Werken in Australië en/of Nieuw-Zeeland als buitenlander én geld verdienen

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om een jaartje te reizen en werken en landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland zijn dan vaak erg populair. Dit kan je doen met een working holiday visum (WHV afgekort), hiermee kan je rondreizen en werken tegelijkertijd en ook nog eens betaald worden voor het werk dat je doet. Echter zijn er wel bepaalde regels over het aanvragen hiervan. Zo moet je om te beginnen tussen de 18 en 30 jaar oud zijn om een WHV te kunnen aanvragen. In sommige landen is de grens al verplaatst naar de 35, maar in Australië zijn ze hier nog mee bezig. Het WHV voor Australië is online aan te vragen via de website van de Australische Immigratiedienst. Het working holiday visum is omgerekend zo’n 250 euro. Je krijgt al snel je visum in de mail, binnen een paar dagen of soms een paar uur, als je aan alle voorwaarden voldoet.

Voorwaarden WHV - Australië

  • Na goedkeuring van je visum heb je een jaar de tijd om te vertrekken, maar je visum gaat pas in de dag dat je Australië binnenkomt.
  • Je visum is ook precies één jaar geldig, houd dit vooral in je achterhoofd voordat je een langere reis gaat boeken. Nu is er gelukkig wel de mogelijkheid om je visum te verlengen met een jaar, echter kan dit alleen als je in dat eerste jaar minimaal drie maanden in een afgelegen gebied hebt gewerkt. Dit is zo omdat er ook echt werknemers nodig zijn in afgelegen gebieden in Australië, in andere gebieden is dit vaak niet het geval.
  • Wat ook belangrijk is om te weten is dat je maar één keer een WHV voor in Australië mag aanvragen, denk daar vooral dus ook goed over na.
  • Ook mag je niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever werken in Australië, handig om te weten voordat je dat allemaal regelt.
  • Als laatste moet je ook nog kunnen aantonen dat je minimaal 5.000 Autralische dollars op je rekening hebt staan, omgerekend zo'n 3.400 euro, zodat je het daar ook (de eerste paar maanden) financieel redt. Dit wordt niet erg streng gecontroleerd, dus je kan ook even regelen dat je tijdelijk wat geld leent van je ouders of iemand anders en dan eenmaal in Australië aangekomen dit weer overmaakt. Dat dit niet heel streng gecontroleerd wordt, is zeker niet een reden om dit niet te doen, want het kan nog steeds reden zijn om je te weigeren, dus zorg ervoor dat je genoeg geld op je rekening hebt staan voor je vertrek.

Vaak gaan de meeste mensen die een working holiday visum hebben aangevraagd werken op een groente- of fruitboerderij. De reden hiervoor is omdat er altijd wel een seizoen is waarin bepaalde boeren extra hulp kunnen gebruiken, en zij zijn vaak ook gewend om met backpackers te werken. Verder is dit werk ook handig als je graag veel wil verdienen, omdat je hier al snel lange dagen maakt. Check vooral ook even of je wel genoeg betaald krijgt en dat er niet misbruik wordt gebruikt van het feit dat je een buitenlander bent. Het minimumloon is namelijk erg hoog in Australië, zo'n 18 dollar per uur, maar vaak is dit al snel 22 dollar per uur. Vraag eventueel locals en andere reizigers om hulp als je het niet vertrouwd.

Voorwaarden WHV - Nieuw-Zeeland

  • Ook in Nieuw-Zeeland geldt dat je leeftijd bij het aanvragen van het working holiday visum tussen de 18-30 jaar moet zijn.
  • Hier geldt ook dat je WHV precies één jaar geldig is. Je kunt je visum met drie maanden verlengen als je in dat jaar minimaal drie maanden in de agrarische sector werkt.
  • Hier geldt niet dat je minstens een specifiek bedrag op je rekening moet hebben staan, maar wel moet je kunnen laten zien dat je genoeg geld hebt om een terugticket te kopen, een retourticket is namelijk niet verplicht bij binnenkomst.
  • Ook hier mag je maar één keer een WHV aanvragen voor in Nieuw-Zeeland.

Een WHV voor Nieuw-Zeeland kost zo'n 200 Nieuw-Zeelandse dollars, omgerekend zo'n 130 euro. Je kunt je WHV aanvragen op de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst. Als alles klopt, heb je na een paar dagen na aanvraag je visum in de mail. In Nieuw-Zeeland gaan de meeste mensen met een WHV ook aan de slag in de fruitteelt. Als je liever niet in de fruitteelt wilt werken, maar in de horeca, heb je de meeste kans op een baan in toeristische plekken. Als je in de winter gaat, zou je ook nog aan de slag kunnen in wintersportgebieden als bijvoorbeeld skileraar. Wel zijn dit soort baantjes erg populair, dus begin op tijd met solliciteren om teleurstelling te voorkomen. Als backpacker krijg je vaak het minimumloon overal en dat is zo'n 15 Nieuw-Zeelandse dollar.

Kortom, de mogelijkheid is er zeker om in Australië en Nieuw-Zeeland betaald te werken en dan ook nog te kunnen reizen. Ze zijn dus wel erg streng wat betreft data en dat je een WHV maar één keer kan aanvragen, dus bedenk van tevoren goed wanneer je wilt gaan en wat je precies wilt doen.

Image
Follow the author: suzedegroot
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]