heeft gehandeld. Zij had zich moeten realiseren dat ze tegemoetkomend verkeer niet zou kunnen overzien.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. aanmerkelijk

  2. amper

  3. schier

  4. ternauwernood

Vraag 8

De weigerambtenaar wordt ___ 8 ___ verleden tijd. De Eerste Kamer steunde dinsdag een initiatiefwetsvoorstel van D66 dat regelt dat ambtenaren voortaan niet meer kunnen weigeren om mannen- of vrouwenstellen in de echt te verbinden.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. definitief

  2. niettegenstaande

  3. ongeacht

  4. onlangs

Vraag 9

Het Franse kiessysteem biedt een groot voordeel voor de kiezers. Zo kunnen zij reeds voorafgaand aan de uitslag invloed uitoefenen op de uiteindelijke regeringscoalitie en bovendien hierover hun voorkeur uitspreken. Dit staat in ___ 9 ___ met het stelsel van evenredige vertegenwoordiging, waarbij de burger na de verkiezingen langs de zijlijn het resultaat van de formatie moet afwachten.

Wat past het best op de open plaats?

  1. proportie

  2. schril contrast

  3. verband

  4. verhouding

Vraag 10

Een belangrijk kenmerk van de Nederlandse strafrechtspleging is de grote vrijheid die de strafrechter heeft bij het bepalen van de zwaarte en de aard van de sanctie. Binnen de ___ 10 ___ van de wet is hij vrij in zijn keuze om een bepaalde sanctie op te leggen, zowel voor wat betreft het type sanctie als de hoogte van de straf.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. grenzen

  2. letters

  3. omheining

  4. vervulling

Vraag 11

Van een commerciële kamerverhuurder mag worden verwacht dat hij, met het oog op de belangen en veiligheid van zijn huurders, de door de overheid voorgeschreven maatregelen stipt ___ 11 ___ en bijvoorbeeld noodverlichting aanbrengt.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. gelast

  2. opvolgt

  3. verordonneert

  4. vordert

Vraag 12

Het is de bedoeling van de nieuwe wet dat op een flexibeler manier dan in het huidige systeem van het strafrecht ___ 12 ___ kunnen worden opgelegd aan personen rond de leeftijd van 18 jaar.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. goedkeuringen

  2. motivaties

  3. sancties

  4. verklaringen

Vraag 13

Het geeft geen ___ 13 ___ een persoon te straffen wanneer het strafbare feit hem niet kan worden toegerekend.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. inhoud

  2. manier

  3. mate

  4. pas

Vraag 14

De eerder geconstateerde dalende trend in Nederland met betrekking tot de geregistreerde moorden en doodslagen is sinds 2006 tot ___ 14 ___ gekomen. Welk woord past het best op de open plaats?

  1. ontdekking

  2. ontplooiing

  3. staan

  4. wasdom

Vraag 15

Politie en justitie hebben er belang bij om de drugsproblemen zo dramatisch mogelijk voor te stellen, ___ 15 ___ daarmee extra budget, bevoegdheden en prestige kunnen worden verkregen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. mits

  3. ofschoon

  4. omdat

Vraag 16

Thorbecke trad uit de relatieve anonimiteit van de studeerkamer door de publicatie van een collegereeks waarin hij de ___ 16 ___ grondwet van 1815 artikelsgewijs kritisch had doorgenomen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. excentrieke

  2. perifere

  3. plausibele

  4. vigerende

Vraag 17

Binnen de reclassering ___ 17 ___ het werk met slachtoffers en met de organisaties die de belangen van het slachtoffer behartigen nog in de kinderschoenen.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. blijft

  2. hangt

  3. staat

  4. steekt

Vraag 18

Een verdachte is vrijgesproken van medeplichtigheid aan de overval op geldtransportbedrijf Brink’s op 29 juli 2011. Daarbij werd ongeveer twaalf miljoen euro buitgemaakt en er is geschoten op de politie. Van de verdachte werd DNA aangetroffen op een stukje handschoen tussen het slot en de ketting om het hek van het Korps Landelijke Politiediensten in de omgeving van Brink’s. ___18 ___ uitgebreid politieonderzoek geen ander belastend materiaal heeft opgeleverd tegen de verdachte, volgt vrijspraak voor medeplichtigheid aan de overval. Wel krijgt hij twee maanden gevangenisstraf opgelegd voor het bezit van een gasalarmpistool en het telen van hennep.

Welk woord past het best op de open plaats?

  1. Hoewel

  2. Mits

  3. Omdat

  4. Tenzij

Vraag 19

De politiek was niet wat de jonge Thorbecke, na een studie klassieke talen, voor ogen had. ___ 19 ___ boeide vooral de wetenschap.

Wat past het best op de open plaats?

  1. Hem

  2. Hij

  3. Voor hem

Vraag 20

In Denemarken zijn relatief weinig woningen goed beveiligd. Het aantal woninginbraken ligt daar ___20 ___ op een hoog niveau.

Wat past het best op de open plaats?

  1. dan ook

  2. echter

  3. hoe het ook zij

  4. weliswaar

Vraag 21

Het gerechtshof in Den Haag heeft een 26-jarige verdachte veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De verdachte, die handelde in drugs, heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag op één van zijn afnemers. Het openbaar ministerie had in hoger beroep negen jaar gevangenisstraf geëist. Het hof heeft een aanzienlijk lagere straf opgelegd, ___ 21 ___ het hof rekening heeft gehouden met de gebeurtenissen die aan de doodslag vooraf zijn gegaan en de schuld die het slachtoffer aan die gebeurtenissen had.

Wat past het best op de open plaats?

  1. hoewel

  2. niettegenstaande dat

  3. omdat

  4. ondanks dat

Vraag 22

Op basis van het strafrecht worden bijzonder zware middelen ingezet en worden soms ook personen gestraft die met het gepleegde delict niets ___ 22 ___ hebben.

Wat past het best op de open plaats?

  1. aan te doen

  2. mee te doen

  3. te doen

  4. van doen

Vraag 23

De werknemer is ___ 23 ___ zijn arbeidsovereenkomst bevoegd het bedrag dat hij aan pensioen heeft opgebouwd te verrekenen met zijn openstaande schuld jegens de werkgever.

Wat past het best op de open plaats?

  1. op instigatie van

  2. uit hoofde van

  3. uit hoofden van

  4. voortspruitend uit

Vraag 24

Het onderwijs in justitiële inrichtingen, zowel particulier als van het rijk, ___ 24 ___ in principe qua omvang met het reguliere onderwijs ___24 ___.

Wat past het best op de open plaatsen?

  1. duurt - voort

  2. gaat – door

  3. komt - tot stand

  4. stemt - overeen

Vraag 25

Korte gevangenisstraffen worden steeds meer vervangen door taakstraffen onder bijzondere voorwaarden. […] Om de optimale effectiviteit van deze sanctie ___ 25 ___, moeten zij dan wel aan stringente voorwaarden voldoen.

Wat past het best op de open plaats?

  1. in te willigen

  2. te permitteren

  3. te vervolgen

  4. te waarborgen

Antwoordindicatie Spelling

Vraag 1

A. correct.

Vraag 2

A. correct.

Vraag 3

B. niet correct.

Vraag 4

A. correct.

Vraag 5

A. correct.

Vraag 6

B. niet correct.

Vraag 7

A. correct.

Vraag 8

B. niet correct.

Vraag 9

B. niet correct.

Vraag 10

B. niet correct.

Vraag 11

A. correct.

Vraag 12

B. niet correct.

Vraag 13

B. niet correct.

Vraag 14

B. niet correct.

Vraag 15

A. correct.

Vraag 16

A. correct.

Vraag 17

B. niet correct.

Vraag 18

B. niet correct.

Vraag 19

A. correct.

Vraag 20

B. niet correct.

Vraag 21

B. niet correct.

Vraag 22

A. correct.

Vraag 23

B. niet correct.

Vraag 24

B. niet correct.

Vraag 25

B. niet correct.

Vraag 26

B. niet correct.

Vraag 27

A. correct.

Vraag 28

A. correct.

Vraag 29

B. niet correct.

Vraag 30

A. correct

Antwoordindicatie Grammatica

Vraag 1

A. dat voorziet.

Vraag 2

A. is.

Vraag 3

B. dan.

Vraag 4

A. haar.

Vraag 5

B. wordt.

Vraag 6

B. werkt.

Vraag 7

B. doorzocht.

Vraag 8

A. is.

Antwoordindicatie Spelling: Overige onderwerpen

Vraag 1

A. correct.

Vraag 2

B. niet correct.

Vraag 3

C. ge-sms’t.

Vraag 4

A. fietsster.

Vraag 5

B. niet correct.

Vraag 6

A. correct.

Vraag 7

B. niet correct.

Vraag 8

A. correct.

Vraag 9

B. niet correct.

Vraag 10

B. niet correct.

Vraag 11

A. correct.

Vraag 12

A. correct.

Antwoordindicatie Juridische leesvaardigheid

Vraag 1

C. uitleg.

Vraag 2

B. Nee, de huurder en de verhuurder mogen afwijken van de wettelijke regeling.

Vraag 3

C. Of het lastig is voor de gevaarveroorzaker om beschermingsmaatregelen te nemen.

Vraag 4

B. Een restrictie.

Vraag 5

D. zich genoodzaakt gezien.

Vraag 6

B. dus.

Vraag 7

A. Ja, mits het aannemelijk is dat het publiek door de waarschuwing het gevaar zal ontlopen.

Vraag 8

D. geduld.

Vraag 9

B. Daarnaast.

Vraag 10

B. Nee.

Antwoordindicatie Woordenschat

Vraag 1

B. bij.

Vraag 2

B. Hierin.

Vraag 3

B. met.

Vraag 4

C. van.

Vraag 5

A. aan.

Vraag 6

C. uit.

Vraag 7

C. in.

Vraag 8

C. op

Vraag 9

C. op.

Vraag 10

C. met.

Antwoordindicatie Woordenschat

Vraag 1

B. waarlangs.

Vraag 2

A. conformeren.

Vraag 3

A. stelt.

Vraag 4

B. niet af.

Vraag 5

A. aanzien.

Vraag 6

B. Ondanks.

Vraag 7

A. aanmerkelijk.

Vraag 8

A. definitief.

Vraag 9

B. schril contrast.

Vraag 10

A. grenzen.

Vraag 11

B. opvolgt.

Vraag 12

C. sancties.

Vraag 13

D. pas.

Vraag 14

C. staan.

Vraag 15

D. omdat.

Vraag 16

D. vigerende.

Vraag 17

C. staat.

Vraag 18

C. Omdat.

Vraag 19

A. Hem.

Vraag 20

A. dan ook.

Vraag 21

C. omdat.

Vraag 22

D. van doen.

Vraag 23

B. uit hoofde van.

Vraag 24

D. stemt – overeen.

Vraag 25

D. te waarborgen.

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.