Zwembadweek en laatste keren =((

Zondag, 8 december.
Om half 10 gaan Sem, Malou en ik naar de kerk achter onze compunds. Dit is echt een vettere belevenis dan de vorige keer! Wanneer we binnen komen moeten we ergens gaan zitten, en we lopen braaf achter Sem aan. Maar dan komen we erachter dat mannen en vrouwen gescheiden zitten. Ghehe, domme salaminga's die we zijn. Een vrouw wijst naar ons en roept dat we voor haar moeten zitten, maar daardoor zitten we wel belachelijk vooraan, en daar houden Malou en ik eigenlijk niet van. =p De sfeer is echt megavrolijk, en om de paar minuten roept er iemand 'Hallelujah!' en dan roept de rest 'AMEN!'. Wij als nieuwkomers vallen (helaas) op en we moeten ons voorstellen. Sem begint meteen met 'Hallelujah!' en iedereen roept AMEN! Haha, echt super grappig. Tijdens het bidden, dat wordt begeleid met muziek, gaat iedereen helemaal uit z'n dak. Een vrouw en een man knielen op de grond en maken wijdse armgebaren en sommige mensen schreeuwen het uit. Wij kijken echt onze ogen uit! Ook tijdens het zingen staan sommigen op en gaan helemaal wild dansen. Er zijn ook een paar meisjes van de Judah Mohama en het is echt geniaal om te zien hoe ze uit hun dak gaan!
Na de kerk gaan we naar het zwembad en ik neem m'n compoundkindjes mee. Ik dacht alleen dat ik 3 of 4 broertjes en zusjes had, maar dit blijken er 7 te zijn! Gezel! Omdat we ook nog met 3 vrijwilligers zijn waarvan Sem ook nog 2 mensen meeneemt, gaan we niet in de taxi maar strikken we een motorking. Lachen!
In het zwembad is het ook erg leuk. We worden wel naar het ienieminie kinderbadje gestuurd omdat er een paar kinderen te klein zijn en anders kunnen verdrinken, waardoor we met z'n allen in een veel te klein bad zitten, maar dat boeit niemand wat. Op een gegeven moment zegt m'n zusje dat ze naar de wc moet en ik loop met haar mee. Ik wijs haar het hokje dat ze moet hebben, maar ze blijft besluiteloos voor de wc staan die het deksel erop heeft. Ik doe het deksel eraf en wijs ernaar. Maar ze blijft er als een jongetje voor staan en wil zo gaan plassen! Het meisje heeft gewoon nog nooit een normale wc gezien, hoe bizar is dat! Ik zeg haar dat ze erop kan gaan zitten en dat doet ze gelukkig. =p
Na het zwemmen gaan we met 2 taxi's terug naar het compound en daar doe ik nog mee met wat Afrikaanse spelletjes. Bij een spel moet je elkaar over een streep trekken, waarbij 2 kinderen de handen in elkaar slaan en de anderen vormen een rij achter je, en die gaan dan als een malle aan je trekken. Een super ruig spel en we vallen regelmatig over elkaar heen op de grond, maar het is echt super grappig. =D

Maandag, 9 december.
Ik ben blij dat ik maar 1x in de week ochtenddienst heb, want man wat blijft 6 uur toch vroeg! In het weeshuis komen er aan het einde van de ochtend bezoekers, studenten, die komen helpen (vooral kijken) en een beetje met ons kletsen. Op een gegeven moment komen ineens alle mobieltjes tevoorschijn en willen ze foto's van me maken, het lijken wel paparazzi! Ze staan allemaal om me heen en de een na de andere komt naast me staan poseren. Ik weet niet wat me overkomt!

Woensdag, 11 december.
Op het Judah Mahama gaan we (verlate) sinterklaas vieren. In de bakjes die we vorige week hebben geknutseld doen we pepernoten en ballonnen. De ballonnen willen we eigenlijk versieren, maar dat mislukt een beetje want lijm schijnt niet te plakken op een ballon. =p Maar dat is helemaal niet erg, want de meisjes vinden de ballonnen op zich al geweldig genoeg! Gillend rennen ze rond en ze worden helemaal wild wanneer er een ballon knapt.
's Middags gaan Loes met Enoc en Sabaina, broertje en zus van mijn vorige familie, zwemmen want Sabaina is jarig! Ze zegt de hele tijd hoe blij ze is en dat ze deze verjaardag nooit zal vergeten, super schattig! De vorige x dat ze met een vrijwilliger was wezesn zwemmen, was ze bijna verdronkn, dus ze vindt het nu wel wat spannend en blijft de hele tijd bij de kant staan. Enoc daarentegen spartelt als een vis in het water rond.
We eten gauw lunch en moeten er dan weer vandoor, want Sabaina moet nog voorbereidingen doen voor haar verjaardagsfeest. Wanneer ik tegen haar zeg dat ik terug naar m'n compound moet, is ze meeegabeledigd. Ze zegt dat ik moet blijven voor het eten, maar na mijn ziekte de vorige x durf ik echt geen 2x meer avond te eten! Ze blijft teleurgesteld, ook als ik uitleg dat ik niet wist dat er 's avonds ook nog een feest zou zijn waarvoor ik uitgenodigd was en dat ze in het compound op me rekenen. Ik voel me best schuldig, maar kan er echt niets aan doen!
's Avonds ga ik met Malou en Sem de eerste helft van een voetbalwedstrijd kijken. Ergens aan de straat buiten zijn 2 tv's neergeknald, wat stoelen, en alle mannen zitten daar buiten tv te kijken. Echt geniaal! Waarschijnlijk hebben ze nog nooit een vrouw daar gezien, want ze kijken ons wel een beetje raar aan. =p

Donderdag, 12 december.
Vandaag gaan we zwemmen met de meisjes van het Judah Mahama! Om 10 uur hebben we afgesproken bij de ingang het zwembad, maar omdat het vreselijk lang duurt, gaan we alvast bij het zwembad liggen. Maar wat is het druk! Het wemelt echt van de kinderen en er komen steeds meer bij! We hebben duidelijk een slechte dag uitgekozen om met onze meisjes te gaan zwemmen, want het blijkt vandaag de laatste schooldag te zijn en daarom gaat iedereen naar het zwembad. Wij worden weer belachelijk positief gediscrimineerd, want de badmeester stuurt ons naar het andere zwembad, sluit de hekken en tadaaaa daar hebben wij ons privezwembad! De kinderen staan als bezoekers in de dierentuin om de hekken heen, en wij voelen ons bijna verplicht om kunstjes te gaan doen. Het is echt mega ongemakkelijk maar gelukkig (?) komt de badmeester af en toe voorbij met een stok om de kinderen weg te jagen.
2 uur later komen onze meisjes er ook ein-de-lijk aan. De bewaker wil ze eerst niet toelaten, maar als wij zeggen dat ze bij ons horen, mogen ze toetreden in ons privezwembad. En wat hebben ze een plezier! Gillend en lachend springen ze in het water, heerlijk om te zien! Op een bepaald moment duwen we een voor een de meisjes op een matje door het hele zwembad in, inclusief het diepe gedeelte,en wat hebben ze een lol! Van madame Rehab en haar man moeten ze na 2.5 uur vertrekken. Ze zijn ons weer super dankbaar en het is een heerlijk gevoel dat we ze zo'n toffe tijd konden geven!

Vrijdag, 13 december.
Vandaag is de laatste dag van Loes en mij samen op het JM. Morgen komen haar zusje en moeder naar Ghana en gaat zij een week met hun reizen, en vandaag is mijn laatste week aangebroken. =( Huilen met de pet op!
Op het JM willen we een aandenken aan ons achterlaten,en daarom besluiten we een tekstje in hun slaapkamer te verven, zoals een paar vorige vrijwilligers ook hebben gedaan. Verf kunnen we vinden, maar kwasten niet, dus daarom doen we het maar mooi met onze vingers. We staan boven op de meeegawankele hoge stapelbedden en maken er een mooi werkje van! Als we klaar zijn, is het verf alleen met geen mogelijkheid van m'n handen te krijgen. We gebruiken terpentine maar het schiet niet echt op. 3 meisjes zitten om me heen en zijn ongeveer een uur bezig om het meeste verf van m'n handen te boenen. Wat een schatjes zijn het ook!
Voor de laatste keer karren Loes en ik terug op de motor naar kantoor, en deze keer lukt het haar om zonder te stoppen over de slechte weg te rijden en hoef ik dus niet af te stappen! Whoehoeee, juichend knallen we over de weg heen. =D
's Avonds gaan we uiteten en op stap. We besluiten te kingsen, en het bier loopt er goed in. Wat een geniale avond! We drinken en dansen ons helemaal dol, het is echt een topavond. =D

Zaterdag, 14 december.
Over deze dag valt weinig te zeggen: KATER! Daarom lekker uitbrakken bij het zwembad en mal vroeg naar bed. =D

Zondag, 15 december.
Vandaag gaan m'n mooie rastaharen verwijderd worden! =((( Ik wilde het dolgraag meenemen naar huis, maar ik ben al 5 plukken verloren en ik vrees dat ik kaal word als ik het nog 3 weken laat zitten. M'n zus wil het er uithalen en Diede komt gelukkig helpen. En binnen 2 uur zijn we al klaar! Ik voel me kaal maar ben het gelukkig niet, en loop rond als een poedel. =p Ik mis m'n lange blonde haren, meeh! Hierna fietsen we door naar het zwembad, en daar gaan we de rest van de dag lekker chillennnnn.

Maandag, 16 december.
Vandaag m'n laatste middagdienst in het weeshuis! Ik haat het dat alles nu de laatste x wordt, ik wil helemaal nog niet weg! Vrijdag komt Erik en daar heb ik echt zin in, maar ik heb er een dubbel gevoel bij omdat ik het hier zo leuk heb! Maar dat is alleen maar een goed teken natuurlijk. (=
Ik heb ballonnen meegenomen naar het weeshuis, en dat is eerst een succes en daarna een gevecht. Maargoed, daar zijn we ondertussen aan gewend he! De huismoeder is vandaag belachelijk sloom, en pas om half 5 heeft ze het bad klaar. Omdat er niemand is om te helpen met het eten, helpen wij daar maar mee en zijn we pas om kwart voor 6 klaar. Tijdens het badderen komt de politie ineens binnen om een meisje te brengen! Echt heel zielig, ze is 10 jaar en word hier ineens gedumpt. Ze schijnt weggelopen te zijn en daarom heeft de politie haar opgepikt en hierheen gebracht. Arm kind, lijkt me echt vreselijk om zo in deze chaos terecht te komen en niemand die naar je omkijkt. Ik probeer een gesprekje met haar aan te knopen, maar ze is best stillig.
Wanneer we eindelijk vrij zijn,cross ik gauw naar huis want om 19:00 zou ik met m'n broer Fuseini mee naar de bibliotheek: die zit naast ons huis, opgericht door een Nederlander en ook deel van onze organisatie, en hij is nu een beetje het mannetje ervan. Fuseini vertelt dat er 's avonds studenten in de bieb komen vanaf een uur of 7 en dat ze dan blijven studeren tot 3,4 uur in de nacht. Wtf, wanneer moet je dan in godsnaam slapen?! Hij zegt dat ze zoveel moeten studeren dat ze tijd te kort hebben en dat ze tijd van de nacht daarom maar gebruiken. Hoe gemotiveerd ben je dan wel niet, pfoe! De bieb is echt een mooie ruimte, en staat vol boeken voor zowel volwassenen als kinderen. 's Middags geeft Fuseini les aan kinderen van de buurt, die dan na school naar de bieb komen, en morgen ga ik daar kijken.
In het kantoor laat Fuseini me wat studieboeken zien en we gaan wat wiskunde vragen doen. Heel leuk want hij is zo enthousiast! Alle vragen zijn net puzzels zegt ie, en het is zo leuk als je het oplost! Hij legt me de stelling van Pythagoras uit, ook al ken ik die allang, en ik luister geduldig naar hem. Papa zou het goed met hem kunnen vinden, haha!

Dinsdag, 17 december.
Vandaag is echt m'n allerlaatste werkdag in het weeshuis, meeh! Ik ben te laat, want m'n ontbijt komt maar niet opdagen. =p Uiteindelijk komt m'n zusje het brengen en werk ik het als een malle naar binnen. Wanneer ik in het weeshuis aankom, blijk ik de enige vrijwilliger te zijn. Lekker laatste dagje zeg! Gelukkig komen Lenneke en Diede tegen een uur of 11, want zij gaan mijn plek in het weeshuis overnemen. (=
's Middags ga ik met Fuseini mee om te zien hoe hij de kinderen lesgeeft. Ze doen het heel leuk, want in plaats van het steeds opdreunen van dingen zoals ik in vorige klassen heb gezien, laat hij de kinderen echt nadenken. Ze spelen zelfs een quiz en de kinderen zijn echt gemotiveerd en enthousiast!
Na deze les chill ik nog even bij het winkeltje voor m'n compound, en dan loop ik naar de lodge voor weer een te lekkere maaltijd. Ik blijf vandaag niet om spelletjes te doen, want ik ga nog even wat met de meisjes van het weeshuis drinken in de stad omdat het voor zowel Meike als voor mij de laatste week is. Meike heeft hier gedate met een Ghanees en die jongen is er ook bij, en hij heeft een SLANG mee!! Een ienieminie, maar toch, een fucking slang! Ik ga maar een paar meter verderop zitten want daar hoef ik echt niks mee te maken te hebben. =p

Woensdag, 18 december.
Vandaag is m'n laatste werkdag bij JM, want morgen moet ik m'n tas inpakken en de laatste dingen regelen en vrijdag komt Erik al! Angela en Danielle gaan met me mee, en daar ben ik eigenlijk wel blij mee, want anders had ik het er echt moeilijk mee gehad. Ik heb wat kerstslingers mee om op te hangen en kralen om kettingen te maken. Danielle heeft allemaal armbanden en kettingen van thuis meegekregen en die laten we de meisjes winnen met bingo! Een super goed idee van ons al zeg ik het zelf, want hierdoor ontstaat er ook geen gevecht. =p Wanneer we willen beginnen aan het maken van de kettingen, zeggen d emeisjes dat ze eerst gaan bidden. Wij lopen mee om ook mee te doen, en wat is dat leuk! Dit hebben Loes en ik nog nooit meegemaakt, ze zingen en ze dansen en ze gaan helemaal uit hun dak! Misschien dat het wat te maken heeft met het feit dat het bijna kerstfeest is. Wij doen ook gewoon mee met het zingen en dansen en het is echt geweldig. Ik ben zo trots op deze meisjes!! Het kettingen rijgen valt ook goed in de smaak en de bingo al helemaaaaal. Tegen 11 uur zijn alle sieraden vergeven en moeten Angela en Danielle weg. Ik ga ook mee omdat ik in een uur toch niet veel meer kan doen, en ik hun de weg moet wijzen. =p We maken nog even een groepsfoto, dansen nog op een paar liedjes, zingen ' if you happy and you know it' en hoofd, schouders knie en teen. Wat een geweldige laatste ochtend was dit, het had niet beter gekund!
's Middags gaan we met een paar lunchen bij Swad en dan nog even de stad in. 's Avonds weer lekker chillen bij het compound. Tegenwoordig zit ik niet meer op m'n bankje maar ben ik gewoon bij de familie op de grond gaan zitten, en dat is echt een stuk leuker! Al praten we niet veel, de vrouwkes lachen wel veel en samen met dekinderen liggen we op matjes op de grond, met de fijne Ghanese muziek aan en naar de sterren te kijken. Volop genieten!

Donderdag, 19 december.
Vandaag moet ik m'n tassen inpakken en opruimen. Meeh,weemoedig word ik er van! Maar gelukkig zit Erik nu in het vliegtuig en komt hij morgen in Tamale aan! Dat wordt echt leuk. =D
Ik ga nu gauw naar m'n familie om m'n koffer met al m'n cadeaus en kleren te geven, en daarna naar kantoor voor m'n laatste avondmaal! Wat een toptijd heb ik hier gehad!
Ik denk niet dat ik in de 2 weken dat ik met Erik hier ben een update kan even, dus waarschijnlijk schrijf ik m'n volgende blog thuis. Wat een gek idee, maar aan al het goede komt een eind he!

Veel liefs en kusjes!

Follow the author: Mirte_1992
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

In dat geval, welkom thuis!

In dat geval, welkom thuis! Wow, wat een verhaal, echt super leuk om te lezen! Als je nog foto's heb, upload ze!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1