Photo
Title: Social skills program
Social skills program

Social skills program

Media of Boukjedehaan
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Social skills program

Social skills program

Education Category: Games
Ages: 4-8, 8-12, 12-16

Samen met een andere vrijwilliger en een stagiair (Karin en Jolijn) heb ik op de GJ Louw school in Zuid-Afrika een social skills program opgezet en uitgevoerd met de kinderen. Door middel van spelletjes probeerden wij de kinderen sociale vaardigheden aan te leren.

De emotiebus: je hebt 11 stoelen nodig (of je kan natuurlijk op de grond zitten). Deze stoelen zet je in een bus opstelling. Eén plek voor de buschauffeur en daarachter twee stoelen naast elkaar.

Mensenknoop: Voor dit spel heb je geen materialen nodig, alleen mensen.

Samen een puzzel maken: Je hebt een puzzel nodig. Wij hebben zelf een puzzel gemaakt door een tekening in stukken te knippen. De puzzelstukjes moet je in een ruimte verstoppen.

Stop is ho: voor dit spel heb je geen materialen nodig. Als je het spel buiten speelt kan je twee lijnen tegenover elkaar tekeneb met stoepkrijt.

De emotiebus: Een kind is de buschauffeur. Hij/zij zit voorin de bus en gaat de bus besturen. De andere kinderen staan in een rij bij de denkbeeldige bushalte en wachten op de bus. Als de buschaffeur stopt bij de bushalte dan stapt het eerste kind in. Hij/zij beeld een emotie uit (hij/zij kijkt verdrietig,blij, feeststemming, bang, boos etc.) Zodra het kind de bus in stapt neemt de buschaffeur deze emotie over. Elke keer als er weer een kind in stapt wordt de emotie door de hele bus overgenomen. Een kind leert zo welke emoties er bestaan en weet hoe deze emotie eruit ziet. 

Tip: voordat je dit spel begint kan je eerst met de kinderen over emoties praten bijvoorbeeld doormiddel van een papier met gezichtjes met verschillende emoties. Zo weet een kind alvast welke emoties er zijn.

Mensenknoop: Alle kinderen staan in een kring en lopen naar elkaar toe. Elk kind steekt zijn handen in de lucht en doet zijn/haar ogen dicht. Elke kind pakt een hand van een ander, zodra iedereen een andere hand heeft vastgepakt mag iedereen zijn/haar ogen open doen. De hele groep staat dan in een knoop. Het is de bedoeling dat de groep weer in een kring komt te staan. Handen mag je niet loslaten. Door te draaien, over elkaar heen te stappen, onder elkaar door komt de knoop eruit. Het is belangrijk om samen te werken en elkaar te helpen. Er kan ook nog voor gekozen worden om een kind buiten de kring te laten staan en hem/haar de leiding te geven. Dit kind geeft elk kind een andere hand en als de groep in de knoop staat geeft hij/zij aanwijzingen.

Samen een puzzel maken: Het groepje moet eerst de verstopte puzzelstukjes zoeken. Zodra alle stukjes gevonden zijn moet de puzzel gezamelijk gemaakt worden. Het is belangrijk om samen te werken en elkaar te helpen. Als je een grote groep hebt is het leuk de groep in kleine team te verdelen. Dan kan er een wedstrijdje van gemaakt worden.

Stop is ho: Twee kinderen staan tegenover elkaar ongeveer vijf meter van elkaar af. Eén kind moet naar de ander toe lopen. Zodra de ander vindt dat hij/zij te dichtbij komt dan moet hij/zij z'n hand uitsteken en stop zeggen (stopteken). Het is belangrijk dat de kinderen elkaar aan kijken. Een kind leert om stop te zeggen en leert wat zijn/haar persoonlijke ruimte is. 

 

 

Voor het programma hebben we zes thema's bedacht: Communicating, non verbal communication, being part of a group, expressing your feelings, Carring about yourself and others en standing up for yourself. Per thema hebben wij spelletjes gedacht, om zo op een laagdrempelige manier vaardigheden aan te leren. 

Een paar voorbeelden van spelletjes: 

- De emotiebus: de kinderen leren wat emoties zijn en deze te uiten. 

- Mensenknoop: Samen proberen de knoop los te krijgen. Samenwerken is erg belangrijk.

- Samen een puzzel maken: Overleg en samenwerken is erg belangrijk!

- Stop is ho: Leren om grenzen aan te geven.

 

 

Remarks
De kinderen vonden de spelletjes erg leuk en waren erg enthousiast. De kinderen vinden het vaak ook erg leuk als je zelf ook mee doet. Bij al deze spelletjes kan het ook prima. Bij het spel met de puzzel is het handig om niet meer dan zes kinderen in een groepje te hebben, maar bij de emotiebus is het juist leuk om een wat grotere groep te hebben.

More contributions of WorldSupporter author: Boukjedehaan
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]