Groepsreis: Ja of Nee?

Wanneer je besluit om op reis te gaan, zijn er talloze mogelijkheden; je gaat naar een specifieke bestemming, je wilt meerdere plekken bezoeken, op het strand liggen, nieuwe culturen ontdekken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Naast de bestemming, is het een belangrijke beslissing of je alleen gaat, met familie of vrienden, of...op een groepsreis.

Zelf had ik lang een beeld van een groepsreis als iets dat vooral iets voor ouderen was, of juist voor jongeren die op een feestvakantie gaan. Toch ben ik afgelopen jaar voor het eerst zelf op een groepsreis gegaan, op een tweeweekse rondreis door Iran. Ik wist al lang dat ik naar Iran wilde, maar kwam er niet goed uit hoe ik dat wilde aanpakken. Na lang overwegen, veel googelen en nadenken besloot ik uiteindelijk een rondreis te boeken via Djoser. Dit besluit nam ik uiteindelijk omdat ik zoveel mogelijk van het land wilde zien maar niet een paar maanden weg wilde, de reis het grootste deel wat ik van Iran wilde zien bezocht en het me wel heel fijn leek om gewoon te kunnen gaan en genieten, zonder enorm veel uit te moeten zoeken. Iran is namelijk prachtig, maar niet het simpelste land om rond te reizen.

Ik ging dus op een groepsreis, en hoe beviel dat nou? Eigenlijk verrassend goed! Als ik eerlijk ben had ik er van tevoren niet lang bij stilgestaan dat ik daadwerkelijk twee weken zou gaan doorbrengen met zo'n 20 mensen die ik totaal niet kende, ik was veel meer met het land bezig dat ik ging bezoeken. Achteraf ben ik blij dat ik me geen zorgen heb gemaakt over het groepsgedeelte van de reis, want alles klopte eigenlijk meteen. Iedereen die op de reis ging had een gedeelde interesse (Iran) en dat schepte meteen een band. Verder was onze groep erg gevarieeerd; de leeftijden liepen uiteen van 23 tot 78, iets meer dan de helft reisde samen en er waren nog genoeg alleenreizenden die dan veel met elkaar optrokken, waaronder ikzelf. De sfeer in de groep was erg goed; als je gezelschap wilde was er altijd iemand met wie je kon optrekken maar wanneer je even wat tijd voor jezelf wilde kon dat ook makkelijk. Het delen van de reis, het leren kennen van mensen en zoveel van een land in een relatief korte tijd zien, zorgde al met al voor een enorm gedenkwaardige reis.

Mij is een groepsreis dus erg goed bevallen. Misschien is dat geluk geweest, misschien is het niet voor iedereen, maar ik denk dat het een enorm goede optie kan zijn wanneer je veel van een land in een kortere tijd wilt zien en tegelijkertijd een fijn reisgezelschap zoekt, en al helemaal wanneer het land dat je wilt bezoeken niet makkelijk te bereizen is. Hieronder geef ik nog wat tips voor wanneer je op een groepsreis gaat, om alles zo fijn mogelijk te laten verlopen:

Bonding: Wanneer je de mensen uit je groep wilt leren kennen, is het leuk om te vragen waarom ze voor deze reis gekozen hebben. Vaak leer je iemand dan al goed kennen en weet je waar hun interesses liggen. Iets lekkers meenemen om uit te delen is ook altijd een goed idee.

Gezelschap en me-time: Voor je op reis gaat, is het goed om bij jezelf na te gaan hoe het voor jou is om voor een langere tijd in het gezelschap van een groep te zijn. Hou je van constant contact of heb je liever ook genoeg tijd voor jezelf? Als je dit van tevoren weet, kun je al een beetje bedenken hoe je je dagen wilt inrichten en wat belangrijk is voor jou om je goed te voelen tijdens je reis. De dagen zijn vaak lang en intensief, dus sta daar goed bij stil.

Accepteer elkaar: Vanzelfsprekend zijn er mensen in je groep waarmee je beter overweg kunt dan met anderen, en dat is helemaal goed. Ga alleen geen engergie verspillen aan ergernissen, maar focus je op je reis en op de mensen bij wie je op je gemak bent.

Dus, heb je voor een groepsreis gekozen? Ga van je trip genieten, en wie weet hou je er ook nog eens reis- of zelfs levenslange vrienden aan over!

Comments, Compliments & Kudos

Toegevoegd aan magazine

Hoi Iris! Interessante blog heb je geschreven over hoe het is om op groepreis te gaan. Ik ben zelf nog nooit op groepsreis geweest maar het lijkt me een fijne optie als je naar een land wil dat wat minder makkelijk te bereizen is. Ik heb je blog toegevoegd aan mijn magazine met reistips en ervaringen als inspiratie voor andere WorldSupporters ;)

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1 2