Gesprek met Surinaamse leeftijdgenoot

Ik sprak met Anastacia. Anstacia is 20 jaar en woont momenteel in een meisjes internaat in Paramaribo. Zij vertelde mij dat zij een creool is en opgegroeid is in de stad, Paramaribo.

Toen ze 12 jaar oud was, is ze al in een internaat terechtgekomen. Dit was omdat zij samen met haar moeder in een krakkemikkige woning woonde. Toen haar moeder op een gegeven moment een nieuwe vriend kreeg, werd haar moeder samen met haar nieuwe vriend, alcoholist. Ook woonde Anastacia's oom op het erf waar zij woonden. Deze oom verkocht op het erf drugs, waardoor er dus vele duistere figuren bij hen op het erf kwamen.

Anstacia haar tante vond dit niet goed voor Anastacia, een kind van 12 jaar. Haar tante heeft er voor gezorgd dat Anastacia in een internaat kwam, om op die manier in een betere omgeving op te kunnen groeien.

Anastacia vertelde dat haar vader vanaf haar geboorte al buiten beeld is. Wel heeft ze zo nu en dan contact gehad met haar vader. Ze vertelde dat haar vader geen moeite in zijn kinderen steekt, wat voor vele teleurstellingen heeft gezorgd bij Anastacia. Anastacia zegt dat ze geen contact meer hoeft met haar vader, want het is graag of niet. Anastacia weet niet precies hoeveel broers en zussen zij heeft. Ze kon me wel vertellen dat ze weet dat ze wel broers en zussen heeft, alleen niet weet hoeveel kinderen haar vader nou heeft gemaakt. Ze heeft wel eens één van haar zussen opgezocht, maar veel contact is daar niet aan over gebleven.

Wel is er een andere man in Anastacia haar leven die zij haar "vader" noemt. Deze man is een ex vriendje van haar moeder, dus haar ex stiefvader. Dit is niet dezelfde man waar haar moeder nu dus nog mee samen is en dus ook niet degene waardoor Anastacia haar moeder een alcoholiste is geworden. Anastacia heeft veel contact met deze "vader".

Vier jaar nadat Anastacia in het eerste internaat is gekomen, is ze naar een ander internaat verhuisd. De reden achter de verhuizing is dat er een ruzie ontstond tussen Anastacia en de directeur van het eerste internaat. Deze ruzie was ontstaan nadat Anastacia op een avond tegen de directeur had gezegd dat ze naar een feestje toe zou gaan. Toen werd gezegd dat dat prima was, ging Anastacia naar het betreffende feestje. Die avond kwam de moeder van Anastacia bij het internaat en vroeg naar Anastacia. De directeur zei dat die niet wist waar Anastacia was, waarop de moeder boos reageerde. Omdat de directeur volgens Anastacia loog en daardoor vervolgens ruzie kreeg met haar moeder, wilde Anastacia bij dat internaat weg. Ook was het eten niet lekker bij het internaat.

Nu was Anastacia 20 jaar en gaat naar school. Ze wil architect worden. Het internaat waar ze nu zit, vindt ze prima. De kosten van het internaat worden betaald door de tante die er ook voor heeft gezorgd dat Anastacia in een internaat zit. In het internaat zijn huisregels waar Anastacia zich aan houdt. Ook hebben de meiden van het internaat huishoudelijke taken, bijbelstudie en eten zij altijd gezamenlijk. 

Anastacia vertelde dat ze christelijk is en elke zondag naar de kerk gaat. Wat ook leuk was, is dat zij mij probeerde te overtuigen van het christelijk geloof, toen ik vertelde dat ik niet echt geloof.

Verder is Anastacia haar hobby dansen. Anastacia gaat niet opstap naar discotheken en dergelijke. Zij wil haar niet associëren met de asociale mensen die je in het uitgaansleven kunt tegenkomen. De drank en drugs en de manier van dansen in de discotheken vond Anastacia verschrikkelijk.

Anastacia had op dit moment geen vriendje. Wel vond ze iemand stiekem leuk, maar daar durfde ze niet veel over te zeggen.

Het gesprek met Anastacia was een erg leuk en gezellig gesprek. Ze was erg open en vertelde ook op een nuchtere manier over haar leven. 

Image
Follow the author: Inge uit Friesland
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Inge uit Friesland
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]