Photo
Title: Undercover op Boracay: eat, sleep, go to the beach, rave, repeat
Undercover op Boracay: eat, sleep, go to the beach, rave, repeat

Undercover op Boracay: eat, sleep, go to the beach, rave, repeat

Media of rmahessels
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Undercover op Boracay: eat, sleep, go to the beach, rave, repeat

Undercover op Boracay: eat, sleep, go to the beach, rave, repeat

Mijn tiende en laatste week bij ECPAT heb ik doorgebracht op het eiland Boracay. Een toeristische top bestemming, die bekend staat om zijn prachtige stranden en het bruisende nachtleven. Maar ook om het grote aanbod aan (te) jonge prostituees. 
 
Overdag zou ik met een medewerkster van ECPAT meelopen en verschillende meetings bijwonen. Zij is momenteel het gezicht van ECPAT op Boracay en is druk bezig een netwerk op te bouwen. Zodra de zon onder was en het nachtleven op Boracay begon te bruisen, gingen Cleo en ik de bars en clubs langs. Observeren, contact leggen, gegevens verzamelen, foto's maken en de informatie onderling uitwisselen. Onze tactiek? De vrolijke, naïeve toerist uithangen. Waardoor er genoeg gelegenheid was om er een toffe week van te maken.  
 
Na een 'succesvolle' eerste stap avond is besloten dat niet bekend mocht worden dat Cleo en ik een connectie hebben met ECPAT. De plannen voor overdag kwamen voor mij te vervallen. Ik was een beetje teleurgesteld, want de activiteiten leken mij erg interessant. Ik keek met name uit naar het verspreiden van folders onder toeristen over kindersekstoerisme en de mogelijkheid melding te maken van vermoedens van dit misdrijf. Hopelijk wordt dit plan alsnog door iemand anders opgepakt en uitgevoerd, want ik denk dat bewustwording en verantwoordelijksheidsgevoel onder toeristen een belangrijke rol kunnen spelen in deze strijd.
 
De rest van de week hebben Cleo en ik als 'toeristen' het eiland 'verkend'. Dit hield niet veel meer in dan uitslapen, ontbijten, zwemmen in de groenblauwe zee, bijkleuren op het witte zandstrand, een powernap, make-upje op en weer op stap. 7 nachten lang! 
 
Wat mij voornamelijk heeft verbaasd is dat een overgroot deel van de meisjes door niemand gedwongen wordt om zich aan te bieden als prostituee. Toch menen de ECPAT members dat zij geforceerd worden; door armoede en de luxe die zij om zich heen ervaren. En het blijft strafbaar om seks te hebben met een minderjarige, ook als dit 'vrijwillig' was. Ik weet nog goed dat ons gesprek van die avond mij tranen in mijn ogen bezorgde. Hoe win je deze strijd? Als het aanbod aan jonge meiden zo groot is, zijn er blijkbaar ook zoveel mannen die het geen probleem vinden om hen te betalen voor seks of een soort van liefde... Beseffen zij zich het leeftijdsverschil? De strafbaarheid? De schade die zij aanrichten? Zijn zij zich bewust van het probleem dat zij in stand houden? 
 
Er waren momenten waarop ik het nut van onze nachtdiensten niet in zag. Wat is nou eigenlijk het doel? Wat gebeurt er met de verzamelde informatie? Waarom wordt er niet direct ingegrepen? Maar de tussentijdse besprekingen, volbrachte opdrachten en een welverdiende bonus (frietjes van de mac) gaven mij weer nieuwe energie. Daarnaast moest ik mezelf eraan blijven herinneren dat ik slechts een week onderdeel was van een jaren durend project. 
 
Het was slopende week maar ik had het niet willen missen. Ik heb genoten, gedanst, gelachen en tegelijkertijd heb ik een kleine bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen kindersekstoerisme. Had ik maar langer kunnen blijven...
 
* Het is mogelijk dat er op enig moment arrestaties volgen uit de verzamelde informatie. Om de identiteit van de ecpat members te beschermen, zijn hun namen veranderd en achterwege gelaten. 
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]