Goede doelen-beleid: van 'maar wat doen' tot maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sinds een nieuwe richtlijn in 2018 (onderdeel van de 'Erkenningsregeling voor goede doelen') zijn goede doelen verplicht inkomsten vanuit bedrijven apart in het jaarverslag te vermelden.

Wat blijkt, in veel gevallen zijn donaties niet het resultaat van een gerichte marketingcampagne ( 'in het verlengde van het bedrijfsbeleid'). De meeste bedrijven, met uitzondering van een aantal grote multinationals, hebben helemaal geen giften- of sponsorbeleid. Donaties aan goede doelen komen vaak voort uit 'toevallige' contacten.

Inkomstenbronnen van goede doelen

De herkomst van inkomsten van goede doelen is in 2017 als volgt:

  • Particulieren 36,6%
  • Subsidies 34,4%
  • Stichtingen 16,4%
  • Loterijen 6,7%
  • Bedrijven 1,6% (goed voor 33 miljoen euro)
  • Overig 4,2%

Particulieren blijven grootste gevers

"Particulieren" vormen nog steeds de grootste inkomstenbron voor goede doelen. De betrokkenheid van de samenleving bij maatschappelijke doelen is onveranderd groot. Donaties van particulieren volgen in grote lijnen de economische trend; zo werd er tijdens en vlak na de economische crisis duidelijk minder gegeven aan goede doelen.

Samenwerken en delen van kennis

Bij een groeiend aantal goede doelen zijn ondernemers actief betrokken bij het projectteam van het goede doel. Niet alleen wordt dan vanuit het bedrijf geld beschikbaar gesteld, maar ook wordt expertise gedeeld. Bedrijven doneren geld, in ruil voor bekendheid en een positief imago, maar zoeken ook echte samenwerking. Bedrijven worden steeds vaker echte projectpartners, in plaats van alleen geldverstrekker. Samenwerking met goede doelen vergroot daarnaast de betrokkenheid van werknemers bij het eigen bedrijf.

MVO - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Sommige bedrijven gaan een stap verder dan het doen van een gift of het samenwerken in een projectteam. Bedrijven maken dan Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) onderdeel van het bedrijfsbeleid. MVO betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid (willen) dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden of vergrijzing. MVO begint met dat bedrijven proberen deze problemen niet groter te maken. Ondernemers die een stap verder gaan, streven ernaar een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze problemen.

Deel je ervaringen

  • Heb je, of werk je bij, een bedrijf dat doneert aan goede doelen? Of ben je als werknemer actief betrokken bij een projectteam van een goed doel? Deel je ervaringen via een reactie hieronder, of schrijf zelf een blog.

Lees meer

  • Kijk bij Support & Inspire voor ervaringen van maatschappelijk betrokken World Supporters
  • Duik in de wereld van Helpen als je met je bedrijf, of zelf, betrokken wilt raken bij een stichting of maatschappelijk project
  • Kijk eens bij MVONederland als je meer wilt lezen over mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen
Image
Follow the author: Koert Hommel
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1