Wat is self-handicapping?

Self-handicapping is een coping-mechanisme waarbij mensen hun eigen succes saboteren door obstakels te creëren of excuses te verzinnen voor hun falen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals door te weinig te studeren voor een examen, te laat te komen voor een afspraak, of te beweren dat je ziek bent terwijl je dat niet bent.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van self-handicapping?

  • Opzettelijk creëren van obstakels: Mensen die self-handicapping toepassen, creëren opzettelijk obstakels voor hun eigen succes.
  • Angst voor falen: Vaak is self-handicapping gemotiveerd door angst voor falen. Mensen die bang zijn om te falen, creëren excuses voor hun falen om hun zelfrespect te beschermen.
  • Bescherming van het ego: Self-handicapping kan ook een manier zijn om het ego te beschermen. Als men faalt, kan men altijd de schuld geven aan de hindernissen die men zelf heeft gecreëerd, in plaats van aan iemands eigen capaciteiten.

Waarom is het belangrijk?

Self-handicapping kan een negatieve impact hebben op iemands leven. Het kan leiden tot onderprestatie, minder succes en lagere zelfwaardering.

Wat zijn praktische toepassingen van self-handicapping?

Self-handicapping kan in sommige gevallen nuttig zijn.

  • Motivatie: Sommige mensen gebruiken self-handicapping als een manier om zichzelf te motiveren. Door een obstakel te creëren, worden ze gedwongen om harder te werken om te slagen.
  • Bescherming tegen stress: Self-handicapping kan ook een manier zijn om te beschermen tegen stress. Door te verwachten te falen, kan men de stress van het proberen te slagen verminderen.

Voorbeeld

  • Een student studeert bewust te weinig voor een examen omdat hij bang is om te falen.

Aandachtspunten

Self-handicapping is over het algemeen een negatieve coping-strategie. Het kan leiden tot onderprestatie, minder succes en lagere zelfwaardering. Het is belangrijk om te leren omgaan met angst voor falen op een gezondere manier.

Conclusie

Self-handicapping is een coping-mechanisme waarbij mensen hun eigen succes saboteren. Het kan in sommige gevallen nuttig zijn, maar is over het algemeen een negatieve strategie. Het is belangrijk om te leren omgaan met angst voor falen op een gezondere manier.

Content categories
Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.