Artikel over bananenplantages

Met aardrijkskunde hadden we een les over bananenplantages. Bananen worden ook wel het 'Groene Goud' genoemd  omdat hier veel geld mee te verdienen is. Maar dat is helaas niet zo voor de lokale boeren, maar voor de grote multinationals die de bananen opkopen. De boeren leven vaak onder slechte omstandigheden. In dit artikel zie je dat er een belangentegenstelling is tussen de arbeiders op de bananenplantage en een marketingdirecteur. 

De arbeider vertelt over de slechte omstandigheden van de arbeiders en op de plantage, de directeur zegt juist dat dit heel erg mee valt. Verderop staat hoe de prijzen van bananen tot stand komen, en zie je dat het minimale van het minimale wordt betaald bij het kopen van 'goedkope' bananen, ten koste van de arbeiders. Bij fairtrade bananen betaal je meer per banaan, maar wordt er meer geld uitgegeven aan de arbeiders, de productiekosten, het transport en de douanekousten om de productie van bananen beter te maken voor mens en milieu.

Waarom ik vind dat dit artikel past bij het thema Worldsupporter, is omdat dit artikel eigenlijk laat zien dat als je bewust koopt, en niet zomaar de eerste beste goedkope bananen pakt die je ziet, je eigenlijk al bijdraagt aan het maken van een betere wereld! Wij als Westerse landen kunnen dus bijdragen aan de omstandigheden in een land als Costa Rica, en ik vind dat dat de essentie van Worldsupporter is: weten dat jij mee kunt helpen aan een betere, hoogstwaarschijnlijk ook eerlijkere, wereld. 

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Demi Schutte
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
1
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.