Eerste indrukken van Kampot

26 mei 2014 - 15:04

Inmiddels ben ik ruim een week in Kampot: tijd voor een bericht!

Nog steeds is de hitte overweldigend. Langzaam maar zeker begint het een klein beetje te wennen. Ik zit hier nu op het toppunt van de hitte: van maart tot mei is het droge en hete seizoen, waarin de temperatuur oploopt tot het regenseizoen langzaam begint en koelte brengt. Het regenseizoen begint ongeveer nu. Aan het einde van de dag onweert het al vaak, en dit gaat af en toe gepaard met een milde regenbui. Zo zal de temperatuur geleidelijk dalen, tot in augustus echt het grote regenseizoen begint met langdurige buien en koelere temperaturen. Nu bepaalt de hitte het tempo van de dag. Zodra de zon opkomt begint het leven op straat. Veel Cambodjanen staan al rond half 6 's ochtends op, als de zon opkomt. Om 11 uur is het lunchtijd, tussen 12 en 14 tijd voor een goed dutje, en nadat het donker is geworden rond 19 uur gaan de Cambodjanen al gauw naar bed.

Ik geniet juist van de koele avonden, waarin ik kan afkoelen en bijkomen met een boekje of een skypegesprek. 's Ochtends word ik echter wel gewekt door de brandende zon, die me al om half 7 wekt terwijl ik pas om 9 uur hoef te beginnen. Het hielp ook niet erg mee dat ik in een kamer sliep in een bijgebouwtje zonder verdieping boven me, waardoor de zon direct op mijn dak scheen. Inmiddels ben ik naar een andere kamer verhuisd, in het grote gebouw van het hostel waar de kamers boven mij mij hopelijk enigszins tegen de felle ochtendzon kunnen beschermen. Airco heb ik niet, dat is een duur grapje voor 8 weken (10$ per dag) en ook niet zo’n goede manier om aan het klimaat te wennen – elke keer als je dan je kamer uitstapt krijgt je lichaam een flinke schok te verduren. Ik doe dus mijn best om zo geleidelijk aan het klimaat te wennen. Ik ben dan ook erg dankbaar dat het tempo hieraan is aangepast.

Genoeg over de temperatuur (maar je zult zien dat het moeilijk is om hier niet over te spreken). Mijn werk in het Maison des Jeunes et de la Culture, het MJC, is begonnen! Het MJC is gehuisvest in een mooi (maar heet) gebouw, met bibliotheek, muziekkamer, spelletjeskamer, vier klaslokalen, een computerlokaal en een bibliotheek. Voor MJC ligt een betonnen veldje, waar voornamelijk gevoetbald en gebadmintond wordt (heet!). Het centrum is alle dagen van de week geopend, maar dinsdag t/m zaterdag zijn de belangrijkste dagen waarop het vaste personeel (inclusief mij de komende zeven weken) werkt. Mijn werktijden zijn van 9 tot 12 en van 14 tot 19, maar daarbinnen heb ik ook tijd om mijn lessen voor te bereiden of een beetje te relaxen. Y en Somphors, twee meiden van 19 jaar die ook als vrijwilliger bij MJC werken en aardig Engels spreken, begeleiden mij bij mijn lessen (indien Khmer vertaling nodig is) en maken mij wegwijs in MJC. Ze zijn erg aardig en het is leuk om met hen op te trekken.

Mijn belangrijkste les is de Engelse ‘Conversation Class’, die ik twee keer per dag geef. Het doel hiervan is vooral om de spreekvaardigheid van de leerlingen te verbeteren, met mijn niet-Khmer uitspraak van het Engels als voorbeeld. Met dit doel assisteer ik ook de Engelse docenten die ’s avonds les geven van 18 tot 19, en die niet zo’n goede uitspraak hebben. Bepaalde klanken vinden de Cambodjanen erg moeilijk, zoals de s aan het einde van een woord. Van ‘six’ maken ze ‘sick’, en ‘he makes’ wordt ‘he make’. Ik probeer ze duidelijk te maken dat ze die s wel moeten uitspreken en laat ze oefenen hoe ze dat moeten doen. De les bestaat dus veel uit herhaling van mijn woorden door de leerlingen, of leerlingen die stukjes tekst voorlezen waarop ik feedback geef. Tegelijkertijd probeer ik de leerlingen, die hier allemaal vrijwillig komen en gedreven zijn om iets te leren, ook iets bij te brengen op ander vlak. Zo heb ik vorige week topografieles gegeven, wat hard nodig bleek. Ze wisten bar weinig - alleen hun buurlanden en China - slechts een enkeling wist Rusland, India en de VS aan te wijzen. Het is leuk om ze op dit vlak iets bij te brengen, maar ook lastig om het niveau in te schatten. Bovendien moet het niet ten koste gaan van het spreekvaardigheidsaspect van de les (als je een moeilijk onderwerp bespreekt waar de leerlingen vrij weinig over weten, blijft het stil). Het is dus nog even aftasten hoe ik mijn lessen het beste kan indelen.

Naast mijn vaste Conversation Classes ’s ochtends van 11 tot 12 en ’s middags van 17 tot 18 en de assistentie van de Engelse les van 18 tot 19, zijn er verschillende middagactiviteiten. Zo heb ik vorige week een ‘library class’ gegeven, waarin we een stukje tekst met de studenten gingen lezen en mijn Khmer-collega’s Y en Somphors me assisteren bij de Khmer-vertaling. Bij deze les ben ik erachter gekomen dat de bibliotheek vrij weinig Engelstalige boeken heeft, en met het vele donatiegeld – WAARVOOR ZEEL VEEL DANK – dat jullie hebben overgemaakt wil ik dan ook Engelse boeken gaan kopen! Daarnaast zullen er voetbalshirtjes en broekjes voor het MJC-voetbalteam worden aangeschaft, want het MJC is zeker ook gericht op de sociale ontwikkeling van jongeren in de vorm van sport, spel en muziek. Waarschijnlijk gaan we ook wat badmintonrackets aanschaffen, maar badmintonnen is lastig hier. Overdag is het te heet – het veldje is buiten en de zon is genadeloos. Alleen tegen het vallen van de avond kan er gespeeld worden, maar dan moet er niet te veel wind staan. Bovendien vinden van 17 tot 19 de belangrijkste lessen plaats. Er wordt dus wel gebadmintond hier maar van echt training geven komt het voorlopig niet. Misschien over drie weken, als er nog een vrijwilliger komt, die de Engelse lessen kan overnemen. Maar die lessen zijn natuurlijk het belangrijkst, en bovendien zitten de meeste leerlingen op dat moment dus in de schoolbanken. Tot slot zal het MJC dankbaar gebruik maken van het vele donatiegeld om nieuwe whiteboards aan te schaffen: de huidige zijn blauw. Binnenkort worden er borden van betere kwaliteit aangeschaft, met een soort glas voor het bord, zodat ze goed schoongeveegd en schoon gehouden kunnen worden.

Inmiddels is het allang bedtijd, spoedig komt een vervolg. De hitte is erg vermoeiend en wekt je vroeg zoals ik eerder zei, dus mijn bed lonkt nu. Morgen weer een werkdag!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.