Interview leeftijdsgenoot

Ik ben een bijna een maand geleden naar Malawi geweest en heb daar een aantal mensen mogen ontmoeten. Daartussen zaten ook een paar jongeren van mijn eigen leeftijd. We waren op dat moment bij hen op school. We hebben daar een rondleiding gekregen over het terein van de school. 

Een school daar ziet er iets anders uit dan bij ons hier in Nederland. Wij hebben hier in Nederland allemaal verschillende lokalen in één gebouw met daarbij een aula. In Malawi hebben de dat iets anders ingedeeld. Daar hebben ze namelijk gewoon allemaal aparte gebouwen. Dit zijn dan de klaslokalen. Deze zitten dan niet allemaal in en gebouw maar staan los van elkaar verspreid over het terrein. Ook de aula staat apart van de andere lokalen. Toch hebben ze dezelfde vakken als wij in Nederland hebben. Daarvoor hebben de dan ook een speciaal lokaal. Ze hebben een speciaal lokaal voor Natuurkunde en Scheikunde en een Lokaal voor Practica. In de lokalen zelf staat niet het meest moderne en mooie meubilair, maar het voldoet prima. Ze maken gewoon gebruik van schoolborden en krijt, dus een deel van het lokaal is helemaal wit van het krijt. De lokalen zijn overigens wel groot, maar er zitten dan ook veel meer mensen in een klas dan bij ons in de klas. Na het practicum lokaal zijn we doorgelopen naar de bibliotheek. Het had en grote ruimte met wereldbollen en woordenboeken waar mensen in 'rust’ konden gaan werken. Naast die ruimte stonden alle boeken opgesteld. Wat eigenlijk gewoon de lesboeken waren, dus de meeste boeken hadden ze zelf al. 

Later zijn we naar het sportveld geweest wat ook op het terrein van de school ligt. Er word veel gevoetbald op school en niet alleen jongens doen mee; ook de meiden spelen graag een potje voetbal mee! Het is grotendeels verplicht om Engels te spreken op school daar. Zo zullen ze de taal beter leren kennen en zo een voorsprong hebben op anderen. Dus daar kan onze school nog wel wat van leren. Over leren gesproken; na de rondleiding verzamelden we allemaal in de aula en kregen allemaal presentaties over de cultuur, religie, muziek, klimaat en gewoontes in Malawi. Waarop wij ook presentaties gaven over Nederland. Zo hebben we veel over elkaars land mogen leren. Bijvoorbeeld dat het in Malawi verplicht is om een ouder persoon te helpen als je er een tegenkomt. In Nederland horen we dat eigenlijk ook te doen, maar ik zie toch vaak dat veel jongeren er niet zo veel aandacht aan geven. Daarin kunnen wij nog echt wel wat van Malawi leren. 

Toen we het over muziek hadden zijn we met z’n allen in een hele grote kring gaan staan en hebben we allemaal een lied gezongen in Chechewa. Ik kon alleen het woord 'Hosanna’ verstaan. Dat is ook eigenlijk niet zo gek omdat 75% Christelijk is in Malawi, 20% hoort bij de Islam en ongeveer 5% gelooft niet of beleid een ander geloof. Het was daarom voor hun ook wel gek dat een aantal mensen uit onze groep niet geloofden. Daar vroegen ze dan ook wel eens naar. Maar het was wel mooi dat ze ook voor die keuze respect hadden. De Christenen en Islamieten leven ook grotendeels in vrede met elkaar. Dat is er mooi om te zien. 

Ik heb die dag veel mogen leren over het schoolsysteem van Malawi en ik heb mogen zien dat ze met weinig middelen heel veel kunnen bereiken. Want een belangrijke factor die mensen daar nog wel eens missen is de kennis over bepaalde zaken. Dit geeft inwoners van Malawi vaak een achterstand. Daarom is het zo mooi om te zien dat die docenten zo gepassioneerd les geven en dat ze op die manier echt investeren in de toekomst. De jongere vertelden ons dat ze blij waren dat ze naar school konden en dat ze dingen mochten leren. Dat was tof om te horen en het deed me ook beseffen dat ik blij mag zijn dat school in Nederland zo vanzelfsprekend is. 

Follow the author: Bartfolkers
More contributions of WorldSupporter author: Bartfolkers
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]