Wereldhandelsspel

Education Category: General
Ages:

Dit handelsspel heb ik gespeeld toen ik als vrijwilliger actief was in Peru. Het is een variant op het havenspel dat door scoutinggroepen veel gespeeld wordt.

Het spel bestaat uit een aantal landen. Ieder land heeft overschotten van bepaalde producten en tekorten aan andere producten en het is het doel om zo te handelen dat je aan het einde van het spel zo veel mogelijk geld hebt verdiend. Het is het leukst om producten te kiezen die realistisch zijn, want dan leer je de kinderen ondertussen ook nog iets over de wereld! In ieder land moet uiteraard het eigen geld betaald worden, dus het is steeds nodig om bij de bank je geld te wisselen. Hierdoor kunnen de iets oudere kinderen laten zien hoe goed ze wel niet kunnen rekenen! :)

Voordat er gehandeld kan worden, moet er echter uiteraard eerst een visum voor desbetreffend land worden verdiend. Ik heb alle kinderen een paspoort gegeven met verschillende vakjes. In dat vakje kwam een stempel te staan als ze het spel hadden gedaan dat bij dat land hoorde. Het is leuk om spelletjes te kiezen die bij dat land horen. In Nederland gingen wij bijvoorbeeld zaklopen en blikgooien, in Engeland gingen we high tea-en en in Frankrijk hebben we de Eiffeltoren gebouwd van satéprikkers. :)

Ieder land wordt vertegenwoordigd door een posthouder, dus je hebt wel een paar mensen nodig om het spel te leiden. Het spel is geschikt voor kinderen van circa 8 tot 18 jaar oud. De kleinere kinderen zullen zich vooral focussen op de visum-spelletjes, de ouderen vooral op handelstrategieën! :)

Geldstromen tussen landen
In de bijlage staat een overzicht van de prijzen van de handelswaar (die kun je uiteraard zelf veranderen!). Bedenk dat iedereen alles zo goedkoop mogelijk wil aanschaffen en zo duur mogelijk wil verkopen. Dit geldt voor zowel de handelaren (deelnemers) als de landen (posthouders).

De bank
Ook de bank wordt door een posthouder bemand. Het is aan hem de taak om de kinderen geld te laten wisselen. Hij beschikt dus over alle valuta en moet steeds wisselen. Je kunt zelf kiezen of je de posthouder of de kinderen wil laten uitrekenen hoe veel geld ze moeten geven en krijgen. Eventueel kun je de kinderen nog een rekenmachine geven, zelfs dan is voor veel mensen het wisselkoers-begrip al vrij lastig te bevatten. :)

Benodigd materiaal
- Kosten- en wisselkoersoverzicht (zie bijlage)
- Spelmateriaal en -uitleg per land voor het visum-spel (zie bijlage)
- Paspoorten (zie bijlage)
- Nepgeld (zie bijlage), eventueel met Monopoly-geld
- Kaartjes met handelswaar

Meer over hoe ik dit spel heb ervaren kun je lezen in mijn blog Op zomerkamp in een duizendsterrenhotel.

Heel veel plezier!

Related resources on WorldSupporter: 
Follow the author: AnnaVanderveen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1