Can you prevent getting Delhi Belly?

Is it possible to avoid Delhi Belly?

Yes! And here it comes...

When you are travelling for an extended period in India (or Nepal, Mexico, Burundi etc.) the chance of getting stomach issues in any form is almost 100%.

Delhi Belly is just a term for stomach issues in India. It happens all over the world. Luckily I experienced only minor stomach problems which were solved by visiting the local (expat) doctor. He subscribed the right antibiotic (thank you travel health insurance!).

He also explained to me how I could try to avoid getting it again..

  • Wash your hands.. Yes we already do that 45 times a day because of Corona, but keep doing it, because it also helps prevent a lot of other diseases like Delhi Belly
  • Eat slowly, saliva will be your first defense against disease-causing bacteria 
  • Go easy on the meat, or avoid it altogether. Especially in countries like India, Thailand and Nepal there are so many vegetable dishes full of flavour, adding meat to it would be overkill (literally)
  • Be careful with the water, but if you travel for a longer time a few sips of Indian tap water now and then helps the immune system
  • Avoid foreign food, especially foods that are not completely heated like pizza's
  • Avoid ice cubes and salads as much as possible
  • Streetfood is fine, as long as it is heated in front of you

And did I succeed in avoiding getting Delhi Belly again? Nope, but knowing what to expect and where to get a (light) antibiotics cure helped me travel more freely and enjoy the teh local flavors. If you do get sick avoid stoppers unless you have to catch a bus.

 

Save travels!

    Related content or attachment:
    Waarom het echt handig is om belangrijke documenten en pasjes direct op je lijf dragen!

    Waarom het echt handig is om belangrijke documenten en pasjes direct op je lijf dragen!

    veiligheid op reis

    Gelukkig heb ik nooit bij de ambassade in een mooi tropisch land hoeven wachten op een noodpaspoort, maar het scheelde niet veel...

    De weg van compleet onervaren (maar volop genietende!) reiziger naar een reiziger die zich (iets) meer bewust is van de risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid gaat niet zonder horten en stoten.

    De allereerste reis in mijn uppie

    Het is een vrij lange vlucht naar Australië. Zeker als je kiest voor een wat goedkopere vlucht met een tussenstop. Het lukt me maar niet om in slaap te komen. Zelfs de gratis drankjes in het vliegtuig helpen niet... Tot het laatste uur.. Ik word door de stewardess uit mijn diepe slaap geschud, pak snel mijn spullen en loop als 1 van de laatste het vliegtuig uit. Door de paspoort controle en eerst maar even pinnen... mijn portemonnee is uit mijn achterzak gegleden tijdens het vliegen... Na een stressvol uurtje kwam de purser mijn portemonnee gelukkig brengen! Met dank aan het personeel van Qantas!

    Hallo Pieter!

    Als je langere tijd op reis bent met zijn tweeën is het superleuk als je af en toe ook een (leuke ?) Nederlander ontmoet. Tijdens een busreis in Laos onder onderweg naar Vang Vieng ontmoeten we Pieter. De prachtige natuur om ons heen en de vele verschillende tassen met naast onze eigen bagage ook de zojuist gekochte soevenirs en heerlijk eten voor onderweg laten we even links liggen. Het geanimeerde gesprek komt plots ten einde als we te horen krijgen dat we in Vang Vieng zijn gearriveerd. Snel de bus uit, tassen pakken en zoeken naar een hostel. Na een paar minuten staat mijn reisgenote opeens stil, laat haar grote backpack vallen en rent terug naar de bus.... De schoudertas met daarin de paspoorten hing nog aan de stoel in de bus. Maar de bus is al weg! Na 10 minuten zenuwachtig op en neer lopen en rondvragen, komt dezelfde bus weer langs. De tas hing nog steeds onaangeroerd in de bus...

    Cepat, Cepat!

    Wijs geworden van eerdere ervaringen zitten onze belangrijke documenten en pasjes netjes in een moneybelt onder mijn kleren tijdens een rit in een bemo. Dit minibusje brengt ons naar het prachtige Lake Toba op Sumatra. We hebben fantastisch uitzicht, omdat we voorin mogen zitten. De chauffeur is zo vriendelijke om ons te wijzen op de handige opbergplek onder onze stoel. Door het zitgedeelte op te tillen kan je er gemakkelijk een kleine tas in kwijt. Handig voor de schoudertas met eten en fotocamera. Je voelt hem al aankomen... 1 minuut nadat we uitgestapt zijn voor ons prachtige Batak huisje.. komen we erachter dat we de tas met onder andere de fotocamera zijn vergeten. Snel achter de bus aan! We houden de eerste de beste Bemo aan. Vragen de chauffeur met een vertaalboekje in de hand om achter die andere bus aan te racen. Sneller, sneller, cepat, cepat! Wij zijn zo brutaal te gebaren niet te stoppen om nieuwe passagiers op te pikken. Na een spannende race van 10 minuten stopt de bus voor ons en kunnen we snel de andere bus induiken. De buschauffeur kijkt verontschuldigend. Ik zou zweren dat hij de tas gewoon langsgebracht zou hebben als wij er niet in geslaagd zouden zijn om hem in te halen en het is niet eens zijn schuld! Een flinke fooi lichter voor onze snelle chauffeur en een ervaring rijker genieten we na in ons Batak huisje aan met meer.

    Gelukkig zat er alleen een (niet al te kostbare) fotocamera in de tas en geen echt belangrijke spullen. Hoewel al die mooie foto's natuurlijk ook verloren waren gegaan.

    Dit zijn drie redenen op bijvoorbeeld een paspoort, creditcard en pinpas direct op je lijf te dragen. Waarschijnlijk letten de meeste mensen wat beter op hun spullen, maar in situaties waarin je al je spullen met je meedraagt is het lastig om overzicht te houden en wordt je soms (bewust) afgeleid. De oplossing is eenvoudig door in dergelijke gevallen een moneybelt of iets vergelijkbaars te gebruiken.

    Meer tips om veilig en gezond te reizen lees je hier.

    Dit zijn de meest slechte manieren om een teek te verwijderen

    Dit zijn de meest slechte manieren om een teek te verwijderen

    Teek

    Mijn allereerste teek liep ik op in Australië. Met veel strijdlust, maar totaal onwetend zijn we de teek te lijf gegaan met vuur, drank en olie. Niets hielp, uiteindelijk heeft een doktersbezoek uitkomst gebracht. Gelukkig zonder nare gevolgen.

    Hopelijk lees je dit voordat je de eerste keer gebeten wordt door een teek. Nog beter: zorg ervoor dat je niet gebeten wordt door een teek! Maar mocht het toch gebeuren, verwijder de teek dan zeker niet door één van de onderstaande methoden toe te passen.

    Met een lucifer

    Een lucifer aansteken, uitblazen en meteen bij de teek houden. De kans dat er een half verkoolde teek in je lijf blijft hangen is erg groot. 

    Met alcohol

    Als de teek zich eenmaal vast heeft gebeten in de huid, zal een beetje alcohol geen effect hebben. Wat wel effect heeft is om de plek waar de teek gebeten heeft te ontsmetten met alcohol, nadat je de teek verwijderd hebt.

    Met olie of benzine

    Ook olie of benzine zal de teek alleen maar verder irriteren en de kans op besmetting vergroten.

    Bevriezen

    Tsja, afhankelijk van het deel van het lichaam waar de teek heeft gebeten is dit een vrij omslachtige manier. De kans is ook erg groot dat de eerste reactie van de teek is om zich nog vaster te bijten.. met als gevolg een vastgebeten bevroren teek..

    Met je vingers

    De kans dat je de teek nog verder in je huid drukt is erg groot en een platgedrukte teek is erg lastig te verwijderen. Mocht je binnen 24 uur niet in staat zijn om de teek op een veilige manier te verwijderen is dit de minst slechte optie van het bovenstaande rijtje.

    Bij alle genoemde manieren om een teek te verwijderen is de kans dat de teek begint te kwijlen of overgeven (jak!) erg groot en dat verhoogt het risico op een besmetting met onder andere de ziekte van Lyme.

    Wat je wel kunt doen om zo'n vervelende teek op een veilige manier te verwijderen lees je hier. Maar beter nog zijn deze tips om tekenbeten te voorkomen.

    Recipe: Indian chapati recipy

    Recipe: Indian chapati recipy

    Indian Flat bread

    What to do when in Diu? Borrow the flat pan from the hostel buy some flour and pick a nice spot for a campfire where you make your own chapati!

    Fair is fair the local indian chapatis were way better, or to speak in Indian terms: Same, same but different.

    Back in Europe though, these Indian wraps win the taste contest by far with the ones you can buy in the stores. If you can even find them in your local store.

    INSTRUCTIONS

    • Place the flour and salt in a large bowl and mix well.
    • Add 3/4 cup of the water.
    • Stir gently in a circular motion until the flour starts to gather.
    • Add 1-2 tablespoons more flour if the dough looks too sticky.
    • Add more water if it looks too dry and firm.
    • Knead the flour until it becomes soft and pliable and doesn't stick to your fingers.
    • Cover the dough with plastic wrap and let the dough rest for at least 1 hour, at room temperature.
    • Know you can make the chapatis! Heat a (flat) pan over medium-high heat.
    • Divide the dough into 10 equal sized dough balls.
    • Roll a dough ball in the flour and flatten it a bit with your hands.
    • Transfer the flatten ball to a clean flat surface, roll it with a rolling pin into a 15 cm disc.
    • Place the chapati on the pan and cook for 30 seconds or until its starts to get golden dots., flip over and cook the other side.

     

    …and ready to serve with a delicious curry… Enjoy!

    Ready In: 90 min.

    Ingredients:

    • 2 cups whole wheat flour or atta (chapati flour)
    • 1 teaspoon salt
    • 1 cup of water
    • Some extra wheat flour for rolling
    Recipe: Indian pumpkin curry

    Recipe: Indian pumpkin curry

    Image

    Years ago, long before I went to India and knew anything about Indian cuisine, I learned to make my first Indian curry in New Zealand. It tasted terrible, nothing like the Indian curry with the delicious smooth pumpkin flavour I tasted for the first time in a backpackers hostel in rural Australia.

    But… after many travels and try outs, this might just be getting close to that original taste….

    Directions

    1. Peel pumpkin and scrape out seeds. Cut into bite sized cubes. Finely dice onion and tomatoes.

    2. Heat oil in a large frying pan until very hot. Add chilli and stir fry but don't allow to blacken.

    3. Add mustard then saute until the mustard seeds begin to burst.

    4. Reduce temperature to medium. Saute onion for 4-5 minutes until it begins to brown. Add tomatoes and stir.

    5. Stir in turmeric and curry (only a little at first then taste and adjust if required). Remove chilli and discard.

    6. Add pumpkin and mix well. Add a little water and simmer covered over low heat for 15-20 minutes until the pumpkin can be pierced easily with a knife.

    7. While cooking stir from time to time and add water if necessary. The pumpkin should not boil dry but it should not be soupy.

    8. At this stage you can add various other vegetables like cauliflower, carrot, green peas or even potatoes. They soak up the curry taste in wonderful way.

    9. At the end of cooking stir in coconut and season with salt and pepper.

    Serve the meal on an Indian steel plate, add naan, chapati or roti and a side dish or two and your in business ;-)

     

    Ready In: 40 min.

    Ingredients:

    • 2 tablespoons vegetable oil
    • 1kg fresh pumpkin
    • 1 onion
    • 1 can of tomatoes with liquid
    • 1 small dried chilli, seeds removed
    • 1 teaspoon black mustard seeds
    • 1/2 teaspoon ground turmeric
    • 1 teaspoon (more according to taste) medium-hot curry powder or paste
    • 1 small can of coconut milk
    • salt and freshly ground black pepper, to taste
    Access: 
    Public
    Comments, Compliments & Kudos

    Add new contribution

    CAPTCHA
    This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
    Image CAPTCHA
    Enter the characters shown in the image.