Guatemala

Guatemala

Guatemala, land of Maya people, mysterious traditions and amazing landscapes.

Quite a while ago ;-) I stayed in Guatemala for about six months, to do my traineeship at Inguat, the Instituto Guatemalteco de Turismo. Since then I follow this country and read and write about it.

On your way to Guatemala: plan a stopover
Must visit: Semuc Champey

Must visit: Semuc Champey

24-05-2018

On your way from Tikal to the Western Highlands Semuc Champey ("Where the river hides under the stones") is a must-stop for some hours. Semuc Champey is a natural monument near Maya town of Lanquín.

 • Try to catch a (mini)bus from Coban to Semuc Champey directly,
...
Image
Must Read: I, Rigoberta Menchú

Must Read: I, Rigoberta Menchú

Rigoberta Menchú is een Guatemalteekse mensenrechtenactiviste. Ze is als Maya actief als voorvechtster voor de rechten van inheemse Guatemalteekse groepen.

 • In de regio waar Menchú geboren werd en in haar jeugd leefde, Quiché, leven vooral indianen, die grotendeels hun eigen cultuur en gebruiken hebben behouden.
 • De familie van Menchú bestond uit arme boeren; een aantal maanden per jaar werd de familie gedwongen om naar de kust te trekken om daar suikerriet te kappen.
 • Menchú en haar familie waren actief in verschillende oppositiebewegingen. De familie gaf aandacht aan burgerrechten en vrouwenrechten, in Guatemala controversiële onderwerpen. Haar vader, moeder en broer werden door de autoriteiten vermoord.
 • In 1982 vluchtte Rigoberta Menchú het land uit naar Mexico, en daarna naar Frankrijk. In beide landen legde ze de basis voor haar autobiografie, Yo, Rigoberta Menchú.
 • In haar biografie vertelt ze over de gruwelijkheden uit de Guatemalteekse burgeroorlog en brengt ze de genocide onder internationale aandacht. Daarnaast vertelt ze over de tradities, waarden en respect van de Indianen voor de aarde, mensen, familiebanden en vriendschappen versus de (brute) onderdrukking door een kleine groep machthebbers.
 • Menchú won in 1990 de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie en in 1992 ontving ze, als jongste persoon ooit, de Nobelprijs voor de Vrede.
 • In 1999 verscheen er een nieuw boek over Rigoberta. Hierin werd aangetoond dat ze verschillende gebeurtenissen feitelijk niet meegemaakt of waargenomen kon hebben en dat diverse feiten uit haar autobiografie niet klopten. Desondanks vonden de verschrikkelijke gebeurtenissen die in het boek aan bod kwamen wél plaats.
 • Hoewel Menchú beschadigd raakte door de kritiek op haar biografie, is ze altijd blijven strijden voor gelijke mensenrechten en meer autonomie voor vrouwen.

Wil je je verdiepen in de achtergronden van Guatemala en de positie van de Maya-indianen, dan is Yo, Rigoberta Menchú een lezenswaardig boek.

Inguat, Instituto Guatemalteco de Turismo

Inguat, Instituto Guatemalteco de Turismo

Brings back good memories...

Foto van gebouw van Inguat, het Guatemalteeks instituut ter bevordering van toerisme (in de breedste zin). Tijdens mijn studietijd onderzoek gedaan naar een programma dat Guatemala op de kaart moest zetten als bestemming voor (rijke, Amerikaanse) gepensioneerden en renteniers. Wellicht onbewust heeft dat onderzoek aan de basis gestaan voor latere werk bij JoHo gericht op emigranten & lang-in-het-buitenland verblijvers!

Fantastisch stagebedrijf, erg prettige stagebestemming!

Volunteer as a psychologist or speech therapist
Study Spanish in Guatemala
Op zoek naar een toeristische HBO//WO stage in een uitdagende werkomgeving? Kies INGUAT
Comprar cosas 'shopping' in Guatemala
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount] 1
Last updated
24-05-2018
Search