Must Read: I, Rigoberta Menchú

Rigoberta Menchú is een Guatemalteekse mensenrechtenactiviste. Ze is als Maya actief als voorvechtster voor de rechten van inheemse Guatemalteekse groepen.

  • In de regio waar Menchú geboren werd en in haar jeugd leefde, Quiché, leven vooral indianen, die grotendeels hun eigen cultuur en gebruiken hebben behouden.
  • De familie van Menchú bestond uit arme boeren; een aantal maanden per jaar werd de familie gedwongen om naar de kust te trekken om daar suikerriet te kappen.
  • Menchú en haar familie waren actief in verschillende oppositiebewegingen. De familie gaf aandacht aan burgerrechten en vrouwenrechten, in Guatemala controversiële onderwerpen. Haar vader, moeder en broer werden door de autoriteiten vermoord.
  • In 1982 vluchtte Rigoberta Menchú het land uit naar Mexico, en daarna naar Frankrijk. In beide landen legde ze de basis voor haar autobiografie, Yo, Rigoberta Menchú.
  • In haar biografie vertelt ze over de gruwelijkheden uit de Guatemalteekse burgeroorlog en brengt ze de genocide onder internationale aandacht. Daarnaast vertelt ze over de tradities, waarden en respect van de Indianen voor de aarde, mensen, familiebanden en vriendschappen versus de (brute) onderdrukking door een kleine groep machthebbers.
  • Menchú won in 1990 de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie en in 1992 ontving ze, als jongste persoon ooit, de Nobelprijs voor de Vrede.
  • In 1999 verscheen er een nieuw boek over Rigoberta. Hierin werd aangetoond dat ze verschillende gebeurtenissen feitelijk niet meegemaakt of waargenomen kon hebben en dat diverse feiten uit haar autobiografie niet klopten. Desondanks vonden de verschrikkelijke gebeurtenissen die in het boek aan bod kwamen wél plaats.
  • Hoewel Menchú beschadigd raakte door de kritiek op haar biografie, is ze altijd blijven strijden voor gelijke mensenrechten en meer autonomie voor vrouwen.

Wil je je verdiepen in de achtergronden van Guatemala en de positie van de Maya-indianen, dan is Yo, Rigoberta Menchú een lezenswaardig boek.

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.