Hoe regel je een visum voor je working holiday in Canada?
  • Het Canadese Working Holiday Visum kun je aanvragen als je tussen de 18-30 jaar en bent en geeft de mogelijkheid om tot 12 maanden in Canada te werken.
  • Het aanvragen van het Working Holiday visum kan altijd vanaf een bepaalde datum in het jaar. Je kunt dan een online account aanmaken waarbij je een aantal vragen moet beantwoorden en formulieren moet uploaden. De datum en tijd vanaf wanneer je je kunt inschrijven en het aantal nog beschikbare visa kun je vinden op de site van de Canadese overheid.
  • Wanneer je je account hebt aangemaakt kom je in een 'pool' terecht. Je moet dan wachten tot jouw pool geselecteerd wordt en je krijgt dan een uitnodiging waarmee je officieel het visum kunt gaan aanvragen. Zodra je een uitnodiging hebt ontvangen heb je 10 dagen om de uitnodiging te accepteren en 20 dagen om de applicatie in te dienen. Het is dus aan te raden alle benodigde formulieren van te voren al gereed te hebben. 
  • Er zijn elk jaar maar een beperkt aantal uitnodigingen per pool, het is dus niet zeker of je de uitnodiging voor het aanvragen van het visum ook daadwerkelijk gaat ontvangen.
  • Op de site van de Canadese overheid vind je de verschillende stappen van de procedure.
Supporting content
Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Canada?

Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Canada?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is verplicht. Zorg er wel voor dat je een returnticket hebt en een geldig paspoort, dat je een bewijs van genoeg financiële middelen kunt laten zien, en eventueel kunt aantonen dat je gezond bent (medical examination kan gedaan worden). Ook een uitnodigingsbrief van een Canadees burger kan handig zijn om te laten zien.

Sinds 1 augustus 2015 heeft Canada een nieuwe toelatingseis als je via de lucht Canada binnenkomt: de Electronic Travel Authorization (ETA). Vanaf 15 maart 2016 is deze ETA verplicht om Canada via de lucht binnen te komen. Het ETA-visum is vijf jaar geldig en je kan Canada er meerdere keren mee inreizen. Je kan dit visum online aanvragen. 

News: Emigratie naar Canada? Nieuw Express Entry systeem moet behandeling aanvragen voor permanent residence visum versnellen.
Begin 2015 heeft CIC ('Citizenship and Immigration Canada) een nieuw elektronisch systeem genaamd 'Express Entry' in gebruik genomen. Het doel hiervan is om meer aanvragen voor de 'Permanent Residence' categorieën onder verschillende economische immigratie programma's te kunnen behandelen.

Werkvisum
Het work permit is maximaal vier jaar geldig, op enkele uitzonderingen na. Voor een aanvraag van een work permit bij de Canadese visum service voor Nederlanders, moet je in Wenen zijn. Je kunt ook een online aanvraag indienen. Je kunt je aanvraag ook in Canada doen en al je documenten per post opsturen naar het Case Processing Centre in Vegreville, Alberta. Je hebt de volgende documenten nodig:

  • Bewijs van identiteit: een geldig paspoort en twee pasfoto's (eventueel met familieleden als die meekomen)
  • Een baanaanbod van je werkgever (enkele uitzonderingen daargelaten, kijk hier voor een assessment form om te zien of je zonder werkaanbod in aanmerking kan komen voor een werkvisum)
  • Bewijs dat je kan voldoen aan de eisen van de baan (diploma's, werkervaring)
  • Ingevulde aanvraagformulieren
  • Een LMO (labour market opinion) waarin bevestigd wordt dat de werkgever een buitenlandse werknemer mag en kan aannemen voor de baan. De werkgever zorgt hiervoor. NB: In enkele gevallen is dit niet nodig, bijvoorbeeld als het gaat om een Intra-company transfer of een Working Holiday visumaanvraag.

Daarnaast moet je nog het volgende doen:

  • Garanderen dat je Canada zult verlaten aan het einde van je work permit, door te bewijzen dat je genoeg banden hebt met je thuisland. Hoe je dit bewijst, is aan jezelf
  • Bewijzen dat je voldoende geld hebt om jezelf (en je eventuele familie) te onderhouden tijdens je verblijf in Canada
  • Aantonen dat je geen strafblad hebt en geen gevaar bent voor de Canadese veiligheid (Verklaring van goed gedrag)
  • Aantonen dat je gezond bent. Voor sommige sectoren zul je een medische controle moeten ondergaan

Hierna krijg je een autorisatie die je eenmaal in Canada bij de migratiedienst moet laten zien om een officieel work permit te krijgen.

Uitzonderingen:

  • Je kunt een open work permit aanvragen als je getrouwd bent met een tijdelijke buitenlandse werknemer of als je net zelf als buitenlandse student in Canada afgestudeerd bent.
  • Voor enkele beroepen kan het mogelijk zijn te werken in Canada zonder Work Permit. 

Vrijwilligersvisum

Als je vrijwilligerswerk wilt doen in Canada, heb je geen visum nodig voor de volgende activiteiten:

  • vrijwilligerswerk waarvoor je normaal gesproken ook niet betaald zou krijgen, zoals het zijn van een “big brother/sister” voor een kind
  • taken waarvoor je niet betaald krijgt en waarmee je geen significante bijdrage levert aan de organisatie
  • het onbetaald helpen van een vriend of familielied tijdens een bezoek
  • andere soorten van onbetaald werk.

Het belangrijkste hierbij is dat het echt incidenteel werk is en de vrijwilliger geen competitieve activiteit uitvoert (in competitie met de banen van de Canadezen). Zelfs als hij er niet voor betaald wordt, is er dan namelijk een werkvisum nodig. Je kan zonder visum als EU-burger tot 6 maanden in Canada blijven. Als er geen einddatum van je geldige verblijf wordt aangegeven op de stempel, mag je 3 maanden in Canada blijven.

Working Holiday visum
Met een Working Holiday visum kun je een jaar lang in Canada rondreizen en betaald werk verrichten. Het Working Holiday visum is deel van het International Experience Canada (IEC).

Er zijn enkele vereisten om in aanmerking te kunnen komen voor een Working Holiday Visum:

  • Leeftijd: minimaal 18, maximaal 30 jaar tijdens de aanvraag van het visum
  • Een paspoort dat geldig is tot minimaal het eind van je verblijf 
  • Minimaal C$2,500 spaargeld (om het begin van je verblijf te kunnen bekostigen)
  • Een ziektekostenverzekering
  • Een return-ticket, of de financiële middelen om die aan te schaffen
  • Je hebt niet eerder dit type visum voor Canada gehad

NB: Het aanvragen van het Working Holiday visum kan altijd vanaf een bepaalde datum in het jaar. Aangezien er elk jaar maar een beperkt aantal Working Holiday visa uitgegeven worden aan Nederlanders (de laatste jaren waren het er 480 per jaar), kun je er maar beter zo snel mogelijk bij zijn. De datum en tijd waarop je je kunt inschrijven en het aantal nog beschikbare visa kun je vinden op de site van de Canadese overheid. Is het quotum bereikt, dan kun je je op een wachtlijst inschrijven. Houd sowieso de website van de Canadese overheid regelmatig in de gaten, want soms heropenen ze de inschrijving en komen er toch nog extra plekken vrij.

Om een Working Holiday visum aan te vragen moet je verschillende stappen doorlopen:

  • Een IEC Kompass account aanmaken 
  • Lever de juiste documenten aan: kopie van je paspoort (deze moet geldig zijn tot minimaal 1 dag na je geplande vertrekdatum), CV volgens de standaarden van IEC
  • Upload je documenten op je IEC Kompass account en betaal voor je visum
  • Houd vervolgens de status van je aanvraag in de gaten via je IEC Kompass account

Young Professionals visum
Dit is een visum voor als je (pas) afgestudeerd bent en werkervaring wilt opdoen in Canada. Dit visum is ook deel van het International Experience Canada (IEC). Je kunt het visum aanvragen als je een contract hebt voor een baan of stage in een werkveld dat aansluit op je opleiding. De vereisten en de procedure zijn verder hetzelfde als voor het hierboven beschreven Working Holiday visum.

Actuele informatie

De meest actuele informatie check je op: https://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/visit-visite.aspx?lang=eng&view=d

 

Met een Working Holiday visum Zuid-Korea ontdekken

Met een Working Holiday visum Zuid-Korea ontdekken

Nederlanders en Belgen kunnen voor hun verblijf in Zuid-Korea een Working Holiday Visum aanvragen om zo tot maximaal een jaar te reizen en werken in Zuid-Korea. Dit visum is bedoeld voor reizigers tussen de 18 en 30 jaar met als hoofddoel reizen en met als bijbedoeling te werken of tijdelijk (bijvoorbeeld Koreaans) te studeren. Er zijn per jaar slechts 100 (NL) / 200 (BE) van deze visa beschikbaar, maar door de vereisten voor het visum hoeft dat aantal niet beperkend uit te pakken. Voor het working holiday visum is het niet vereist dat je al een werkgever hebt geregeld voor vertrek.

Om in Zuid-Korea te werken is het veelal noodzakelijk dat je (basis) Koreaans spreekt, zeker buiten de grote steden. Hierdoor daalt het aantal personen dat in aanmerking komt scherp.... Binnen dit visum is het niet toegestaan om Engelse les te geven (bijvoorbeeld met een TEFL certificaat). Mocht je aan de slag willen als docent Engels zul je een regulier werkvisum moeten aanvragen. Diverse specialistische beroepen zoals arts, advocaat vallen buiten dit visum. Je mag niet meer dan 1300 uur werken over de duur van je visum.

Wil je in Zuid-Korea werk zoeken dan kan je zelf zoeken op enkele Engelstalige websites die zich richten op expats of je kunt je melden bij een lokaal uitzendbureau. Binnen de toeristische sector is mogelijk meer ruimte voor Engels sprekende medewerkers.

Een van de visum vereisten is een geldige reisverzekering waarbij ook de ziektekosten gedekt zijn. Hierbij moet je altijd goed op de dekking van je reisverzekering letten, omdat die in de meeste gevallen (betaald) werk uitsluiten. Bezoek joho.org voor meer informatie over verzekeringen voor werk in het buitenland

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.